Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-77-med-covid-19-avlidna/

Sverige

Ytterligare 77 avlidna i covid-19 registrerade i Sverige

39:31. Myndigheter höll daglig pressträff om coronaviruset.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors avdramatiserar bilden av Sverige ute i Europa, med hänsyn till samhällsspridning av coronaviruset, när allt fler länder öppnar.

– Vi får se om det faktiskt är en större risk att ta emot turister från Sverige än några andra länder, säger hon. 

Frågorna på fredagens pressträff handlade till stor del om de nya reserekommendationerna. Från och med den 13 juni är det fritt fram för personer som känner sig friska att resa inom Sverige. Det gäller även personer över 70 år. 

– Resandet i sig är ingen fara, det är hur man beter sig på resmålet som kan utgöra en risk.  Särskilt för personer över 70 år handlar det om att undvika nära kontakter, säger Sara Byfors. 

– Det ligger ett stort ansvar på verksamhetsutövare också. Det är viktigt att anpassa verksamheten så att trängsel kan undvikas. 

Huruvida regeringen borde ha väntat med att häva reserestriktioner tills man har sett över vilket stöd som behövs i regionerna, säger Sara Byfors att det skiljer sig från fall till fall:

– Gotland ser vi som ett unikt fall. Där har det funnits en dialog kring det här redan innan. Men inte med alla regioner. Det handlar bland annat om hur prognosen för hur tillströmningen i relation till storleken kan se ut.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte meddelade tidigare i veckan att häver reserestriktioner för samtliga länder i Europa med undantag av Sverige och Storbritannien. Landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten säger att den svenska strategin under coronapandemin kan påverka den nederländska negativt. 

– Vi ser gärna att man har samma regler inom EU. Att länder väljer att göra så är upp till det enskilda landet så länge det är möjligt. I Sverige går smittspridningen och inläggningarna på iva ner, så jag vet inte vad deras indikator är. 

Även andra länder inom EU har uttryckt samma oro men Sara Byfors avfärdar att Sverige riskerar att bli en paria på grund av strategin.

– Det är ett väldigt hårt ord i det här sammanhanget. Om flera länder väljer att göra så begränsas svenskars möjlighet att resa. Om det faktiskt är en större risk att ta emot någon från Sverige än några andra länder, det får framtiden utvisa.  

Ytterligare 77 personer med covid-19 har rapporterats avlidna mellan torsdagen och fredagen. Det innebär att totalt har 4.639 personer dött. Sammanlagt 42.939 personer har nu bekräftats med covid-19 smitta. Vad gäller antal iva-vårdade har Sverige tydligt nått en platå, säger Sara Byfors. 

– Ungefär lika många tillkommer varje dag. Fortfarande är vården hårt belastad, så det är absolut inte ett lugnt läge. Vi följer det noga tillsammans med Socialstyrelsen.

Läs mer: Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live
Grafik: Det nya coronavirusets utbredning i Sverige och i världen 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt