Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 13:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-80-avlidna-i-covid-19/

SVERIGE

Ytterligare 80 avlidna i covid-19

39 min. Myndigheter höll pressträff om det senaste läget.

Totalt 2.274 personer har avlidit i covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det är en ökning med 80 personer under det senaste dygnet. Totalt 18.926 fall av sjukdomen har bekräftats i Sverige.

– Sista dagarna är ofullständiga och så brukar det vara efter helgerna, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, under måndagens pressträff.

1.072 intensivvårdsplatser fanns under måndagen tillgängliga i Sverige, på 552 av dessa vårdas för närvarande patienter med covid-19. Johanna Sandwall från Socialstyrelsen berättar att man fortfarande inte uppnått uthållighet i försörjningen av skyddsmaterial. Skyddskläder är för närvarande det som det råder störst brist på.

– Fortsatt är det en ganska ojämn belastning på vården i landet. Man arbetar därför med att fördela patienter mellan regionerna, säger Johanna Sandwall.

Mona Heurgren från Socialstyrelsen berättade om myndighetens tillvägagångssätt för att mäta dödsorsaker. Totalt 1.700 dödsorsaksintyg avseende avlidna i covid-19 har hittills registrerats av Socialstyrelsen, som har ansvar för den officiella statistiken på området. Statistiken har en fördröjning på 3-4 veckor varför denna kunnat presenteras först nu.

Uppgifterna ger möjligheter till en komplett bild av dödligheten i covid-19 och kan samköras med andra register.

90 procent av de avlidna är över 70 år och mer än hälften av fallen har skett i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/TT

Den statistik som hittills redovisats stämmer väl överens med den statistik som baseras på – gällande ålder, kön, underliggande sjukdomar. Det finns en viss skillnad – Socialstyrelsen hittar ungefär 10 procent fler fall än vad som hittills har framkommit. Folkhälsomyndighetens siffror innehåller bara fall där personer med bekräftad covid-19 avlider, Socialstyrelsens siffror inkluderar också fall där människor inte har covid-testats men där ansvarig läkare bedömer att det rör sig om covid-19.

90 procent av de avlidna är över 70 år och mer än hälften av fallen har skett i Stockholm. De flesta personer i databasen har en eller flera kända riskfaktorer med sig. Mona Heurgren berättade också om att dödssiffrorna i nuläget är svåra att använda för internationella jämförelser, men säger att siffrorna kommer att bli mer jämförbara länderna emellan på sikt.

Svante Werger från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap berättade om de senaste siffrorna över vad svenskarna är oroliga för som man tar fram i samarbete med Kantar Sifo. Fortfarande är det ekonomin som svenskarna är mest oroliga för.

– Om man tittar över utvecklingen under hela mätperioden ser oron ut att minska för alla svarsalternativ, både gällande ekonomi och vårdens kapacitet, säger Svante Werger.

Man mäter också svenskarnas uppgifter om hur de ändrat sitt beteende under covid-19-pandemin. Det finns i nuläget inget som tyder på en avmattning i det förändrade beteendet över tid, snarare tvärtom.

– De förändringar som syns är att människor säger att de gör mer för att agera smittsäkert. Stora förändringar syns under de senaste dagarna jämfört med hela mätperioden. Fler anger att de i mindre utsträckning bjuder hem folk, deltar i fritidsaktiviteter, åker kollektivtrafik, säger Svante Werger.

Läs mer: DN:s liverapportering om det nya coronaviruset

Läs mer: Roland Utbult (KD) blev allvarligt sjuk i covid-19

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt