Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-88-avlidna-i-covid-19/

Sverige

Ytterligare 88 avlidna i covid-19

47:10. Myndigheter höll sin dagliga pressträff om det senaste läget.

Ytterligare 88 personer har rapporterats avlidna i covid-19 under det senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Siffrorna fortsätter dock överlag att peka nedåt, om än långsamt. Det berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten under onsdagens presskonferens vid Sveriges myndigheter.

Det innebär inte att någon ska slappna av, betonar Anders Tegnell.

– Det är jätteviktigt att vi inte gör något som bryter de här kurvorna, så vi i alla fall inte får in väldigt många nya patienter.

Anders Tegnell berättar vidare om resultaten från de provtagningar man gjort i olika län. I Stockholm har betydligt fler haft smittan än i andra delar av landet, omkring dubbelt så stor andel som i Västra Götaland.

– Det är stor skillnad mellan olika åldersgrupper i samhället vilket är bra. Den stora gruppen över 65 och 70 har lyckats att isolera sig. Och barngruppen har mindre sjukdom än gruppen mellan 30 och 64. 

Gisela Öst, förvaltningschef för hälsa, vård och omsorg i Malmö stad, berättar om hur man har arbetat för att begränsa smittan i Malmö som varit relativt lindrigt drabbat av covid-19. I nuläget har Malmö ett 30-tal patienter inom vården med konstaterad smitta. Gisela Öst säger att framgången delvis kan förklaras med att man samarbetat bra och fattat beslut om restriktioner tidigt.

– Redan innan regeringen beslutade om besöksförbud hade vi strikta restriktioner när det kom till besök.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, berättar att man är inne i ännu en dag när det svenska sjukvårdens intensivvårdsavdelningar har 20 procent fler inlagda patienter än normalt. Just nu intensivvårdas 361 personer med covid-19 i Sverige. 

– Varken jag eller mina medarbetare har några verktyg att trolla fram ny sjukvårdspersonal som är utvilade. Det är tack vare personalen och deras enorma arbete som vi hittills har lyckats hålla oss under den här kurvan vi så ofta pratar om, säger Taha Alexandersson.

Läs mer: Strategi för vaccination ska tas fram