Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 19:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-90-personer-har-avlidit-i-covid-19/

SVERIGE

Ytterligare 90 personer har avlidit i covid-19

47:25. Myndigheter höll pressträff om det senaste läget.

Ytterligare 90 personer har alltså rapporterats som avlidna i covid-19 under det senaste dygnet. Samtidigt säger Socialstyrelsen under en pressträff att man ser en sjunkande trend i antalet personer som behöver intensivvård.

– Det betyder inte att vi inte har en belastad sjukvård, men vi ser en viss minskning, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Totalt 2.769 personer i Sverige hade fram till måndagen avlidit i covid-19. 22.721 fall av sjukdomen har hittills bekräftats och 1.572 personer har behövt intensivvård.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, befinner sig Europa generellt i ett slags avstanningsfas medan antalet fall av covid-19 fortsätter öka på många andra håll i världen.

– Folkhälsomyndigheten ser en tydligare sjunkande trend bland antalet personer som har fått intensivvård. Ganska många börjar också komma i andra regioner än Stockholm, sa Anders Tegnell under måndagens pressträff med svenska myndigheter.

Under måndagen fanns det 1.050 disponibla IVA-platser med respirator i Sverige, varav 509 användes till att vårda covid-19-patienter. Johanna Sandwall från Socialstyrelsen instämde under pressträffen i Anders Tegnells bild att trycket på IVA minskat något.

– Det betyder inte att vi inte har en belastad sjukvård, men vi ser en viss minskning.

Totalt 2.769 personer i Sverige hade fram till måndagen avlidit i covid-19.
Totalt 2.769 personer i Sverige hade fram till måndagen avlidit i covid-19. Foto: Jessica Gow/TT

Karin Tegmark-Wisell, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för mikrobiologi, sa att det tycks vara så att man har ett helt eller partiellt skydd mot viruset vid återinfektion. Kunskapsläget är fortsatt under utveckling och den stora frågan är hur länge skyddet kvarstår och hur omfattande det är, påpekade hon.

– Skyddet minskar gradvis under första året och individuella skillnader kan finnas. En tillfrisknad person kan därför inte vara säker på hur antikroppsläget är hos den själv, sa Karin Tegmark-Wisell.

Svante Werger, särskilt rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap berättade om de senaste siffrorna från de opinionsundersökningar man genomför under den pågående coronapandemin.

Siffrorna är relativt stabila, det som sticker ut är att förtroendet för Sveriges äldrevård minskat under den senaste veckan. De senaste dagarna har siffran sjunkit från 34 till 22 procent.

– Den här förändringen är en tydlig avvikelse i jämförelse med de annars stabila resultaten i den här undersökningen, sa Svante Werger.

Läs mer: DN:s livebevakning om det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt