Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-en-malexandermordare-kan-vara-fri-om-fyra-ar/

Sverige

Ytterligare en Malexandermördare kan vara fri 2023

Ännu en av de tre dömda för Malexandermorden - Andreas Axelsson – får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 35 års fängelse. Det beslutade Örebro tingsrätt på fredagen. Som tidigast kan han släppas fri 2023.

Andreas Axelsson, Tony Byström (tidigare Olsson) och Jackie Arklöv dömdes år 2000 till livstids fängelse efter de så kallade Malexandermorden 1999 då två poliser sköts ihjäl.

Alla tre har tidigare fått avslag när de ansökt om att få tidsbestämda straff. Men i höstas beviljade tingsrätten Tony Byström ett tidsbestämt straff till 35 år.

Nu har även Andreas Axelsson fått sin ansökan beviljad. Örebro tingsrätt gör bedömningen att risken för återfall i allvarlig brottslighet är låg. Han har även enligt Kriminalvården varit skötsam och klarat överföringen till en anstalt med lägsta säkerhetsklassningen utan problem.

Andreas Axelsson ville att tingsrätten skulle omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt straff i första hand om 32 år medan åklagaren ville ha fängelse i 35 år.

Rätten gick på åklagarens linje:

”Tingsrätten finner vid en samlad bedömning, liksom åklagaren, att det inte föreligger hinder att redan nu omvandla det livstidsstraffet till ett tidsbestämt straff om 35 år.”, skriver de.

Enligt rådande praxis blir den dömda i regel villkorligt frigiven efter att ha suttit av två tredjedelar av tiden. Det innebär att Andreas Axelsson kan släppas fri 2023. I och med att straffet nu är tidsbestämt kan han få bo under ännu öppnare former än på sin nuvarande anstalt, till exempel i ett familjehem eller halvvägshus fram till frigivningen, enligt domen.

Andreas Axelsson dömdes för mord i två fall, försök till mord, grovt rån i fyra fall, försök till grovt rån och brott mot vapenlagen till fängelse på livstid.

Läs mer: Malexandermördare får tidsbestämt straff