Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-en-salafist-pa-regeringens-bord/

Sverige

Ytterligare en salafist på regeringens bord

Migrationsöverdomstolen har till regeringen lämnat över ytterligare ett avgörande om utvisning av en salafistisk centralgestalt. Mannen är en i kretsen kring den kontroversiella Gävle-imamen Abo Raad.

”Migrationsöverdomstolen anser att regeringen bör fastställa Migrationsverkets beslut”, skriver appellationsrätten med hänvisning till utvisningsbeslutet från den 10 juni. Tidigare i veckan överlämnades tre andra fall till regeringen.

Läs mer: Gripna imamer blir fråga för regeringen

Mannen i det aktuella ärendet beviljades uppehållstillstånd som kvotflykting 1996 och året därpå blev det permanent. Under åren har mannens salafistiska verksamheter väckt Säkerhetspolisens intresse och i slutet av april tog man honom i förvar med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll.

Migrationsverkets beslut förenades med att verkställigheten tills vidare inte kan ske mot bakgrund av en hotbild mot honom – ”en utvisning av honom skulle få katastrofala följder för honom och hans familj”, instämmer Migrationsöverdomstolen. Nu är det regeringens sak att avgöra eller se till att verkställighetshindren kan undanröjas på diplomatisk väg.

Läs mer: Här är de sex salafisterna i förvaret

Läs mer: Imamerna nav för våldsbejakande islamism