Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-misstankt-spion-gripen/

Sverige

Misstänkt spion begärs häktad

En person har begärts häktad misstänkt för olovlig underättelseverksamhet. Gripandet skedde bara en dag efter det uppmärksammade tillslaget i centrala Stockholm. De två ärendena är inte kopplade till varandra enligt Säkerhetspolisen.

– En person misstänkt för underrättelseverksamhet mot person har begärts häktad, säger Karin Rosander presstalesperson på Åklagarmyndigheten. 

Rätta artikel

Den misstänkte personen greps klockan 11:50 under onsdagen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro sedan den 25 februari. Under torsdagenbegärdes personen häktad.

– En person misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot person har begärts häktad. Jag har inte fått information om när häktesförhandlingen kan vara men troligtvis under morgondagen, säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten. 

Enligt åklagare Hans-Jörgen Hanströms skrivelse till tingsrätten är personen misstänkt för olovlig underättelseverksamhet, grovt brott.

Brottet ska ha pågått under perioden 10 april till och med 30 september 2018 i Stockholmsområdet.

Förhör planerades, enligt samma skrivelse, att hållas under torsdagsförmiddagen. 

Säkerhetspolisens presschef Karl Melin bekräftar för DN att en person greps under onsdagen, och säger att det är ett ärende som inte är kopplat till gripandet av en misstänkt spion i tisdags.

– Det stämmer att det är en person som greps i går misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person, eller flyktingspionage som det ibland brukar benämnas.  

Har det här koppling till gripandet i tisdags?

– Det här ärendet har i nuläget ingen koppling till något annat eventuellt ärende. Det är alltid bäst att säga ”i nuläget” eftersom alla förundersökningar kan ju leda framåt och ge kopplingar till annat, säger Karl Melin.

Han bekräftar att det ska hållas förhör med den misstänkte under torsdagen, men i övrigt vill Säkerhetspolisen inte ge ytterligare information om den misstänkte eller vem som ska ha varit utsatt för spionaget. 

DN har varit i kontakt med den misstänktes advokat Hanna Lindblom. Hon bekräftar att hon åtagit sig uppdraget men vill i övrigt inte kommentera fallet, sin klient eller dennes inställning till misstankarna.

I ett pressmeddelande som Säkerhetspolisen publicerade efter att DN ställt frågor om händelsen står det att gripandet skedde med stöd av Polismyndigheten.

”Flyktingspionage är en metod att försöka hindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de har flytt ifrån. Säkerhetspolisen bedriver ett aktivt arbete för att förhindra och motverka det flyktingspionage som förekommer i Sverige. ”

I ett tidigare uppmärksammat fall dömdes i juni i fjol en 49-årig man från Kina för att ha spionerat på tibetaner i Sverige. Manen lämnade uppgifterna till en kontaktperson på den kinesiska ambassaden i Polen, i utbyte mot pengar.

Gripandet av den misstänkte flyktingspionen skedde alltså bara en dag efter det att Säkerhetspolisen gripit en annan misstänkt spion i centrala Stockholm. Då slog Säkerhetspolisen till under ett möte med en rysk underrättelseofficer som varit aktiv i Sverige under diplomatisk täckmantel. Den anhållne personen i det fallet arbetar inom ”svensk högteknologisk industri” och har tillgång till uppgifter som är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet.

Läs mer: Här griper polisen den misstänkte ryska spionen