Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-sjalvtest-for-coronaviruset-forbjuds/

SVERIGE

Ytterligare självtest för coronaviruset förbjuds

Läkemedelsverket förbjuder ännu ett självtest för det nya coronaviruset.
Foto: Lotta Härdelin

Läkemedelsverket förbjuder på torsdagen ännu ett självtest för det nya coronaviruset. Testet är det tredje att förbjudas och myndigheten avråder generellt från självtester för covid-19.

– Det finns inga test som är godkända för hemmabruk, säger Ewa-Karin Hartman, gruppchef för medicinteknik vid Läkemedelsverket.

Samtliga tre test har marknadsförts som självtester för det nya coronaviruset. Läkemedelsverket testar inte själva de produkter de förbjuder, besluten fattas istället utifrån huruvida testerna uppfyller vissa krav, de ska bland annat vara CE-märkta och granskade av en oberoende tredjepart.

– De har inte kunnat visa tillräcklig dokumentation för att vara godkända för att säljas till privatpersoner, säger Ewa-Karin Hartman, gruppchef för medicinteknik vid Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket gör skillnad mellan själv- och snabbtest. Båda typer ska vara CE-märka och granskade, men medan snabbtest används inom vården och ska avläsas av hälso- och sjukvårdpersonal är självtest ämnade för bruk i hemmamiljö, avlästa av privatpersoner utan vårdutbildning.

Myndigheten söker själva av marknaden efter tester som marknadsförs mot privatpersoner. Produkter som inte uppfyller kraven marknadsförs olagligt.

– I dagsläget känner Läkemedelsverket inte till att det finns några godkända självtester, säger Ewa-Karin Hartman.

Efterfrågan på information från Läkemedelsverket om självtester för det nya coronaviruset är stor, frågor kommer in från både privatpersoner och företag.

– Vi har ett stort tryck. Jag kan inte ge några siffror men det är många som hör av sig i dagsläget. Antingen har man sett att det finns ett test som man kan köpa eller så är man i en situation där man tänkt importera och sälja vidare, säger Ewa Hartman.

Vad kan ni ge dem för svar?

– Att det inte finns test som är godkända för hemmabruk, utan man måste vända sig till vården för att kunna lita på testresultaten.

De företag som marknadsfört produkter som förbjuds måste avbryta marknadsföringen, annars ställs de inför vite. De förväntas även informera kunder som redan hunnit köpa produkterna.

– Det finns risker med självtesterna. Om du får ett falskt positivt svar kanske du bara stannar hemma från jobbet. Men får du ett falskt negativt svar, då innebär ju det att du tror att du är frisk och riskerar att sprida smittan väldigt mycket.

– Det kan låta väldigt bra att ett test är 90 procent säkert. Men i praktiken innebär det att minst ett av tio visar fel, och du vet inte när det visar fel.

Läkemedelsverket kan inte svara på när ett godkänt självtest kan finnas tillgängligt för allmänheten, men Ewa-Karin Hartman understryker vikten av att testen är just godkända.

– Trots att det är extraordinära omständigheter så får vi inte äventyra hälsan med produkter som inte är säkra för sina ändamål.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt