Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ytterligare tips om ubåtar efter DN:s artiklar

Sedan DN i tisdags publicerade bilden på en ”möjlig ubåt” vid Lidingö har Försvarsmakten fått in tre nya iakttagelser av vad som uppfattats som ubåtar i samma område.

För en dryg vecka sedan avslöjade DN att försvaret bedrivit en hemlig utbåtsjakt i Stockholms inlopp den 31 oktober. Insatsen sattes i gång efter två av varandra oberoende observationer från allmänheten.

Den ena alldeles utanför Stavsnäs vid halv tolvtiden på dagen, den andra på eftermiddagen i närheten av Lidingö.

– Efter Dagens Nyheters publicering av bilden vid Lidingö i förra veckan så har vi fått in tre rapporter med observationer i samma område under ungefär samma tid som beskriver att de har sett i stort sett samma sak, säger konteramiral Anders Grenstad.

Båda de rapporterade ubåtarna har färdats helt öppet i dagsljus med stor risk att bli upptäckta. I farleden väster om Runmarö, där den ena observationen gjordes, är det uppåt 80 meter djupt.

Varför skulle man med en ubåt köra i ytläge i en ganska trafikerad farled mitt på dagen?

– En ubåt som uppträder i ytläge vill synas så att man inte kör på honom. Om en främmande ubåt skulle gå i ytan, då handlar det ju också om att man vill synas. Men varför man skulle vilja det och varför man skulle vilja ta den risken? Vi förstår inte uppträdandet här riktigt, säger Anders Grenstad.

Han vill inte uttala sig om sannolikheten för att det verkligen var en ubåt som fångades på bild vid Lidingö.

– Jag kan inte avskriva det, eftersom vi klassar det som möjlig ubåt. Vi förstår inte varför ingen av båtägarna som har varit runtomkring, och som troligen har sett bilden i Dagens Nyheter, inte hört av sig, säger Anders Grenstad.

Det innebär att de tre senast rapporterade observationerna inte kommer från någon av de båtar som rör sig nära den misstänkta ubåten på de bilder som togs vid Lidingö. Ingen av de tre nya rapportörerna har heller tagit någon bild på vad de sett.

Anders Grenstad säger att Försvarsmakten sedan oktober har flera hundra inkomna observationer att beta igenom, men understryker att så fort en ny observation kommer in läggs det andra analysarbetet åt sidan.

– Det som varit bra med uppmärksamheten i höstas och nu är att människor som rör sig i skärgårdsområdet återigen får en påminnelse om att ta en bild ifall man ser någonting som man tror inte ska vara där, för det hjälper oss, säger Anders Grenstad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.