Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Systrar är bra för hälsan

Att ha en syster är bra för unga människor. Det fastslår forskare vid Brigham Young-universitetet i USA som studerat 395 familjer med barn i åldern 10-14 år.

Studien har letts av professor Laura Padilla-Walker, och i ett pressmeddelande från universitet står att läsa att en ung människa som har en syster får ett starkare skydd mot att känna sig ensam, oälskad, skyldig och rädd. Det spelar ingen roll om systern är yngre eller äldre, eller hur stor åldersskillnaden är mellan syskonen.
– Syskon ger något unikt som föräldrar inte kan ge, säger Padilla-Walker.

Även bröder spelar stor roll enligt forskarna. Deras studie visar att ett kärleksfullt syskon oavsett kön hjälpte till att uppmuntra goda gärningar, som att hjälpa en granne eller en skolkamrat. Enligt studien har syskon dubbelt så stort inflytande över ett barns goda gärningar som föräldrarna.

Professor Padilla-Walker säger till nyhetsbyrån Gannett News Service att systrar uppmuntrar vänlighet och generositet och skyddar mot depressioner. Att systrar är bättre på det än bröder kan bero på att flickor är bättre på att prata om problem, tror Padilla-Walker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.