Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/tagolyckan-utanfor-boden-utreds/

Nyheter

Tågolyckan utanför Boden utreds

Foto: Pär Bäckström/TT

Två personer omkom på söndagen efter att bilen de satt i blev påkörd av ett tåg vid en så kallad plankorsning utanför Boden. Nu utreds olyckan av Trafikverket, som i somras fick i uppdrag att påskynda arbetet med Sveriges 3.500 obevakade järnvägsövergångar. 

När polisen larmades till Granberget norr om Boden var bilen helt demolerad. Orsaken bakom olyckan är ännu oklar, och kan enligt Trafikverket ta månader att utreda.

– Det handlar om intervjuer med traumatiserad tågpersonal och på marken. Vi vet bara att bilen var på spåret, inte om den stod stilla eller körde, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till DN.

Obevakade järnvägsövergångar saknar bommar och har uppmärksammats tidigare på grund av risken för fara. 2018 skedde 19 dödsolyckor vid obevakade järnvägsövergångar, 17 av dessa var självmord.

Trafikverket fick i maj i uppdrag av regeringen att påskynda arbete med att säkra Sveriges 3.500 obevakade järnvägsövergångar. Framförallt handlar det om att upphandla och röja skog, för att förbättra sikten.

– Det finns ingen deadline, men tempot ska öka, säger Bengt Olsson.

Efter söndagens dödsolycka ska Trafikverket titta närmare på den aktuella övergången.

– Vi håller på att titta på var den ligger i planeringen. Den är en del av Malmbanan som är föremål för utveckling av ny signalteknik, säger Bengt Olsson.