Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/tavlingen-klar-sa-blir-gothias-fjarde-hotelltorn-i-goteborg/

Nyheter

Tävlingen klar: Gothias fjärde hotelltorn får 40 våningar och tunnel till stationen

Till vänster det nya, planerade, fjärde Hotel Gothia Towers-tornet. Nertill den nya entrén till Svenska Mässan. Foto: Tham & Videgård Arkitekter

Hotell Gothias fjärde torn i Göteborg får upp till 40 våningar och en underjordisk förbindelse till den kommande järnvägsstationen vid Korsvägen. Totalt får hotellet 1.600 rum.

På tisdagsmorgonen avslöjade Gothias ägare Svenska Mässan att Tham & Videgård vunnit den arkitekttävling som hållits om utformningen av jättebygget.

– Vinnaren har presenterat ett magnifikt torn, påtagligt högre än befintliga Gothia Towers, och ett nytt landmärke i staden, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers.

Någon exakt höjd för fjärde tornet är inte beslutad. Men Carin Kindbom säger till DN att man planerar uppemot 40 våningar och därmed närmare 140 meters höjd. Det kan jämföras med tredje tornets 29 våningar på 100 meter.

Kindbom säger att bygget, kallat +One, ”också inkluderar en helt ny välkomnande entré som suddar ut gränsen mellan ute och inne”.

Någon exakt prislapp på projektet har Svenska Mässan inte. 

– Men vårt estimat ligger på en och en halv till två miljarder för hela projektet, säger Carin Kindbom. 

Så här tänker sig det vinnande arkitektbidraget hur den nya entrén till Svenska Mässan och det fjärde Gothia-tornet ska se ut. Foto: Tham & Videgård Arkitekter

I Göteborg planeras många nya hotell de närmaste åren. Hur ser ni på risktagandet med ett fjärde torn?

– Vi följer alla expansioner som sker, men vi har en bestämd uppfattning att fler hotellrum behövs för att möta ett ökat resande och efterfrågan från besöksnäringsindustrin. Vi har ett långt perspektiv och vi har flera verksamheter inom Svenska Mässan, så vi känner oss trygga i att kunna belägga även detta torn.

Kommer det fjärde tornet att skilja ut sig från de andra?

– Ja, det är ett torn, men det ska få en egen karaktär och blir ju betydligt högre. 

Det var i juni i fjol som Svenska Mässan fick politikernas gröna ljus för planen att expandera ytterligare. 

Fyra arkitektkontor valdes ut att delta i finalomgången. De var Wingårdh, Tham & Videgård, White och danska Schmidt Hammer Lassen

Svenska Mässans ordförande Roger Holtback säger:

– Uppdraget utgick ifrån att vi ville skapa en sammanhängande och samtidigt förnyande byggnation med hög kvalitet gällande såväl den arkitektoniska gestaltningen som genomförbarheten, med tydlig förankring i vår historia och stadsmiljö. Till sist föll valet enhälligt på Tham & Videgård som vi tackar och gratulerar.

Tävlingen har samordnats av Sveriges Arkitekter. Även representanter för Göteborgs stad har ingått i bedömningsgruppen.

 

Så här ser Hotell Gothias tre nuvarande torn ut. Foto: Svenska Mässan/Ulf Celander

 

Även om vinnarna Tham & Videgård håller till i Stockholm är byrån inte okänd i Göteborg. Till exempel ritar de Göteborgs universitets konstnärliga fakultet, Nya Konst, som sommaren 2026 ska stå klar intill Konstmuseet på Götaplatsen. Det är arkitekterna Bolle Tham och Martin Videgård som ritat på hotelltornet.  

Vd:n Carin Kindbom beskriver tävlingsprocessen som ”jätterolig och lärorik”.

Varför vann just Tham & Videgård?

– Jag personligen känner att de har fångat mässans själ och destinationen Göteborg väl. Deras lösning blir också enkel att integrera med vår mötesplats. 

Svenska Mässans koncernchef Carin Kindbom. Foto: Svenska Mässan

Carin Kindbom säger att frågan om hållbarhet har varit en av fem bedömningskriterier. 

– Det är ett av våra affärskritiska områden, att kunna minimera klimatavtrycket. 

Så sent som i februari 2015 stod bygget av Gothias tredje torn klart. Det nya fjärde tornet planeras för cirka 400 hotellrum, restauranger och mötesytor men även för kontor. Tillsammans med befintliga rum får Gothia cirka 1.600 hotellrum.

Detaljplanearbetet inleds nu och Svenska Mässan beräknar att bygget ska stå klart år 2025, alltså ett par år innan tågtunneln Västlänkens station precis framför entrén, vid Korsvägen, öppnar. En tunnelförbindelse från stationen direkt till mässan och fjärde tornet ingår i planen. 

Utöver hotellrum och kontor får fjärde tornet en terrass för upp till 1.200 minglande och toppvåningar som Carin Kindbom säger ”så klart kommer att bli spektakulära”.