Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Tidigare C-ledaren Karin Söder död

Foto: Joakim Roos/TT

Centerpartiets tidigare partiledare Karin Söder är död. Hon var landets första kvinnliga partiledare och också vår första kvinnliga utrikesminister. ”Hon var en förebild för oss kvinnor”, säger Maud Olofsson.

Karin Söder föddes den 30 november 1928 i Frykeruds socken i mellersta Värmland. Hon blev 87 år och dog i Täby den 19 december i år. Hon kom in i riksdagen 1971, i den första enkammarriksdagen, var riksdagsledamot fram till 1991 och kom att under 16 år arbeta inom Centerpartiets yttersta ledning.

Centerpartiets ledare blev hon 1985. Thorbjörn Fälldin hade då avgått som partiledare för Centerpartiet efter att ha mist valberedningens förtroende. Karin Söder valdes till hans efterträdare.

Då blev hon den första kvinnliga partiledaren för ett riksdagsparti i Sverige. Hon satt kvar som ordförande i Centerpartiet till 1987, då hon tvingades avgå från partiledarposten på grund av sjukdom.

Men redan nio år tidigare hade hon blivit landets första kvinnliga utrikesminister.

Det blev hon, utsedd av den dåvarande centerledaren Thorbjörn Fälldin som efter valet 1976 bildade den första borgerliga trepartiregeringen. Karin Söder satt kvar som utrikesminister till den borgerliga regeringen sprack 1978.

När den andra borgerliga trepartiregeringen bildades efter valet 1979 blev Karin Söder socialminister, och var det till 1982. Men hon lämnade inte rikspolitiken utan fortsatte som riksdagsledamot till 1991.

Hon hade också uppdrag för Rädda Barnen och kryssades in till kyrkomötet i kyrkovalet 2009.

Centerpartiets nuvarande partiledare Annie Lööf minns Karin Söder som en person som stod upp för den lilla människan och som brydde sig om även de små inom partiet:

– Jag mötte Karin för första gången på partistämman i Stockholm 2005 och då jag var engagerad i ungdomsförbundet. Då stöttade Karin oss och gav oss en klapp på axeln och goda råd, säger Annie Lööf:

– Sista gången jag träffade henne var i förra veckan.

Vad har hon betytt för dig som partildare?

– Hon lärde mig att stå upp när det blåser, att våga stå för det man tror på. Och det har jag nog haft nytta av. Hon har också varit ett viktigt bollplank och en brobyggare mellan generationerna inom partiet. Hon var en viktig kunskapskälla.

Annie Lööf beskriver Karin Söder som en person som skrivit in sig i historieböckerna och som ”krossat många glastak”.

– Rent politiskt betydde hon mycket för Sverige och som socialminister låg hon bakom en rad reformer som vi i dag tar för givna som flerbarnstillägg och högkostnadsskydd.

Foto: TTFoto: TT

Centerpartiets tidigare partiledare Maud Olofsson (2001–2011) beskriver Karin Söder som en viktig förebild:

– Hon var en stor förebild för mig och för många andra politiskt engagerade kvinnor genom att visa vägen, att visa att kvinnor kan. När hon blev Sveriges första kvinnliga utrikesminister, och sedan också partiledare, så gick hon före alla andra. Alla var vana vid att män hade de viktiga posterna men här visade hon att en kvinna kunde klara det lika bra och till och med bättre, säger Maud Olofsson.

– Hon var modig.

Att kvinnor hade tunga politiska poster var ingen självklarhet:

– Jag minns när hon som utrikesminister reste ut i världen och ibland hade sin man Gunnar med sig. Då hände det ibland att dem hon mötte trodde att det var Gunnar som var ministern, så ovanligt var det med kvinnor på den posten, säger Maud Olofsson.

Själv kunde hon ta hjälp av Karin Söder som gärna delade med sig av sin kunskap. Vid ett tillfälle skulle Maud Olofsson hålla ett tal inför Nordiska rådet. Då var hon själv nybliven partiledare och lite osäker på vad hon skulle säga.

– Då jag frågade Karin vad hon tyckte att jag kunde tala om så ställde hon sig upp och höll ett litet tal för mig, ett tal där hon tog upp det nordiska samarbetet, sammanhållningen i Norden och den fria rörligheten mellan våra länder, frågor som hon var mycket engagerad i. Och även om jag sedan höll mitt eget tal så blev jag mycket inspirerad av det Karin sagt.

I många år var statsminister Thorbjörn Fälldin och Karin Söder ett politiskt tandempar. Enligt Maud Olofsson hade Thorbjörn Fälldin ett hundraprocentigt förtroende för Karin Söder:

– De två var ett radarpar. Och hon var alltid 100 procent lojal.

Maud Olofsson beskriver Karin Söder som klok, generös och alltid beredd att hjälpa andra med sin erfarenhet.

– Det var också hon som fick de nordiska länderna att samarbeta när det gällde att bojkotta apartheidregimen i Sydafrika och det var hon som drev på så att den svenska förskolan skulle byggas ut så att både män och kvinnor kunde arbete.

–  Hon var en fantastisk person och jag saknar henne mycket.

Centerpartiets webbplats beskriver partildare Annie Lööf sin företrädare Karin Söder som en ”sann pionjär som förnyat och vitaliserat inte bara politiken, utan hela vårt samhälle”.

 

Foto: Sven-Erik Sjöberg

Karin Söder 2004. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.