Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 16:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/tioarig-flicka-forsvunnen-fran-vastkusten-sedan-tisdag/

Nyheter

Tre barn försvunna från Västkusten – två anhållna

Två barn försvann från sina familjehem i somras och har varit försvunna sedan dess. Under tisdagskvällen försvann även deras syster, en flicka i tioårsåldern.

Två personer har nu anhållits och ska förhöras av polisen.

I tisdags vid halv sex på kvällen försvann en flicka i tioårsåldern från sitt hem på Västkusten. Polisen har letat efter henne sedan dess och på torsdagen utfärdades ett rikslarm.

– Vi vet att hon lämnade hemmet till fots, men sedan vet vi inte om hon har tagit tåg eller buss eller om hon har träffat någon, säger polisen Anette Timm Preinfalk.

Två personer greps på torsdagskvällen i Göteborg och har anhållits på misstankar om människorov.

– Det är två personer som är närstående till flickan, men mer än så kan jag inte säga nu. Vi måste få förhöra de här personerna först, säger Sten Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

De två misstänkta kommer att höras av polis under eftermiddagen.

Flickan och hennes två syskon är placerade i familjehem av socialtjänsten. Barnen lever i en familj som enligt socialtjänsten präglas av en hederskultur. I det domstolsbeslut som ligger till grund för placeringen i familjehem står att ”bristerna i hemmet innebär att det finns en påtaglig risk för att barnens hälsa och utveckling allvarligt kan komma att skadas”.

Ändå har barnen längtat efter sina föräldrar.

– Vi arbetar efter vad vi vet, och vi vet att hon är placerad inom socialtjänsten och vi vet att hon längtar efter sina föräldrar, säger Anette Timm Preinfalk.

– Är man tio år så är det inte bara att dra iväg. Vi misstänker att hon kan ha blivit bortförd.

På torsdagen uppdagades att även flickans syskon har avvikit från sina familjehem. De har varit försvunna sedan juli, men ingen har rapporterat det till polisen.

– Familjehemmen har väl sagt det till sociala myndigheter, men det är ingen som har anmält det. Vi skrev en anmälan i dag. Jag vet faktiskt inte varför det har blivit så, men vi ska reda ut det, säger Timmersjö.

Polisen har kontakt med barnens biologiska föräldrar och uppger att flickan inte finns hos dem. Samtidigt vill Timmersjö inte svara på om föräldrarna är misstänkta för brott.

– Jag vill inte kommentera det just nu, säger han

Anette Timm Preinfalk vill inte gå inte in på hur polisen sökandet efter barnen går till, men säger att det har högsta prioritet. Polisen utesluter inte att de kan ha förts utomlands.