Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Trumps advokat upp i domstol

Michael Cohen i New York i fredags.
Michael Cohen i New York i fredags. Foto: James Messerschmidt/Polaris

Advokat Michael Cohen är kallad till domstol på måndagen för att motivera sitt önskemål om att blockera det omfattande material som FBI beslagtog förra veckan.

Bland annat måste han presentera den lista av klienter han påstår sig ha, trots att han tidigare sagt att han bara har en – president Donald Trump.

Cohens advokat Todd Harrison hävdade i domstol på fredagen att FBI:s beslagtagna material innehåller ”tusentals, om inte miljontals” dokument med kommunikation mellan honom och olika klienter som ska vara hemliga för utomstående. Trump driver samma linje via advokat Joanna Hendon, men domare Kimba Wood betvivlar påståendet om att Cohen skulle ha en massa material som inte hör till fallet.

Läs mer: FBI letade efter utbetalningar till kvinnor från Trumps advokat

Exakt vad det handlar om är inte känt, eftersom den federala domstolen i södra New York har maskerat de offentliga handlingarna med åklagarsidans brottsbeskrivning. Försvaret har hänvisat till ett fall från 2002 då en brottmålsadvokats beslagtagna dokument hemligstämplades för alla utom en specialutsedd granskare, men Wood resonerar tills vidare som åklagarna att Cohen arbetar inte med brottsmål och såvitt det är känt har Cohen inga andra klienter än Trump.

Läs mer: Trump kallar FBI-tillslag för häxjakt

En av de aktuella oegentligheter som Cohen misstänks för är en utbetalning på 130.000 dollar till Stephanie Clifford, känd som porrskådespelaren Stormy Daniels, som ska ha haft en utomäktenskaplig relation med Trump 2006. Pengarna ska ha överförts alldeles före valet 2016, men både Trump och Cohen har nekat till att presidenten känt till detta – det vill säga ytterligare ett argument för att Cohen inte kommunicerat med honom om saken och därmed mot att sekretesstämpla FBI:s beslag.

Läs mer: ”Jag visste inget om pengarna till Clifford”

Principen om att kommunikation mellan juridiska ombud och deras klienter ska vara hemlig för utomstående har en rad undantag, bland annat för åtalbara handlingar. Sådana undantag görs med extra höga krav på åklagarnas misstankegrund och måste godkännas av domare, men det har inte hindrat presidenten och hans tillskyndare från att kalla ärendet konspiration och rättsröta. 

Läs mer: Trump-förhör om tystnadslöfte stoppas tillfälligt

Michael Cohen var inte närvarande i rätten på fredagen, men ska lämna de efterfrågade uppgifterna klockan 10 lokal tid och infinna sig fyra timmar senare för att svara på domarens frågor. Clifford har sagt att hon också ska närvara för att ärendet tangerar hennes, även om detta federala mål om potentiella ekobrott skiljer sig från hennes som är på delstatsnivå och handlar om rätten att få berätta sin historia.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.