Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/ud-avrader-fran-resor-till-alla-lander/

NYHETER

UD avråder från resor till alla länder

Utrikesdepartementet.
Utrikesdepartementet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till samtliga länder. Avrådan gäller från och med i dag och till och med den 14 april.

”Nu är inte rätt tid att resa”, skriver utrikesminister Ann Linde i en kommentar.

– Alla som befinner sig utomlands bör se över sin egen situation och det kan vara bäst att inte resa över huvud taget, säger UD:s presskommunikatör Diana Qudhaib.

Beslutet om att avråda från resor till samtliga länder i världen togs vid 20-tiden på lördagen. I sin avrådan skriver UD:

”Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs den 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med den 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.”

Varför tas detta beslut just nu?

– UD har kommit fram till att det inte längre går att värdera enskilda länder. Därför beslutar vi nu att avråda från samtliga, säger Diana Qudhaib.

– Vi har arbetat intensivt med reseinformation och tagit beslut om reseavrådan till ett antal länder och områden. Dels med anledning av de spridningsreducerande åtgärdernas konsekvenser på samhället och dels på direkt rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Hur ska en resenär som befinner sig utomlands göra? Ska man resa hem?

– Varje person måste anpassa sig till det läge som råder och acceptera en viss grad av ovisshet. Många kan behöva stanna kvar på resmålet och vänta på att flygtrafiken kommit igång igen.

– Det är ett beslut individen måste ta. Men vi förstår att situationen blir svår för många.

Utrikesminister Ann Linde skriver på sin Facebooksida att det rör sig om ett unikt beslut:

”Aldrig tidigare i modern tid har ett liknande beslut fattats. Men det är nödvändigt. Vi ser att det finns ett behov att skicka en stark signal till svenska resenärer, att nu är inte rätt tid att resa.”

Också statsminister Stefan Löfven kommenterar beslutet skriftligen och kallar situationen för ”snabbt föränderlig” på Instagram:

”Med anledning av den omfattande spridningen av coronaviruset, och den osäkra och snabbt föränderliga situationen som råder i världen, avråder nu Utrikesdepartementet (UD) från alla icke nödvändiga resor till världens alla länder. Vi har alla ett ansvar i det svåra läge vi befinner oss i.”

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att han förstår UD:s beslut:

– Det är rimligt att folk inte ska ge sig ut och resa nu, risken att man fastnar i ett land och att Sverige kanske måste börja evakuera turister finns ju. UD vill undvika kaoset ute i Europa. Beslutet gör också att resenärer kan få sina pengar tillbaka och att andra får tid att avboka.

– Men beslutet har inget med smittan eller spridningen av den att göra. De flesta länder i Europa har redan en stor spridning inne i landet.

De två stora resebolagen Ving och Tui beslutade på lördagen att ställa in alla sina resor.

I och med lördagskvällens beslut följer Sverige efter Norge och Danmark.

Norska UD avrådde tidigare på lördagen från resor till utlandet och ber alla som befinner sig utomlands att komma hem så snabbt som möjligt. Avrådan gäller till och med den 14 april. Också danska UD har tagit ett liknande beslut som gäller till och med den 13 april.

Finland har tidigare sagt att man ligger någon vecka efter övriga länder i Norden när det gäller smittspridningen men rekommenderade tidigare i veckan sina invånare att inte resa utomlands. Island har undantagits från de amerikanska reserestriktionerna och tillåts fortsätta flyga till och från vissa amerikanska flygplatser.

Läs också:

Det här gäller om du vill avboka resan

Ämnen i artikeln

UD
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt