Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/ung-klimataktivist-hoppfull-och-imponerad-av-fn-chefen/

Nyheter

Ung klimataktivist hoppfull och imponerad av FN-chefen

Ludwig Bengtsson. Foto: Jannike Kihlberg

NEW YORK. Sveriges representant på FN:s klimatmöte för unga, Ludwig Bengtsson Sonesson, är imponerad av FN:s generalsekreterare António Guterres. Och han är förhoppningsfull inför måndagens toppmöte.

De unga var i fokus när FN i helgen för första gången höll ett speciellt klimatmöte för dem. Dagen inleddes av Greta Thunberg och andra unga klimataktivister från olika världsdelar. Mötet vände upp och ner på den traditionella pyramiden där makthavarna är huvudtalarare, nu hade unga huvudrollen.

– Det första som hände, vilket jag tyckte var det viktigaste, var när FN-chefen António Guterres och andra höga ledare var ”huvudlyssnare” till de unga klimataktivisterna på scenen. Det var väldigt coolt, säger Ludwig Bengtsson Sonesson, 24, Sveriges representant på mötet.

– Framför allt var det väldigt coolt att se Guterres reaktion. Han erkände att det var ungdomsrörelsen vi har att tacka för att det finns momentum i klimatfrågan nu. Vi hade inte varit där vi är i dag politiskt utan de unga. Han sa också att hans generation än så länge inte har lyckats inte leverera det de borde ha gjort för att skydda klimat och miljö.

Unga mellan 18 och 29 år var inbjudna till mötet som skulle fungera som plattform för en blandning av unga aktivister, ledare, innovatörer och entreprenörer. 

– Det blir väldigt informellt och jag tror att det gjorde att Guterres var lite mer frispråkig. Han sa att alla fossila subventioner måste upphöra direkt.

– Han tog upp att regeringar ofta säger att fossil infrastruktur gynnar deras medborgare, men han var väldigt tydlig med att säga; nej, det är är emot medborgarnas intresse, ni använder deras skattepengar för att skada deras framtid klimat och miljö. Som klimataktivist var det väldigt hoppingivande att höra FN:s generalsekreterare säga de här sakerna.

Ludwig Bengtsson Sonesson är i grunden statsvetare och deltar i tvärvetenskaplig forskning vid Lunds universitet om bland annat omställning i industrin. När vi träffas i trädgården på lördagseftermiddagen är han nöjd med det som hittills hänt under dagen.

– Det är speciellt, de har försökt få in väldigt mycket program på kort tid. Jag är med i den svenska delegationen så jag sitter med i mötena om industrispåren och bidrar med det jag kan. Första steget är att vi unga är i rummet där besluten fattas. Hur mycket de rösterna leder till resultat och beslut är inte helt solklart, berättar han.

Har mötet gett kontakt med andra unga?

– Att få kontakt med andra unga är en stor del av det här. Det är en global rörelse som sker snabbt sedan fredagsstrejkerna började. Vi har inte en så rigid organisation, och då är ett event som här bra, man träffas, byta taktiker och knyta an, bara det är en vinst.

Vad tror du om toppmötet på måndag?

–Jag har höga förväntningar. Jag har sagt det innan att hopp för mig är att det blir bättre, inte att vi vinner eller förlorar. Så länge det går i rätt riktning är varje sådant här steg bra. Man vill så klart att det går så snabbt som möjligt och så stort som möjligt, men man måste ändå se det som framsteg. Jag tror inte att det kommer att avslöjas något på måndag som kommer att vara: Åh, nej, det här är mycket sämre”