Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/unga-klimataktivister-ser-fn-som-otillrackligt/

Nyheter

Unga klimataktivister ser FN som otillräckligt

Tunisiske klimataktivisten Raslen Jbeli talar på presskonferensen efter Greta Thunbergs tal. 16 unga klimataktivister har lämnat in ett officiellt klagomål till FN:s barnrättskommitté där de hävdar att regeringars brist på åtgärder mot klimatförändringen är ett brott mot barnkonventionen. Foto: Kena Betancur/AFP

Två generationer stod mot varandra när världens statschefer, ministrar och aktivister samlades på FN för klimatmötet på måndagen. Den unga klimataktivismen gör att FN:s generalsekreterare säger sig känna hopp.

– Jag är hoppfull tack vare er, sade Antonio Guterres och gestikulerade mot Greta Thunberg.

16-åriga Greta Thunberg stal än en gång rampljuset när hon höll ett känslosamt, konfrontativt tal inför världens ledare. Med skälvande röst och tårögd blick anklagade hon äldre makthavare för att ha ”stulit mina drömmar och min barndom”.

- Det här är helt fel. Jag borde inte vara här. Jag borde vara i skolan, sade Thunberg.

Talet och den efterföljande presskonferensen på Unicef gjorde det tydligt att konfliktlinjerna i klimatdebatten handlar om två generationer med motstridiga intressen.

– Det ligger på min generation att suga koldioxiden ur luften med teknologi som knappt existerar. Ni tror att det här kan lösas med ”business as usual”. Men ni är fortfarande inte mogna nog att säga som det är. Ni sviker oss. Men vi unga börjar nu förstå hur det är, sade Greta Thunberg ilsket till politikerna som samlats för klimatmötet. 

Kontrasten mellan Greta Thunbergs dramatiska tal och de torra, lågmälda talarna efteråt var slående. När påven höll tal via videolänk efteråt sjönk energinivån påtagligt. 

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres betonade att konflikten om klimatpolitiken handlar om framtida generationer och barn. Han beskrev målande och dramatiskt de vedertagna prognoserna om värmeböljor och naturkatastrofer som väntar om vi inte genomför radikala skiften i klimatpolitiken.

– Jag kommer inte själv att vara med om detta, men mina barnbarn kommer att vara det, och era barnbarn också, sade Guterres.

Guterres nämnde också att den unga klimataktivismen ger honom hopp.

– Gör allt det här att jag känner förtvivlan? Nej, jag är hoppfull och jag är hoppfull tack vare er, sade han och gestikulerade mot Thunberg.

Själv har Greta Thunberg dock visat lite tålamod för den sortens beröm och vaga löften. Hon gjorde det tydligt att hon besökte FN för att få konkreta resultat, även om hon själv undviker att specificera exakt hur de ska se ut, en uppgift hon delegerar åt de som har mer erfarenhet.

På en presskonferens direkt efter hennes tal i FN presenterade Thunberg tillsammans med 15 andra barn ett officiellt klagomål till FN:s barnrättskommitté. Där hävdar de att regeringars brist på åtgärder mot klimatförändringen är ett brott mot barnkonventionen.

Thunberg avvärjde frågor om det dramatiska talet tidigare på måndagen och poängterade att presskonferensen handlade om barnkonventionen.

Alexandria Villasenor, en 14-årig klimataktivist från New York som säger sig ha inspirerats av Thunberg, sade implicit att barnens möte här var ett tecken på att FN:s arbete är otillräckligt.

– Jag har väldigt lite tilltro till världens ledare att göra något, så det är därför vi är här, sade hon.

Samtidigt fortsatte klimatpolitikens bistra verklighet inne på FN:s huvudbyggnad, då statscheferna i rummet applåderade Indiens premiärminister Narendra Modi, som precis kommit tillbaka från en affärsresa till Texas där han skrev under ett nytt avtal för olja- och gasproduktion värt två miljarder dollar. I Texas presenterades Modi av USA:s president Donald Trump, som var en av få världsledare som inte deltog i FN:s klimatmöte.

En brittisk journalist ställde en fråga till Greta Thunberg om det alls är meningsfullt att delta i förhandlingar om USA, som står för en stor del av globala utsläpp, inte formellt deltar.

– Självklart är det meningsfullt. Allt har betydelse. Det här är en chans för världens ledare att enas bakom vetenskapen, sade Thunberg.

Greta Thunberg till DN: ”Ni har stulit min barndom”