Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Unga lockas till rörelse med kopplingar till rysk underrättelsetjänst

01:05. Myten om ryska specialförband lockar unga svenska män till en rörelse med kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten.

De är svenska medborgare och arbetar i säkerhetskontrollen på Arlanda. En annan är aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. 

På kvällar och helger klär de sig i ryska uniformer för att träna närstrid och vapenhantering. 

DN kan i dag berätta om hur myten om ryska specialförband lockar unga svenska män till en rörelse med kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten.

En uråldrig närstridsteknik från Ryssland, som används av de ryska specialförbanden spetsnaz.

Så marknadsförs systema – en kampsport som sprids av ryska instruktörer med bakgrund inom militären. 

Klubbar som utövar kampsporten förekommer på många ställen i världen; i Sverige finns en handfull.

I Tyskland har klubbarna väckt säkerhetstjänsten oro – forskare och Rysslandsexperter pekar ut dem som en rekryteringsbas för de ryska underrättelsetjänsterna. 

Washington Post uppmärksammade nyligen fenomenet med rysk propaganda riktad mot unga män med intresse för militära frågor och vapen. 

DN har granskat en av de svenska klubbarna som skiljer ut sig från övriga på grund av en utpräglat militär stil. För att få träna systema i klubben måste eleverna bära den ryska uniformen Gorka – känd för att den bärs av soldater i ryska specialförband. På klubbens hemsida används bilder på ryska soldater och medlemmarna i klubben uppmanas att köpa uniformerna från en rysk nätsajt vars server ligger på Krim, som sedan 2014 annekterats av Ryssland. 

I takt med att medlemmarna avancerar i sina färdigheter får de ryska militära baskrar i olika färger som bevis på sin kunskapsnivå. Klubbens märke är en sköld med svärd som till formen liknar det emblem som den sovjetiska säkerhets- och underrättelsetjänsten KGB, numera FSB, använder. 

Att systema-klubbar har märken och symboler som knyter an till ryska säkerhetstjänster är vanligt. En av de ryska klubbarna har till exempel en fladdermus som symbol - i likhet med den militära underrättelsetjänsten GRU:s specialstyrkor. 

Den svenska klubben som DN granskat grundades av två män som invandrade till Sverige från Ryssland som barn. Männen är i dag mellan 25 och 30 år och arbetar båda som flygplatskontrollanter på Arlanda. 

DN:s granskning visar att åtminstone sex av klubbens aktiva arbetar med säkerhet på Arlanda.

När systema-klubben under våren 2017 registrerades som en ideell förening var åtta personer närvarande, enligt styrelseprotokollet som DN tagit del av. En av dem är en 27-årig man som är medlem i den nazistiska gruppen Nordiska Motståndsrörelsen. Bilder som den antirasistiska stiftelsen Expo tagit visar hur han går i förstamajtåget i Borlänge 2016 med Motståndsrörelsens fana. I den vita skjortan bär han NMR:s medlemsnål.

NMR-medlemmen som var med när Systema-klubben bildades.
NMR-medlemmen som var med när Systema-klubben bildades. Foto: David Lagerlöf/Expo

På styrelsemötet i systema-klubben fick han uppdraget att justera protokollet.

Förutom träning för närstrid med kniv och vapen har klubben också organiserat skytteträning. Bilder på sociala medier visar flera av medlemmarna med vapen i handen. 

På andra bilder siktar en av grundarna in i kameran med en Kalasjnikov.

Den 28-årige mannen arbetar som flygplatskontrollanten på Arlanda och gjorde militärtjänst vid ledningsregementet i Enköping. Nu klär han sig i ryska uniformer och poserar med Kalasjnikov.
Den 28-årige mannen arbetar som flygplatskontrollanten på Arlanda och gjorde militärtjänst vid ledningsregementet i Enköping. Nu klär han sig i ryska uniformer och poserar med Kalasjnikov.

På skjutbanan använder de bland annat den halvautomatiska karbinen Ar-15, Glock-pistoler och älgstudsare. Filmer visar de två systema-instruktörerna på en skjutbana i Mellansverige iklädda Gorka-uniformen och andra ryska militärkläder. 

Flygplatskontrollanten är klädd i den ryska uniformen Gorka när han är på skjutbanan. I handen har han en halvautomatisk karbin Ar-15.
Flygplatskontrollanten är klädd i den ryska uniformen Gorka när han är på skjutbanan. I handen har han en halvautomatisk karbin Ar-15. Foto: Youtube

Flygplatskontrollanters arbete räknas som myndighetsutövning. Enligt Karl Holm, enhetschef vid polisens rättsavdelning, förordnas de av polisen men är anställda i privata säkerhetsföretag. För att bli godkänd görs en kontroll i brotts- och misstankeregistret. Flygplatskontrollen är också ett skyddsobjekt varför säkerhetsskyddslagen gäller till skydd för rikets säkerhet och mot terrorism. Personer som arbetar där ska genomgå extra kontroller och säkerhetspolisen ska yttra sig om deras lämplighet.

– Man ska vara lojal mot Sverige och svenska intressen, säger Karl Holm.

En av grundarna till systema-klubben har förutom sitt arbete på Arlanda också tjänstgjort i den svenska försvarsmakten. Under 2014 genomförde han grundläggande militärutbildning vid ett regemente i Mellansverige. 

En av medlemmarna i klubben har tatuerat en variant av det ryska statsvapnet på ryggen, den tvåhövdade ryska örnen, i det här fallet med en rysk flagga i emblemet. Även han arbetar som flygplatskontrollant på Arlanda.

Det är statliga företaget Swedavia som driver Arlanda flygplats och ansvarar för flygplatskontrollanterna, som i sin tur är anställda av säkerhetsföretaget Nokas. 

– Vi tar det här på stort allvar och har inlett en dialog med Nokas, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia.

Enligt Hans Uhrus kände de inte till vakternas engagemang i systema-klubben. 

Nokas vd David Larsson säger till DN att de nu inlett en internutredning.

– Vi tar den här typen av information på största allvar. Internutredningen får visa om det är några åtgärder som ska vidtas. I det kan ingå att det görs en förnyad säkerhetsprövning, säger han. 

Enligt David Larsson har det inte funnits några indikationer på oegentligheter bland de flygplatskontrollanter som är engagerade i klubben.

– De här personerna har genomgått våra interna prövningar och säkerhetsprövningssamtal. De är registerkontrollerade inte bara en gång utan två. Utifrån alla de prövningarna så finns det ingenting som talar för motsatsen, säger David Larsson.

En av grundarna till klubben säger till DN att de valt att använda ryska uniformerna för att behålla den militära känslan - något som han hoppas ska locka nya elever. 

– Vi såg att Gorka användes av specialstyrkorna i Ryssland och den är också anpassad för att  användas både ute och inne, och den är vattenavstötande. Därför har vi den som vår uniform, säger han.

Han tagit del av rapporteringen i Tyskland om att systema befaras användas som rekryteringsbas för de ryska underrättelsetjänsterna. Något han förnekar.

– Det är bara löjligt. Nej det är ingenting sånt som pågår, det är bara ett skämt. 

Han säger att anledningen till att de tränar med vapen är att för att skapa realistisk bild av hur vapen fungerar.

– Vi tränar att försvara oss mot pistol, om det är rånförsök eller någon försöker föra bort dig. Om du aldrig någonsin känt hur det låter när ett skott går av så kan det påverka en psykologiskt, det kan vara skrämmande. 

– Om man bara tränar med gummipistol och leksaker ger det ett falskt självförtroende, säger han.

Om bilderna där han poserar med Kalasjnikov och siktar in i kameran säger han att vapnet bara är en replika.

– Det där är bara extra roliga bilder som vi har lagt upp, men om man läser igenom vår hemsida så ser man att det handlar om självförsvar.

Fakta Systema:

Rysk militär närstridsteknik som marknadsförs runt om i världen, klubbar som lär ut systema finns i det flesta länder men är särskilt utspridda i länder med stor rysk diaspora så som Tyskland och Frankrike. Ofta används ryska specialförbanden i marknadsföringen och många klubbar har emblem eller märken som anspelar på ryska specialförband. Inte sällan har instruktörerna en bakgrund eller fortfarande är aktiva i någon av de ryska underrättelsetjänstens specialförband, vilket också öppet används i marknadsföringen.

 

Fakta spetsnaz:

Spetsnaz är en generell term för ryska specialförband som omfattar en rad olika typer av soldater, från vanliga jägare till den absoluta eliten inom till exempel militära underrättelsetjänsten GRU:s specialenheter. 

Spetsnaz har närmast blivit till ett varumärke och ryska näthandlare använder det för att sälja kläder, skor, klockor och andra attiraljer.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.