Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/uppgifter-nordkorea-har-avfyrat-nya-projektiler/

Nyheter

Uppgifter: Nordkorea har avfyrat nya projektiler

Kim Jong-Un övervakar en av Nordkoreas tidigare testskjutningar i augusti. Foto: KRT via AP

Nordkorea har avfyrat två oidentifierade projektiler natten mot lördagen svensk tid. Det uppger sydkoreansk militär till nyhetsbyrån Yonhap enligt Reuters.

Projektilerna ska enligt uppgifterna ha landat i havet utanför Nordkoreas östra kust.

Amerikanska myndigheter bekräftar avfyrandet, och uppger att det rör sig om ”minst en projektil” som verkar likna de kortdistansrobotar som Nordkorea tidigare avfyrat, rapporterar Reuters.

Uppgifterna kommer tre dagar efter att Nordkorea uppgetts ha avfyrat fyra projektiler som även de var ”oidentifierade”. Totalt är det landets femte uppskjutning inom loppet av lite mer än två veckor.

Bara timmar före nyheten om den senaste uppskjutningen kom beskedet att USA:s president Donald Trump fått ett brev från den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. 

Enligt Trump rörde det sig om ett ”mycket vackert” brev, där Kim förklarade varför de nya vapentesterna genomförts. Orsaken ska ha varit de gemensamma militärövningarna som USA och Sydkorea genomför, vilket Nordkorea uppfattar som ett hot.

– Vet ni, jag har heller aldrig gillat dem, säger Trump om militärövningarna till journalister i Washington.

Trump utesluter inte ett nytt möte mellan de två ledarna. Det senaste mötet dem emellan ägde rum i juni på gränsen mellan Nord- och Sydkorea. De kom då överens om att återuppta samtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester.