Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 13:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/uppgifter-till-dn-vittnen-i-lundin-utredningen-attackeras-och-hotas/

NYHETER

Uppgifter till DN: Vittnen i Lundin-utredningen attackeras och hotas

1 min 11 sek. Brotten misstänks ha skett i dåvarande Sudan, där bolaget letade efter och hittade olja runt år 2000.

Vittnen som ingår i utredningen om folkrättsbrott mot Lundin Petroleum förföljs, hotas och attackeras, uppger flera källor till DN.

– Vittnen och deras familjer har blivit hotade till livet. Flera vittnen har även blivit utsatta för direkt våld, säger en källa med insyn, till DN.

DN har varit i kontakt med företrädare för vittnen i Sydsudan som bekräftat förföljelser och uppger att de som hotar är kopplade till oljebolaget.

Lundin Petroleum nekar till inblandning.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.