Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Upplev i VR: Mitt emellan nazister och motdemonstranter i Ludvika

00:40. Har alla rätt till allmän plats? Följ med en polis, en lärare och Hédi Fried vid en nazistisk demonstration i Ludvika. Upplev en VR-berättelse som inte lämnar någon oberörd.

På en grässlänt intill nazistparaden gråter en Ludvikabo. Poliser rider längst med gågatorna. Torget i stan är avspärrat med kravallstaket.

Mitt i allt: Du. Hur reagerar du?

I DN:s senaste vr-upplevelse hamnar du emellan nazister, motdemonstranter och vanliga Ludvikabor.

De senaste åren har begreppet allmän plats debatterats. Vem har rätt att föra fram sina åsikter på Bokmässan, i Almedalen eller gator och torg? 

I DN:s virtual reality-reportage ”Allmän plats” får du följa med polisen, Förintelse-överlevanden Hédi Fried och läraren på plats vid NMR:s demonstration i Ludvika den 1:a maj. Med hjälp av VR-glasögon befinner du dig mitt i händelsernas centrum, kan se dig om och uppleva hela skeendet som om du vore på plats. Se videotrailern här ovanför för att se vad det handlar om.

 

Gör så här för att ta del av vr-reportagen

Om du inte har vr-glasögon:

1. Ladda ner appen DN.vr gratis för Iphone eller Android. Du måste ha iOS 9.0 eller senare eller Android 5.0 eller senare.

2. Koppla upp din mobil mot ett trådlöst nätverk för att undvika höga surfkostnader.

3. Välj om du vill strömma eller ladda ner en video.

4. Välj mobilläge. Vrid telefonen åt vänster för att titta.

5. Använd helst hörlurar. Om du inte har hörlurar kan du skruva upp ljudet på din mobil.

 

Om du har vr-glasögon som mobiltelefonen placeras i (t ex kartongglasögon, Zeiss One Plus VR eller Samsung Gear VR):

1. Ladda ner appen DN.vr gratis för Iphone eller Android. Du måste ha iOS 9.0 eller senare eller Android 5.0 eller senare.

2. Koppla upp din mobil mot ett trådlöst nätverk för att undvika höga surfkostnader.

3. Välj om du vill strömma eller ladda ner en video.

4. Välj vr-glasögon-läge 

5. Lägg in mobilen i vr-glasögonen och starta upplevelsen

 

Med Oculus Go:

Oculus Go är den senaste modellen av vr-glasögon som Facebook/Oculus lanserat på den svenska marknaden. Till skillnad från tidigare modeller kräver inte Oculus Go uppkoppling via dator utan fungerar trådlöst. Gör så här:

1. Ladda ner appen Oculus gratis för Iphone eller Android

2. Synkronisera din mobiltelefon med din Oculus Go

3. Sök på ”DN.VR” i Oculus Store och köp appen (den är gratis)

4. När du sätter på dig dina Oculus Go hittar du DN-innehållet i menyn framför ögonen. Använd klick-markören för att välja den upplevelse du vill se.

 

Upptäck alla DN:s vr-reportage här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.