Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Urban Ahlin nekar till alla anklagelser

Urban Ahlin.
Urban Ahlin. Other: Christine Olsson/TT

Urban Ahlin (S) dementerar alla uppgifter i DN:s granskning. Han hävdar att det handlar om personer i politiken som vill honom illa. 

– Du är helt grundlurad, säger han till DN:s reporter.

2008 var det en kvinnlig medarbetare till dig som anklagade dig för sexuella trakasserier. Vad är din bild av den händelsen?

– Ja 2008 gjordes det en internutredning. Jag vill understryka att den inte alls handlade om sexuella trakasserier. Den handlade om att hon ville ha ett annat jobb. Hon vill inte jobba med mig. Och det fanns det olika förklaringar till. Det jag hela tiden sagt är att det är ett internt personalärende som man inte ska kommentera och det har jag inte gjort heller.

Kvinnan berättar att du bland annat skickade sms med förkortningar om sexuella anspelningar om henne och vad du tyckte om hur hon såg ut. Känner du igen det?

– Skulle hon ha sagt det 2008?

Hon säger det nu, om 2008.

– Okej, du har talat med henne nu. Okej. Då vill jag vara väldigt tydlig med att 2008 när internutredningen gjordes så nämndes ingenting om några sms.

Hon berättar att hon bad dig sluta flera gånger och du gjorde inte det.

– Det här är rätt roligt faktiskt för hon meddelade mig att hennes pojkvän tyckte det var jobbigt att vi skickade jobb-sms på kvällarna. Det har aldrig handlat om några sex-sms 2008, utan det kom först 2010 efter valet när det var fullständig katastrof i partiet. Mona Sahlin och annat. Det fanns mycket kontroverser internt. Då dök det upp i en artikel. Då sprang jag till Sven-Erik Österberg och visade min mobiltelefon. Jag får då svaret "du behöver inte visa mer sms, för vi har talat med kvinnan och fått svaret att det finns inga sex-sms”. Jag har aldrig någonsin skickat ett sex-sms till någon kvinna, inte ens till min egen fru. 

Österberg säger i dag att han gav dig en reprimand. 

– Det handlade om det vi pratade om 2008, om något helt annat än det du tror. Det fanns skäl till att vårt samtal blev väldigt privat, men det var inte sextrakasserier. Det är ett internt personalärende, det är klart att jag inte vill kommentera det.

Du anklagades också 2010 för att ha försökt ta dig in i kvinnans hotellrum under en tjänsteresa?

– Det är helt fel. Det är inte sant. Det har aldrig hänt. Det finns saker jag skulle kunna berätta åt ett annat håll, men det gör inte jag.

Vi har förstått att det gjordes en utredning även 2009?

– Den har jag ingen aning om. Jag har aldrig hört talas om den. Vad spännande. Du måste förstå Josefin att det är väldigt mycket lögner och rykten som har spritts under de här åren. 

Den kom fram till att du hade visat ett olämpligt beteende och utredningen bestod bland annat av sms.

– Haha, vad spännande. Som sagt, jag har visat upp sms. Det där tror jag faktiskt inte på. Det här är helt ny information för mig. Jag är helt supersäker på att det inte finns några sex-sms, för jag har aldrig skickat några. Du pratar om förkortningar. Det enda jag kan tänka mig som var en förkortning är det här, vi var jätteglada över att hon började hos oss. Hon kallade sig själv en "skänk från ovan”. Då hade jag en förkortning som var ”My precious gift from heaven”. Det är det enda jag överhuvudtaget kan komma på som gäller förkortningar. Det finns ingenting som har med sexanspelningar att göra. 

Vi har pratat med personer som sett material från utredningen.

– Allt du har sagt hittills, ska jag vara ärlig och säga, är från personer som inte har haft insyn i vad det här handlar om. Det är personer som antingen har spritt rykten själva eller har fallit offer för ryktesspridning.

Enligt våra uppgifter har du spridit bilden av att du och kvinnan hade en ömsesidig relation.

– Haha, detta är helt fantastiskt, det har jag aldrig sagt. Om du ringer runt till mina medarbetare kommer du få veta att det har de aldrig hört mig säga. Det är en helt befängd lögn. Vi har aldrig haft en relation. Absolut inte. Det är skönt att kunna få avliva det ryktet då. Hur många har ni pratat med?

Sammanlagt är det ett 30-tal personer.

– Jag hoppas du förstår att det finns många som har jobbat med mig och det finns ju några som skulle säga att de inte har hört talas om detta. Jag har hela tiden betonat raka motsatsen, att det absolut inte handlade om något relationsdrama.

Flera av varandra oberoende personer som har jobbat för dig beskriver ett slags skräckvälde. De använder orden ”management by fear”. Vad säger du om det?

– Det känner jag inte igen mig i faktiskt. Jag blir ganska förvånad över det. Under åren jag har jobbat har jag haft nästan samma personal hela tiden. Ett hardcore gäng som har jobbat ihop. Jag vet inte vilka de medarbetarna skulle vara som säger det. Jag tvivlar däremot inte på att det finns de som ser mig som en tuff politisk motståndare för att jag säger vad jag tycker. Jag vill understryka att jag är tuff både mot kvinnor och män i så fall.

Vi har pratat med personer som säger att de är rädda för dig. Varför är det så tror du?

– Jag har ingen aning om det. Hur ska jag kunna försvara mig mot det? Om jag visste vem och var och i vilket sammanhang skulle jag ju kunna ge dig ett svar.

Vi har pratat med folk som har jobbat med dig.

– Ja, jag vet ju folk som jobbar med mig som är jätteförvånade och som ni inte har pratat med. Jag nämnde ju tre personer som har jobbat med mig dygnet runt, ingen av dem har ni pratat med. Det är de som känner mig mer än vad min egen fru gör. Det har aldrig riktats någon kritik mot mig i mitt ledarskap. Jag förstår att du har talat med folk som vill mig väldigt väldigt illa, och som inte säger sanningen, men prata med min grupp i utskottet. Det har alltid varit en kamp om att få vara kvar och jobba med mig.

Jag kan säga att den samstämmiga bilden är att folk är rädda för dig.

– Den samstämmiga bilden? Du förstår vad du säger va, Josefin? Så du har pratat med socialdemokrater i Mariestad, i mitt distrikt, i riksdagsgruppen, i riksdagsförvaltningen?

Det är tillräckligt många för att jag ska ställa frågan i alla fall.

– Men Josefin. Jag känner just nu en oerhörd frustration när jag hör att du har talat med människor som har en helt felaktig bild över allt som det här har handlat om. Du är ärligt talat fullständigt grundlurad av personer som försöker sprida illasinnade rykten och bara slänga skit på mig. Har det varit ett problem med Urban Ahlin som utskottsordförande? Har han fått ett minskat förtroende någon gång? Har ledamöterna velat lämna mitt utskott? Gör du en sån undersökning och kollar med folk så kommer du att märka att det är motsatsen. 

En annan uppgift är att du ska ha pratat om och köpt potensmedel under tjänsteresor?

– Haha, jag vet vad det där handlar om. Jag informerade om att det finns Viagra att köpa i Ryssland. Jag vill inte prata om det faktiskt. 

Läs mer: Medarbetare vittnar om talmannens kränkningar och sexuella trakasserier

I SVT:s nyhetsprogram Aktuellt på torsdagskvällen uppger Urban Ahlin att en utredning ska påbörjas.

– Jag ska gå till botten med det här. Jag vill verkligen att riksdagen ska vara en bra arbetsplats för alla. Därför kommer jag att ge riksdagsdirektören i uppdrag imorgon att tillsätta en oberoende utredare som får se över hur ledarskapet fungerar, säger han. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.