Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Avhoppade Chris Christie ställer sig bakom Donald Trump

Foto: Tom Fox/AP

En av de avhoppade republikanska presidentkandidaterna i USA ställer sig nu bakom Donald Trump. ”Han är den person Hillary Clinton inte vill möta i november”, säger Chris Christie.

Den församlade pressen tappade hakan när den tidigare republikanska presidentkandidaten Chris Christie tillkännagav att han hädanefter kommer att stödja Donald Trumps kandidatur.

– Jag kommer från nu och fram till (presidentvalet i) november att ge Donald mitt stöd, sade New Jerseys guvernör.

Christie hoppade själv av presidentkampanjen för ett par veckor sedan efter låga siffror i de första valmötena och primärvalen.

På fredagen dök han oannonserat upp på en pressträff med Donald Trump i Fort Worth, Texas. Texas är den största av de delstater som håller primärval på tisdag, den så kallade Super Tuesday.

– Jag kan lova er att den person Hillary och Bill Clinton inte vill se på scenen i höst är Donald Trump. De vet hur man hanterar vanliga senatorer enligt instruktionsboken, men de vet inte hur man hanterar Trump, för han håller på och ändrar instruktionsboken för amerikansk politik, sade Christie.

Chris Christie är den politiskt tyngsta uppbackaren Trump fått hittills. ”Den redan galna presidentkampanjen 2016 förvandlades just till ett blodbad”, skriver CNN.

Kampanjbomben framstår som ett svar på de attacker Trump utsattes för i torsdagskvällens republikanska tv-debatt, där finansmagnaten mötte de hårdaste anklagelserna hittills angående hans karaktär och bakgrund, levererade framför allt av den republikanska partielitens favorit Marco Rubio.

Enligt en källa nära Christie bygger beslutet att ställa sig bakom Trump på analysen att det börjar bli för sent för någon annan kandidat att stoppa den kontroversiella opinionsledaren.

Christie beskrivs som en moderat republikan, ett epitet som sällan förknippas med Trump, men han är samtidigt pragmatisk och befinner sig väldigt långt från den högerkristna falang som tvåan i opinionen Ted Cruz representerar. Och för trean Rubio hyser Christie förakt, enligt CNN:s sagesperson.

Det spekuleras också över att Christie, en personlig vän till Trump, kan räkna med en hög position i en eventuell Trumpadministration, kanske som vicepresident.

I opinionen tycks dock Christies analys inte riktigt hålla streck, i alla fall inte ännu. I fyra av fem mätningar sammanställda av politiksajten Real Clear Politics där Trump ställs mot Clinton i ett presidentval vinner Clinton. I samma mätningar förlorar hon däremot i samtliga fall mot Rubio och i fyra av fem mot Cruz.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.