Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Både Clinton och Sanders ser sig själva i underläge

En djupt personlig Hillary Clinton och en Bernie Sanders i överläge i New Hampshire frågades ut på samma scen bara två dagar efter rysarvalet i Iowa. Trots överlägsna opinionssiffror i New Hampshire sa Sanders: ”Självklart slår vi ur underläge”.

Bara fem dagar återstår till nästa primärval.

I ett operahus i Derry, New Hampshire inför ett par hundra åskådare, framträdde i Bernie Sanders och Hillary Clinton under natten till torsdagen svensk tid i en tv-sänd utfrågning, arrangerad av CNN. Bernie Sanders leder enligt opinionsundersökningarna med uppemot 30 procentenheter över Hillary Clinton i New Hampshire, där primärval hålls på tisdag.

Ingen av dem ser dock valet som avgjort.

Bernie Sanders anklagade Hillary Clinton för att falskeligen påstå sig vara ”progressiv”:

– Hillary Clinton har en lång och framstående karriär i allmänhetens tjänst bakom sig. Hon gjorde ett bra jobb som utrikesminister och vi arbetade tillsammans i många frågor i senaten - men på andra områden är hon inte vidare progressiv. Jag vet ingen progressiv som har en ”Super-Pac” och som tar emot 15 miljoner dollar från Wall Street, sa Bernie Sanders.

– Det är inte progressivt.

Meningsutbytet om begreppen hade inletts med uttalanden från Sanders ett par dagar tidigare och fortsatt i sociala medier. Hillary Clinton värjde sig – när det blev hennes tur - mot begreppsdefinitioner och sa att hon och Sanders delar många visioner för landet, sa att hon visst är progressiv:

– Låt oss i stället prata om sakfrågor.

På en direkt fråga om hur hon kunnat ta emot flera miljoner dollar i arvode för att tala inför investmentbanken Goldman Sachs sa hon ”det var de erbjöd” men försvarade sig – ”ge mig ett exempel på hur jag har låtit mig påverkas. Jag är efter storbankerna varje dag. Nu för tiden ger de mig inga pengar, så mycket kan jag säga.”

Efter den svettiga sluttampen i Iowa – som i måndags natt slutade med en seger för Clinton med tre tiondels procent - var kvällen en betydligt lugnare tillställning, i en förhållandevis intim lokal. Frågorna spände över ett stort antal områden – sjukvård, droger, utrikespolitik, personlig tro, skatter, veteraner, dödshjälp – och erfarenhet, av såväl utrikespolitik som smutskastning och kändisskap.

När Bernie Sanders hustru Jane ombads beskriva sin make med ett enda ord var det ”integritet”, ett ord som kan sägas ha blivit ett slags varumärke för hela Sanderskampanjen. Bernie Sanders betoning på kritiken av korrumperande donationer har också betydligt starkare förtroendesiffror än Clinton. Hillary Clinton å sin sida ansträngde sig nu för att förmedla en mänsklig och nyanserad bild av sig själv och resonerade flera gånger personligt, bland annat kring den smutskastning hon utsatts – och utsätts för - sa hon:

– Vad jag har lärt mig är att aldrig ta det personligt, så att man förlamas eller hindras i det man vill göra. Jag vet hur de [högerkrafterna] spelar och jag vet att de spelar för att behålla och förstöra och att de gör allt för att vinna, de går efter alla de tror att de inte kan stoppa på annat sätt.

Välfinansierade organisationer lägger i dag tiotals miljoner dollar på negativt kampanjande riktat mot henne, fortsatte hon: ”och det är ju ganska smickrande, de tror uppenbarligen att jag menar vad jag säger”. Hon talade också personligt om sin tro och om hur hon gör för att inte övermannas av dimensionerna av problem och arbete.

– Det här är något som jag inte har talat om offentligt särskilt ofta. Alla vet att jag har levt ett mycket offentligt liv under 25 år eller så, och även personliga och privata händelser har varit offentliga.

I det, fortsatte hon, har hon haft stor vägledning och tröst i jesuiten Henri Nouwens skrifter om att leva med tacksamhet som ledord.

När CNN:s programledare undrade vad hon skulle göra om hon, som en av världens mest välkända kvinnor, för en dag fick vara anonym, sa Clinton:

_ När jag bodde i Vita huset brukade jag ta på mig en baseballkeps och solglassögon, jympabrallor och en sweatshirt och dra tillbaka håret och gå ut. Jag sa till Secret Service att klä sig slappt, ta bort grejerna de har i öronen och se ut som turister. Sedan gick jag ut. Det var underbart. Jag gick på promenad, ibland ned till The National Mall, ibland kom någon fram och ville att jag skulle ta ett kort på dem framför Vita huset. Jag älskade det. Det finns inget som jag tycker så mycket om som att vara anonym, hur svårt det än kan vara.

I mer allvarlig ton höll hon en längre utläggning om USA:s försvarspolitik och utrikespolitik, ett ämne som hon med djup kunskap och erfarenhet glänser i och som Sanders berörde i mindre detalj, men där han definitivt uteslöt amerikanska marktrupper i Syrien, där kampen mot Islamiska staten ska vinnas genom en internationell koalition med marktrupper av ”muslimska styrkor”. För Hillary Clinton gäller det nu att ta in så mycket som möjligt på Bernie Sanders försprång i New Hampshire, för att med så stort självförtroende som möjligt gå vidare till primärvalet i South Carolina, där hon sedan länge leder med god marginal.

Bernie Sanders kommer att få svårare efter New Hampshire, men är beroende av att göra ett bra val i New Hampshire, och övertyga också fler än de unga om att hans radikala program är genomförbart. Med många osäkra väljare och ett osäkert valdeltagande talar mycket för att kampen mellan dem kan bli utdragen.

Såväl Sanders som Clinton gör nu skillnaderna mellan sig allt tydligare – han med ett program om stora förändringar, medan hon vill se stegvisa förändringar.

Bernie Sanders, menar, trots att han låg jämsides med Clinton i Iowa och leder i New Hampshire, att han inte är en jämställd kandidat:

– Självklart slår vi ur underläge! sa han nu, och framhöll att Clinton vann här 2008, att han har byggt en gräsrotskampanj helt utan stora donationer eller stöd från etablerade och/eller förmögna institutioner.

Sanders försvarade sig med emfas mot frågor om sin ”valbarhet”, förmåga att vinna valet. Många demokrater befarar att Sanders som självutnämnd socialist som propagerar för en ”politisk revolution” är alltför vänster för att locka flertalet.

– Hillary Clinton bedriver en bra kampanj, men jag tror att det finns mer spänning och mer energi i min, och jag tror att jag har större chans att skapa ett högt valdeltagande i november.

Det är väl känt att ett högt valdeltagande nästan alltid gynnar Demokraterna, medan ett lågt valdeltagande är den fördel för Republikanerna (något Sanders också påpekade).

Redan på torsdagskvällen möts de båda demokratiska kandidaterna igen i en regelrätt debatt, denna gång i regi av kabelkanalen MSNBC. Den tredje demokratiske kandidaten, Martin O’Malley, hoppade av på valnatten i måndags.

Också republikanerna debatterar en gång till innan tisdagens primärval, på lördag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.