Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
USA-valet

CIA: Ryssland hjälpte Trump

Matrjosjkadockor med porträtt av Putin, Clinton och Trump.
Matrjosjkadockor med porträtt av Putin, Clinton och Trump. Foto: Pavel Golovkin/AP

En hemlig CIA-utredning drar slutsatsen att Ryssland aktivt försökte hjälpa Donald Trump i presidentvalet. Flera underrättelsetjänster har kopplat datorintrång hos både Demokraterna och Republikanerna till personer med kopplingar till ryska regeringen, enligt Washington Post.

Amerikanska myndigheter har tidigare sagt att bekräftade datorintrång från Ryssland syftat till att störa valprocessen. Nu säger flera anonyma källor att en CIA-utredning enhälligt slutit sig till att det handlar om aktiva försök att hjälpa Donald Trump att vinna.

Läs mer: Sju senatorer tror Obama döljer rysk valpåverkan

Barack Obama har pressats länge på att agera efter att uppgifter om ryska datorintrång blev kända. En offentlig begäran från sju partikamrater i Senatens underrättelseutskott förekom presidentens order på fredagen om att formellt utreda cyberattackerna före valet.

Läs mer: Obama begär utredning om cyberattacker mot valet

De hittills mest uppmärksammade intrången är de mot Demokraterna, de som resulterade i Wikileaks gigantiska publicering av mejl till och från Hillary Clintons kampanjchef John Podesta. Gärningsmännen ska vara från två kända grupper med koppling till en omfattande verksamhet från ryska underrättelsetjänst GRU för att hjälpa Trump till makten – ”Fancy Bear” eller ”APT 28” respektive ”Cozy Bear” eller ”APT 29”, kallas grupperna.

– Vi kan med stor säkerhet konstatera att de hackat både Demokraterna och Republikanerna, men misstänkt nog har inget från Republikanerna läckt, säger en högt uppsatt källa till New York Times

Underrättelseutredarna är osäkra på intrångens omfattning och deras ursprungliga syfte. En spridd uppfattning ska vara att Ryssland inledningsvis bara var ute efter att kunna undergräva den amerikanska demokratins trovärdighet oberoende av vem som skulle vinna valet. 

Läs mer: USA anklagar Ryssland för hackerattacker

Republikanen Michael McCaul, ordförande i Representanthusets underrätelseutskott, sade redan i septemer att också Republikanerna attackerats av Ryssland, men tog snabbt tillbaka uppgiften. Ryssland har tidigare kallat rapporteringen för ”nonsens” och den tillträdande presidenten Trumps stab avfärdar de aktuella uppgifterna.

”Det här är samma människor som hävdade att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Valet är över sedan länge och slutade med en av historiens mest överlägsna segrar i elektorskollegiet. Det är dags att gå vidare och ’Make America great again’”, lyder uttalandet. Trumps seger i elektorskollegiet är emellertid långt från mest överlägsen, den hamnar på plats 45 av de 58 val som hållits sedan 1789.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.