Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Clinton har en klar strategi för att vinna primärvalet

Foto: Darren McCollester/AFP

Trots Hillary Clintons svidande nederlag i New Hampshire har hon goda chanser att bli presidentkandidat. Enligt hennes kampanjchef kommer stödet bland svarta och latinamerikanska väljare att ge en ointaglig ledning i de kommande valen i sydstaterna.

Än en gång tycks Clintonkampanjen ha hamnat i en situation då den, precis som i valet 2008, har underskattat motståndet från en oväntad utmanare. Men Clintons kampanjorganisation behöver knappast drabbas av panik än. De menar att Bernie Sanders starka resultat i Iowa och New Hampshire kan förklaras av att det är delstater där väljarkåren domineras av vita väljare som ofta bor på lansbygden eller i universitetsstäder. Hillary Clinton har däremot ett stort övertag bland svarta och latinamerikanska väljare, som kommer att dominera i många av de kommande primärvalen i februari och mars.

”Det är svårt, om inte omöjligt, för en demokrat att vinna utan starkt stöd från svarta och latinamerikanska väljare”, skriver Hillary Clintons kampanjchef Robby Mook i ett memo till kampanjorganisationen som skickades ut på tisdagen. I nationella opinionsmätningar säger 7 av 10 svarta och latinamerikanska väljare att de föredrar Hillary Clinton framför Bernie Sanders. Det har inte märkts i Iowa och New Hampshire, där nästan alla invånare är vita. Men nu när demokraternas primärval rör sig mot den amerikanska Södern har Clinton ett starkt övertag, enligt Mook.

De vet vem hon är, de litar på henne och de är entusiastiska över hennes kampanj, skriver Mook.

I det viktiga primärvalet i South Carolina om två veckor utgör svarta väljare mer än hälften av demokraternas väljarkår. 80 procent av dem säger att de ska rösta på Clinton, mot 20 procent för Sanders, så där kan Clintons starka stöd bli en ointaglig kraft.

I Clintons tacktal till kampanjen i New Hampshire fokuserade hon vid flera tillfällen på att bekämpa diskrimineringen av svarta och latinamerikaner. Svarta föräldrar ska inte behöva oroa sig över att deras barn ska bli trakasserade, förödmjukade eller till och med skjutna bara för att de har en viss hudfärg, sade hon.

Under de kommande veckorna kommer Clinton att fortsätta lyfta frågor som engagerar svarta väljare. Hon ska göra flera kampanjevenemang med föräldrarna till Eric Garner, Dontre Hamilton och Jordan Davis, tre svarta män som dödats av poliser och blivit nyckelpersoner i Black Lives Matter-rörelsens protester mot rasdiskriminering. Hon har gjort flera besök i Flint, Michigan, där många av de fattiga, svarta invånarna tvingats använda förgiftat vatten under vintern, vilket enligt Clinton är ett tecken på hur diskriminering mot svarta fungerar i praktiken.

Clinton för dessutom en kampanj där hon i princip utlovar Barack Obamas tredje mandatperiod som president. Hon utmålar ofta sitt uppdrag som att försvara och expandera de politiska reformer som Obama genomfört.

Det kommer inte heller att skada i sydstaterna, där stödet för Obama är väldigt starkt bland svarta väljare. Clintonkampanjen har även lanserat en rad reklamfilmer i South Carolina där den tidigare utrikesministern Eric Holder talar om Clintons långvariga engagemang för medborgarrättsrörelsen. Clinton gör allt hon kan för att undvika samma öde som i primärvalet 2008, då hon hade en stor ledning också mot Obama, som försvann efter att han vunnit i Iowa.

Hillary Clintons kampanj har länge talat om en brandvägg i den amerikanska Södern. Man hoppas samla på sig så många delegater genom stora segrar i South Carolina, Alabama, Georgia och Texas att ledningen över Sanders ska bli ointaglig.

Efter New Hampshire blir det betydligt tuffare för Bernie Sanders, när valet flyttar till Nevada och South Carolina, där väljarkåren är mycket mer gynnsam för Hillary, skriver Robby Mook i kampanjens memo. På supertisdagen den 1 mars, då 11 delstater röstar samtidigt, räknar man med att vinna åtminstone sju stora delstater, som Texas och Georgia, enligt Mook.

Bernie Sanders lanserar samtidigt en rad initiativ för att utmana Clintons brandvägg och hennes starka stöd bland svarta och latinamerikanska väljare. Sanders har nyligen gjort kampanjevenemang med Ben Jealous, tidigare chef för den inflytelserika svarta rättighetsorganisationen NAACP, och rapparen Killer Mike, i hopp om att nå ut till yngre svarta väljare.

I Nevada, där det är nomineringsmöte för demokraterna den 20 februari, har Sanders lanserat en påkostad kampanj för att vinna latinamerikanska väljare. De har bland annat spenderat sex gånger mer pengar på reklam i spanskspråkiga medier än Clintonkampanjen, enligt Politico.

Sanders har även tydligare tagit ställning i frågor som engagerar många svarta aktivister, som fängelsesystemet och polisvåldet. Enligt Sandersstrategen Tad Devine kommer Sanders också att lyfta fram nya sidor av sin kampanj för att attrahera svarta och latinamerikanska väljare. Bland annat kommer han att prata mer om sin egen uppväxt hos föräldrar som var migranter från Polen, vilket vi såg redan under hans långa tacktal i New Hampshire. De har precis börjat lära känna honom, säger Devine.

Hillary Clinton lovar att försvara och expandera de politiska reformer som Barack Obama genomfört, något som sannolikt kommer gynna henne i sydstaterna, där Obamas stöd bland svarta är starkt.

Fakta. Vad händer härnäst?

Republikanerna håller primärval i South Carolina. Kan någon kandidat konkurrera med Donald Trump? Samtidigt håller Demokraterna nomineringsmöten i Nevada.

Demokraternas primärval i South Carolina. Klarar Hillary Clinton att vinna en stat där hon länge har varit favorit?

”Super Tuesday.” Primärval i en rad viktiga delstater, som Texas, Georgia, Tennessee, Colorado, och Massaschusetts.

5–12 mars: Primärval i flera delstater.

Primärval hålls i de folkrika, viktiga delstaterna Florida och Ohio, som också är hemstater för Bush, Rubio och Kasich.

De sista primärvalen hålls i mitten av juni, partikonventen i slutet av juli.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.