Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Clinton och Trump närmare Vita huset

01:00. DN:s USA korrespondent Sanna Björling sammanfattar tisdagens primärval i USA.

Miami. Med flera stora segrar i tisdagens primärval utökade Hillary Clinton sitt försprång över Bernie Sanders till att bli i praktiken ointagligt.

Donald Trump förlorade mot John Kasich i Ohio, men fick ändå ett ordentligt tillskott av delegater – och i Florida meddelade Marco Rubio att han lägger ned sin kampanj efter en förödande förlust.

Donald Trump och Hillary Clinton firade sina segrar i Palm Beach på tisdagskvällen, men på behörigt avstånd från varandra. För båda var Florida en källa till glädje: Donald Trump vann med trygg marginal över Marco Rubio och tog därmed hem delstatens samtliga 99 delegater.

Så snart förlusten var ett faktum meddelade Rubio i ett tal i Miami han avslutar sin kampanj.

– Jag ville föra en kampanj som var realistisk – och optimistisk. ... Ur politisk synvinkel är det lätt att hoppa på allt, att rida på människors ilska och frustration, men jag valde att göra något annat - och det är jag stolt över, sa Rubio med familjen vid sin sida och outtalad men tydlig hänvisning till Donald Trump.

Foto: AFPBesvikelsen över resultatet var ingen överraskning, inte heller att Rubio avslutar sin kampanj.

Läs mer: Sanna Torén Björling: I förlängningen utesluts inte ens en partisplittring

Donald Trump vann också viktiga segrar i North Carolina och i Illinois, och visar att han lockar väljare från norr till söder, och med olika bakgrund.

Ett samlat segertåg var kvällens fem delstatsval dock inte för Donald Trump: John Kasich vann sin hemstat Ohio och tog de 66 delegaterna därifrån, vilket försvagar Trumps stora ledning i antal delegater.

– Jag är den kandidat som är bäst lämpad att slå Hillary Clinton, sa en självsäker Kasich till CNN strax efter segern, och höll en stund senare ett känslosamt tal inför en jublande hemmapublik.

Ohio är John Kasichs första delstat, och han har en lång uppförsbacke och skriande behov av pengar för en utvidgad, nationell kampanj. Med Rubio ute ur leken är det inte osannolikt att donatorer och mer måttligt konservativa väljare samlas kring Kasich. Med framgångarna får han troligen också räkna med också hårdare angrepp från konkurrenterna.

I Missouri låg Donald Trump och Ted Cruz jämsides, men till slut vann Trump även där. Cruz kom tvåa i North Carolina och i Illinois, och hämtade hem tillräckligt antal delegater för att kunna fortsätta hävda att han är den enda med en rimlig chans att vinna nomineringen över Trump.

Läs mer: Martin Gelin: Clinton snart omöjlig att stoppa

Donald Trump, å sin sida, höll en kombinerad valfest och presskonferens på sin privata lyxanläggning Mar-de-lago i Palm Beach och avslutade sitt tal med orden: ”Vi kommer att vinna, vinna, vinna.”

Foto: Win McNamee/Getty Images/AFPFoto: Win McNamee/Getty Images/AFP

Nästa viktiga val är Arizona, där 58 delegater står på spel en vecka, och New York den 19 april. Donald Trump har sagt att han tror att han kommer att kunna göra ett gott val där, ”där bor mitt folk, vi känner varandra”.

Även om Hillary Clinton i Florida fick ungefär dubbelt så många röster som Bernie Sanders i Florida, var segern i Ohio kvällens viktigaste för henne. Sanderskampanjen var mycket aktiv där, och förväntningarna på honom hade stigit efter förra veckans seger i Michigan, men han förlorade stort mot Clinton, som också vann övertygande i North Carolina.

I Illinois och Missouri var läget mycket jämnt mellan de båda, men utgången där spelar mindre roll: Hillary Clintons försprång i antal delegater har utökats så att det nu i praktiken är omöjligt för Bernie Sanders att komma ifatt. Clinton vann till slut knappt över Sanders i Illinois och Missouri.

En lika hes som glad Hillary Clinton höll ett tal i Palm Beach:

– I kväll är det tydligare än någonsin att årets valkampanjer är de mest betydelsefulla i vår tid. Den som går in i ovala rummet och sätter sig vid skrivbordet kommer att fatta beslut som kan komma att påverka människor i hela världen.

Bara de frågor som är verkligt svåra kommer in i det rummet, resten fattas på lägre nivåer, sa Clinton, och menade föga förvånande att hon är den som är bäst lämpad att sitta vid skrivbordet.

Både Bernie Sanders och Hillary Clinton har på sistone kampanjat med Donald Trump i sikte, och argumenterat för att de är den bästa kandidat att slå Trump i presidentvalet i november.

För Hillary Clinton var segrarna viktiga. Hon har under lång tid haft ett övertag över Bernie Sanders, men hans vinst i Michigan förra veckan skakade om hennes kampanj, samtidigt som den också ökade förväntningarna på honom. Bernie Sanders har en stabil kampanjkassa och har tidigare upprepat att han avser att kampanja fram till partikonventet i juli, men det är just nu svårt att se hur han kommer att motivera en fortsatt kandidatur.

Läs mer: DN direktrapporterade om primärvalen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.