Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Detta lovade Trump att göra de första 100 dagarna

Foto: Lotta Härdelin

En mur mot Mexiko, särbehandla muslimer, fängsla Hillary Clinton och ”God jul”. Donald Trump har avlagt en lång rad mer eller mindre genomförbara löften. Efter valet verkar han vara öppen för att ompröva en del löften.

En närmare 320 mil lång mur längs Mexiko för att stoppa våldtäktsmän och andra kriminella var ett av Donald Trumps allra första vallöften. Den armerade betong- och stålkonstruktionen – ”konstnärligt vacker och störst i sitt slag” – är en förförisk tanke för många väljare som hört honom upprepa det flera gånger, men det handlar uppemot 300 miljarder kronor och det är något som varken kongressen eller Mexiko varit intresserade av. Donald Trump har efter valet sagt att muren kan ersättas av staket och att den kanske inte ska byggas utefter hela gränsen.

Trumps fortsatta valkampanj har mest uppmärksammats för liknande oväntade påståenden och planer för sin tid som statschef och överbefälhavare och den 22 oktober höll han sitt berömda tal i Gettysburg, Pennsylvania, där han lanserade sitt ”kontrakt med den amerikanska väljaren” om de 100 första dagarna i Vita huset. Här är några av hans löften:

• Vid sidan av muren mot Mexiko ska deporterade människor få minst två års fängelse om de tar sig tillbaka till USA och reglerna för arbetsvisum ska skärpas. Över två miljoner ”kriminella illegala invandrare” ska skickas ut och det land som inte tar emot sina medborgare berövas möjligheten till visum för USA.

• Stoppa invandring från ”terrorbenägna regioner”. Trump har tidigare sagt att samtliga muslimer skulle nekas inträde till USA, men i valmanifestet är det vagare formulerat: ”all kontroll av människor som kommer till vårt land ska betraktas som ’extrem kontroll’”. Myndigheter ska säkerställa att invandrare stöder USA:s befolkning och värderingar. 

• Sätt Hillary Clinton i fängelse för hennes slarviga sätt att hantera hemligstämplade mejl. Också efter valsegern har han sagt att han kan tillsätta en särskild åklagare på uppgiften, men den personen måste utmana de utredningar som redan frikänt henne från brott. FBI har konstaterat att ”ingen förnuftig åklagare skulle lämna in en sådan stämningsansökan”. Trump har senare förklarat att detta inte är något han kommer att lägga kraft på.

• Bomba eller ta terrorsekten IS oljefyndigheter. Tanken är att terroristerna skulle förlora sin främsta inkomstkälla och försvinna, men USA har bombat oljefält i Syrien sedan 2014 och IS drar in en hel del på saker som bankrån, utpressning, smuggling och lokal skatteindrivning.

• Upphör med att betala miljardvis dollar till FN:s klimatprogram och överge Parisöverenskommelsen. De sparade pengarna ska satsas på USA:s vatten och miljö. Trump hävdar att den globala uppvärmningen är en kinesisk bluff för att underminera den amerikanska tillverkningsindustrin.

• Sänk skatterna drastiskt. Med sänkningar upp till 35 procent för medelklassen och justeringar av bolagsskatten ska 25 miljoner nya jobb skapas. Han hävdar att hans politik är ett ekonomiskt nollsummespel, men flera expertgrupper har sagt att den kommer leda till gigantiska underskott.

• Återkalla Obamacare och ersätt den med en annan hälsovårdsreform. Health Savings Accounts heter förslaget som med principen om den fria marknaden ska ge människor möjlighet att teckna hälsoförsäkringar i valfri delstat och Trump vill därtill sänka hälsomyndigheten FDA:s ribba för att godkänna läkemedel. Även här har trump modfierat sig efter valet. Delar av Obamacare kan bli kvar.

• Förstärk försvaret, bland annat med slopade besparingar och ökade investeringar. Styrkan ska växa med 65.000 tjänstgörande soldater till totalt 540.000. Trump ska göra USA:s militär ”så stor, så kraftfull, så fantastisk att ingen, absolut ingen, kommer mucka med oss”.

• Inför ett konstitutionstillägg som begränsar tiden för hur länge en kongressledamot får sitta. Sannolikheten att han får igenom det i parlamentet är minimal – de allmänna valen är till för just den saken.

• Minska offentliga sektorn med anställningsstopp och naturliga avgångar, undantaget militär samt säkerhets- och hälsopersonal. Kongressen, som har försökt få genom liknande förslag mot Obamas veto, skulle av allt att döma stämma in. Å andra sidan har Trump lovat att kraftigt utöka personalstyrkan hos landets migrations- och tullverk.

• För varje nytt direktiv ska två försvinna. Förslaget är ett av flera som grundar sig i tanken om att samhället är för reglerat och toppstyrt, men några specifika direktiv har inte pekats ut. ”Drain the swamp” (torrlägg träsket) har Trump sagt om det så kallade etablissemanget i Washington DC och dess inflytande på människors vardag.

• Ta USA ur förhandlingarna om TPP, handelsavtalet för Stillahavsregionen och omförhandla landets delaktighet i det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta.

Under valrörelsen har Donald Trump avgett en lång rad andra löften som att återinföra tortyr som förhörsmedel, obligatoriskt dödsstraff för polismördare och att döda terroristers släktingar. Viktigast, åtminstone inrikes, är att fylla den stol i högsta domstolen som stått tom sedan Antonin Scalia avled i februari. Trump har presenterat två kandidatlistor som båda är framtagna av konservativa grupper, Heritage Foundation respektive Federalist Society.

Med tanke på den höga åldern hos vissa av högsta domstolens ledamöter är möjligheten stor att Trump får utse fler domare under sin mandatperiod. Många har uttryckt sin oro för att också dessa skulle vara konservativa och därmed skulle exempelvis aborträtten vara allvarligt hotad. Trump själv har historiskt vacklat i abortfrågan, men under kampanjen sade han att han ”hatar abort” och Planned Parenthood ska inte längre få statligt stöd.

En av Donald Trumps mer perifera utfästelser är att återinföra lyckönskningen ”God jul” (”Merry christmas”). Löftet har avgetts flera gånger och började med en reaktion mot det religiöst neutrala och allt vanligare ”God helg” (”Happy holidays”). Han ser trenden som ett uttryck för det populistiska begreppet politiskt korrekthet och sådant, säger Trump, har han inte tid med.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.