Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Donald Trump drar ifrån i Republikanernas primärval

Donald Trump vann två nya segrar, i Mississippi och Michigan, på tisdagen.
Donald Trump vann två nya segrar, i Mississippi och Michigan, på tisdagen. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP

New York. Den republikanska partielitens försök att stoppa Donald Trump verkar inte bita på väljarna. På tisdagen vann Trump tre nya segrar, i Mississippi, Michigan och Hawaii.

I republikanernas partiledning har man gjort en rejäl offensiv för att försöka stoppa Donald Trumps framfart. I förra veckan gjorde Mitt Romney, partiets senaste presidentkandidat, ett uppmärksammat tal där han gick till brutalt angrepp på Trump. Men Trumps segrar i Michigan, Mississippi och Hawaii tyder på att han bibehåller sin popularitet bland kärnväljarna. I Donald Trumps segertal tycktes han redan ha ställt in fokus på höstens presidentval. Han talade om att ena det republikanska partiet så att våra senatorer och kongressledamöter kan bli omvalda.

Trumps popularitet i Michigan, som är hemvist för fabriksstäder som Detroit, där den ekonomiska krisen aldrig riktigt tog slut, säger något om hur han lyckats bredda sin väljarkoalition över hela landet. I kampanjtalen inför valet betonade han ett högerpopulistiskt budskap och pratade bland annat om att hög invandring sänker lönerna för fabriksjobb och serviceyrken. Det är inte överraskande att det budskapet går hem hos vissa väljargrupper i det så kallade rostbältet, där många städer lider av hög arbetslöshet efter att fabriker lagt ner eller flyttat utomlands.

I dessa ekonomiskt otrygga miljöer har en stor del väljare de senaste decennierna bytt parti från demokraterna till republikanerna. Redan under den republikanska presidenten Richard Nixons två valkampanjer, 1968 och 1972, upptäckte republikanerna att det inte bara var i sydstaterna som det gick att vinna över väljare från Demokraterna genom att betona en ofta främlingsfientlig signalpolitik, där man exempelvis pratade om hög brottslighet och bidragsberoende bland svarta.

Dessa budskap gick även hem i just fabriksstäderna uppe i norr. De väljare som bytte parti från demokraterna till republikanerna under 1970- och 80-talet blev kända som Reagan-demokrater. Många av dem anser sig fortfarande vara demokrater, men de är konservativa i värderingsfrågor och har länge varit mottagliga för republikanernas budskap när det gäller exempelvis invandringspolitik och nationella säkerhetsfrågor.

– Vi har demokrater som kommer över till oss och vi har oberoende väljare som kommer över till oss, sade Trump i sitt tacktal efter segern i Michigan.

Hans stöd var starkast bland män som saknar en collegeexamen. Trump vann 44 procent av manliga väljare, men bara 28 procent av kvinnliga väljare i Michigan. Valresultatet var en stor besvikelse för Marco Rubio, som under de senaste veckorna försökt samla stöd från de republikaner som inte vill se Trump som kandidat. Rubio kom på fjärde plats i såväl Mississippi som Michigan och gick därmed helt utan delegater i dessa delstater (rösträkningen pågick vid midnatt lokal tid och Rubio såg ut att göra aningen bättre ifrån sig i Idaho där republikanerna också röstade).

Foto: Bernie Sanders. Foto: Carlos Osorio/AP

På Demokraternas sida vann Bernie Sanders överraskande i Michigan, med knapp marginal. Sanders har visat att det här inte kommer att bli något snabbt avklarat primärval för Clinton, även om hon har en nästan ointaglig ledning i antalet delegater. Nyligen kom siffror som visade att Sanders dragit in mer pengar än Clinton, genom hundratusentals små donationer. Med sin djupa kampanjkassa har Sanders gott om resurser att fortsätta utmana Clinton under våren och framför allt att fortsätta sätta agendan för presidentvalet. Hillary Clinton vann samtidigt med gigantisk marginal i Mississippi. Där var det än en gång svarta väljare som gav Clinton seger. Enligt nyhetsbyrån AP:s vallokalsundersökning vann Clinton nästan nio av tio svarta väljare i Mississippi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.