Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Donald Trump i skottlinjen i nattens debatt

Foto: AFP

Washington. Ingen är längre rädd för att attackera Donald Trump, som fick utstå de hårdaste angreppen hittills när de nu sex republikanska kandidaterna debatterade i South Carolina, inför primärvalet där den 20 februari.

Under en kväll där mycket stod på spel för flera kandidater blev det också en tävling i hätska ordval och vem som var scenens största lögnare.

DN om hur det gick för kandidaterna under kvällen.

Foto:

Ted Cruz dominerade stundtals debatten, och inledde med sitt uttalande om arvet efter Antonin Scalia, den konservativa domare i Högsta domstolen som oväntat avled på lördagen. Senatorn Cruz är själv jurist och har arbetat för William Rehnquist, HD-domare i 32 år.

Cruz har en stor väljarskara av djupt religiösa i South Carolina och har en stark organisation där, och satsar hårt på att fånga upp rösterna.

Nu gick han hårt åt både Marco Rubio och Donald Trump, men anklagades av Trump för att vara en elak och fulspelande ”lögnare”.

Foto:

Jeb Bush slösade ingen tid och gick särskilt hårt åt Donald Trump, för hans (brist på trovärdig) politik och sitt ovårdade språk. Bush har inget att förlora i South Carolina: för att kunna fortsätta kampanja måste han göra ett gott resultat.

Särskilt vassa replikskiften kom kring Donald Trumps kritik på Jeb Bushs familj och vad hans far och bror åstadkommit eller gjort sig skyldiga till som presidenter. ”Jag är så trött på angreppen på min familj”, sa Jeb, ”min pappa är enligt mig den största nu levande personen i världen och jag är stolt över vad han gjorde.”

Efter en lång och seg kampanjstart kan Jeb Bush nu ha fått upp fart – frågan är om det redan är för sent.

Foto:

Donald Trump blir angripen allt mer i takt med att fältet har krympt, men han drar fördel av att nästan hela tiden vara i centrum för uppmärksamheten. Han ger igen med allt mer personliga påhopp och smädelser i ordval som gjorde honom stundtals utbuad. I sina kommentarer kring Jeb Bush, ”Jeb har så fel”, och han beskyllde indirekt den förste presidenten Bush för att skapa förutsättningarna för attackerna på World Trade Center 2001. Trump attackerade vidare Jeb Bush för att vara ”så svag!” i immigrationsfrågan, som Trump berömde sig själv med att ha lyft till att bli en central fråga för hela kampanjen.

På frågan om nomineringen av den framlidne domare Scalias efterträdare sa Donald Trump ”förhala, förhala, förhala”, i en hänvisning till vad senaten bör göra för att undvika att president Barack Obama nominerar en liberal domare.

När CBS moderatorer försökte pressa Trump på effekterna av hans vulgära språkbruk försvarade han sig med att det inte är så illa: ”det är medierna som censurerar det, jag säger egentligen ingenting opassande”.

Alla som har hört Donald Trump i debatt eller på ett valmöte vet att det inte stämmer.

Foto:

Marco Rubio visade att han kan bättre än förra gången han stod på en debattscen, och Floridasenatorn tog sannolikt igen en del av förlorad mark – frågan är hur långt det räcker. Ett återkommande tema – immigrationsdebatten mellan Rubio och Cruz – upprepades med än större energi. Cruz anklagade insinuerande Rubio för att ha pratat om amnesti på den spansktalande kanalen Univision, varpå Rubio försvarade sig med emfas och kallade Cruz för lögnare - ”hur vet du förresten vad jag sa i Univision, du pratar ju inte spanska?!”

Foto:

John Kasich försöker ta plats i toppskiktet av republikanerna och gjorde ett godkänt framträdande men kan få svårt att hävda sig. Han vill ta plats som en sansad, vuxen kandidat, en roll som också Jeb Bush iklär sig, och det är uppenbart att det snart inte kommer att finnas plats för båda av dem.

Foto:

Ben Carson har inte på länge drabbat samman i några replikskiften och tycks stå allt mer isolerad på scenen, med stora svårigheter att säga något begripligt. I New Hampshire fick den pensionerade neurokirguren och fältets enda afroamerikan två procent av rösterna och det är osannolikt att hans kampanj fortsätter mer än precis till efter valet i South Carolina.

Bilderna i texten: AFP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.