Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Donald Trump Jr öppnar för politisk karriär

Foto: Joe Raedle / AFP

Cleveland. Han var den som läste upp de avgörande rösterna som tog Donald Trump till nomineringen, och han fick beröm för sitt tal på konventet.

Efter det genombrottet kan Donald Trump Junior se fram emot en mer framträdande roll under sin fars kampanj – och möjligen en egen politisk karriär, längre fram.

Inte så få säger i dag att de utan tvekan skulle lägga sin röst på Donald Trump – Junior.

Efter hans framträdande på konventet har omdömena om Donald Trumps äldste son varit positiva – talet han höll har beskrivits som både kraftfullt och lysande – i skarp kontrast mot de anklagelser om plagiat som Trumpkampanjen tvingats hantera efter Melania Trumps tal kvällen innan.

Kanske skulle Donald Trump Jr ha varit presidentkandidat, och inte hans pappa?

När Donald Trump Jr på onsdagsmorgonen deltar i en utfrågning av Wall Street Journal har han inte hunnit raka sig än.

– Det kunde vara lockande som patriot att göra, kommenterade han möjligheten att i framtiden själv göra politisk karriär.

Den (i alla fall ganska) unge Donald Trump är en gift fembarnsfar med utbildning från elituniversitet som länge har arbetat för sin fars bolag; en person som skämtsamt kallar sig för ”en redneck på Femte Avenyn” och är just nu uppsugen av faderns presidentkampanj.

– Det är svårt att hitta någon som bryr sig om människor mer än min pappa, jag om någon vet. Jag har jobbat för honom i 38 år, jag är 38 gammal, säger han med ett skratt.

– Jag träffade min pappa mycket när jag var barn, men det var på hans villkor, det var det ju.

Liksom under kvällen innan säger Donald Trump Jr att hans far gång på gång har bevisat att det omöjliga är möjligt, och att ”ingen för ett år sedan hade räknat med det här.”

Han menar att amerikanerna med Trump känner sig tilltalade rakt framifrån, inte ovanifrån, och att hans far som president är den som sätter USA i första rummet.

– I det läge som vi befinner oss i nu är det vad som krävs – det är som på flyget, ”ta på din egen syrgasmask först, innan du hjälper den som sitter bredvid dig.”

På detaljerade frågor om ekonomi och hur man kapar exakta myndighetsregler hänvisar han till expertis med kommentarer som ”jag är ingen ekonom, vi är fastighetsutvecklare: vi bygger saker” och ”jag är ingen politik-kille”, men på en fråga om varför erfarenhet är viktigt på andra områden men inte inom politiken – Trump har ingen politisk erfarenhet och har aldrig tidigare varit vald – sa presidentkandidatens son:

– Men se vart det har lett oss, med de som bara ägnar sig åt politik: ingenstans! De lyckas inte åstadkomma någonting. Min far lyssnar på de som verkligen arbetar, de som häller cement och står på byggnadsställningarna, mer än de som sitter på kontor med förklaringar och pappersutskrifter. Det är så han lär sig.

Han ger några uppsluppna inblickar i familjen Trump, där man ”självfallet inte alltid kommer överens” och där ”varje familjemiddag utan en kamera närvarande är en missad reality-tv-möjlighet”.

Donald Trump Jr bekräftar att valet av vice presidentkandidaten Mike Pence, som Trump gjorde under stor inverkan av familjen, gjordes för att han var den som av finalisterna kompletterade Trump bäst, och anses ha möjlighet att nå de mer konservativa republikaner som är tveksamma till Donald Trump av ideologiska skäl.

– De var tre kvar, alla med helt skilda personligheter. Newt Gingrich är briljant, och jag har känt honom i många år. Chris Christie har en fantastisk personlighet och är en god vän. Mike Pence var nyare för oss och mer lågmäld, men han imponerade och efter ett tag kände vi att det var en bra kombination. Vi behöver inte två Donald Trump –

Paus. Skratt.

– Well, fortsatte Trump Junior med ett leende:

– När vi kom hem till honom i Indiana på frukost var det rätt enkelt, han förklarade för oss de inte har några anställda där utan att hans fru gör allt själva. De vill inte slösa pengar på sådant. Det gillar vi – man ska vara noga med skattepengar.

Mike Pence talar på konventet på onsdagskvällen.

På liknande sätt möter Donald Trump Jr kritiken om att Trumpkampanjen tycks skjuta från höften, fortfarande gör uppenbara missar och tycks ha bristande intern kontroll:

– Vi kommer att fortsätta ha en slimmad organisation – men det kanske vore en idé att sprida. Med 70 personer har vi åstadkommit vad Hillary Clinton behöver 900 för att göra. Är det rätt sätt att använda pengar?

Efter utfrågningen är kommentarerna positiva – en man från San José, Kalifornien, säger att han utan tvekan har fått en förstärkt bild av Republikanernas presidentkandidat tack vare hans barn.

Och Peggy Noonan, författare, journalist och tidigare talskrivare för Ronald Reagan säger till DN att hon fått ett imponerande intryck av sonen, som hon nu sett för första gången.

Donald Trump Junior själv fortsätter nästa vecka närmast till Houston, Texas, för att ragga mer pengar till valkampanjen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.