Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
USA-valet

Donald Trump ny president i USA

01:21. Donald Trump är USA:s näste president. Republikanen vann en sensationellt övertygande seger i det amerikanska valet. Motståndaren Hillary Clinton har accepterat nederlaget.

NEW YORK. I en historisk valnatt som kommer att skicka chockvågor över hela världen har Donald Trump vunnit USA:s presidentval. Hans strategi att öka valdeltagandet bland frustrerade vita män lyckades.

Han blir nu ledare för en global högerpopulistisk våg som kan förändra USA som land på radikala sätt.

Donald Trump, en kontroversiell, högerpopulistisk republikan helt utan politisk erfarenhet, blir USA:s 45:e president.

Efter en oerhört jämn valnatt förklarades Trump till vinnare efter överraskande segrar i flera delstater som Demokraterna vunnit i de senaste valen.

Trump ägnade sin presidentkampanj åt att demonisera etniska minoriteter, förnedra kvinnor och rörelsehindrade och ifrågasätta många av den amerikanska demokratins hörnpelare.

Men i ett land där många längtade efter ett alternativ till det politiska etablissemanget var hans status som outsider lockande.

Han lyckades mobilisera ett historiskt stöd bland en väljargrupp som tidigare republikanska presidentkandidater haft svårt att entusiasmera: lågutbildade vita män i regioner som präglas av ekonomiska bekymmer. Donald Trump försökte ställa sig på tvären mot USA:s själva framtid. I stället för att omfamna ett land i förändring, där invandring och födelsetal gör latinamerikaner och etniska minoriteter till en allt större del av befolkningen, gjorde Trump allt för att entusiasmera vita, lågutbildade väljare som oroade sig för framtiden.

Bland politiska experter och opinionsanalytiker var det få som trodde att det skulle fungera. Clinton hade en klar ledning i nationella mätningar dagarna inför valet.

Men i natt chockerade Trump USA och resten av omvärlden med att besegra Hillary Clinton, en av de mest erfarna och kvalificerade presidentkandidaterna i USA:s historia. Enligt vallokalsundersökningar vann Trump 69 procent stöd bland väljare som sade att de ville ha förändring.

Enligt tidiga prognoser har Hillary Clinton lyckats mobilisera en klar ökning av valdeltagandet bland latinamerikaner, vilket var helt enlitg planen för hennes valstrategi. Men Trump tycktes åstadkomma en ännu större och mer överraskande ökning av väljarstödet bland vita väljare i delstater som Florida, Ohio och North Carolina. I hela rostbältet ser Trump ut att vinna betydligt starkare stöd än Mitt Romney vann för fyra år sedan, framför allt bland vit arbetarklass.

– Trump har givit en röst åt arbetarklass som ignorerats av båda partierna allt för länge, säger Eric Slater, en konsthandlare i club blazer och guldfärgade manschettknappar som leende betraktar valresultatet tillsammans med sin svenska fru Patricia Fiorent, på ett stort torg i New York.

De är två av ytterst få Trump-anhängare som samlades vid en gigantisk tv-skärm vid Rockefeller center på Manhattan, ett stenkast från Trump Tower, som är basen för hans företag. Han har inte mycket väljarstöd här i New York. Här buades han i dag ljudligt när han själv gick och röstade med sin fru Melania. Men i natt fick han sin revansch.

USA måste nu betraktas som en trasig demokrati. FBI ingrep i valets slutskede med ett politiskt motiverat, oerhört kontroversiellt utspel, som uppenbart ändra folkopinionen i slutet av valet. Innan dess hade Clinton en gigantisk ledning i de avgörande delstaterna i valet. Nu förlorade hon i stället nästan varje avgörande delstat. Republikanerna delstatsregeringar har samtidigt systematiskt skapat nya trösklar för att rösta, vilket ser ut att kraftigt ha minskat valdeltagandet bland framför allt svarta väljare i flera avgörande delstater, som North Carolina och Ohio.

Trump ser ut att dessutom få en klar majoritet av republikaner i senaten, vilket innebär att han kommer att få lättare att genomföra sina radikala förslag. Han kommer även få en chans att nominera domare till Högsta domstolen, och har bland annat lovat att tillsätta domare som kommer att upphäva domslutet Roe v Wade, som garanterade aborträtten i hela USA.

Många amerikaner kommer att vägra acceptera Trump som en legitim president.Vid onsdagsmorgonen såg Hillary Clinton fortfarande ut att vinna det totala antalet väljare med klar marginal. Men Trumps seger är oåterkallelig. Han kommer nu att bli en president som själv kan bidra med enorma förändringar av USA som land.

Kai Edge, en svart kvinna från Miami, ser sammanbiten ut medan valresultaten kommer in. Hon röstade på Hillary Clinton.

– Jag är uppvuxen i södra Florida, så jag har hört rasistiska glåpord hela mitt liv. Nu lär det bli betydligt mer av det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.