Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Följ supertisdagen live hela natten på DN.se

Foto: AP

Resultaten klarnar i USA:s supertisdag. Hillary Clinton och Donald Trump blev som väntat de stora vinnarna.

DN:s direktrapportering fortsätter under morgonen.

– Jag är en person som kan förena. Jag vet att folk kommer att ha lite svårt att tro det, men jag är en ”förenare”, säger Trump.

Ett dussintal delstater håller primärval eller nomineringsmöte i det som kallas ”supertisdag” i USA.

Clinton tar hittills tagit hem sju delstater medan hennes rival Bernie Sanders vinner tre för Demokraterna.

I Republikanernas presidentrace är det hittills bara Ted Cruz seger i två delstater som hindrar Trump från att ta hem allt.

Den kontroversielle Trump har just hållit ett tal där han gratulerade Ted Cruz till vinsten i Texas. Därefter riktade han in sig på Demokraternas Hillary Clinton – som tidigare under kvällen attackerat hans parti.

– Att göra Amerika stort igen kommer att vara så mycket bättre än att göra Amerika helt igen, säger han och refererar till hennes nya slogan.

Det i sin tur var ett svar från Clinton på Trumps slogan ”Make America great again”. Clinton säger att USA aldrig upphört att vara stort, utan att det i stället handlar om att göra landet ”helt igen”.

Trump säger att han såg hennes tal och hur hon pratade om att hjälpa de fattiga.

– Hon har varit där (i politiken) för alltid, säger Trump och säger att om hon ännu inte löst problemet kommer hon inte att göra det på fyra år.

Han kan inte heller låta bli att attackera motkandidaten Marco Rubio.

– Jag vet att det varit en tuff natt för Rubio, säger han, och kallar honom återigen för en ”lättviktare”.

Trump poängterar att han inte är sämre än tvåa i någon av delstaterna hittills. Detsamma kan inte sägas om någon av de andra aspiranterna.

– Jag är en person som kan förena. Jag vet att folk kommer att ha lite svårt att tro det, men jag är en ”förenare”, säger Trump.

Men hans stora framgångar skakar partiet. Hans motståndare Ted Cruz uppmanar den tredje tunga republikanske aspiranten Marco Rubio att ge upp för att tillsammans förena sig i kampen mot Trump.

– Så länge som fältet är delat, är Donald Trumps väg till nominering allt mer sannolikt. Och det vore bli en katastrof för Republikanerna, säger han.

– Vi är den enda (val)kampanjen som har besegrat Trump en, två, tre gånger, säger Cruz.
Hittills är det ingen som har slängt in handduken trots Trump klara delstatssegrar.

Marco Rubio sade tidigare under kvällen i ett tal att man ser hur Trumps siffror går ned i stat för stat.

– Vi ser så mycket fram emot vad som ligger framför Amerika ... För vår kampanj, säger han enligt Fox News.

Inte heller den tidigare neurokirurgen Ben Carson är redo att ge upp ännu, säger han under ett valtal i Baltimore enligt Politico.

Talet hölls sedan det stått klart att han kommit sist eller nästan sist i varje delstat som har rapporterat resultat.

– Ni vet, jag lyssnar till röstena på miljoner amerikaner, och vi har fortfarande miljoner amerikaner som säger på Facebook: Du kan inte lämna oss.

På Demokraternas sida vinner alltså Hillary Clinton stort. Hon höll i sin tur ett oväntat tal i Miami, Florida där hon attackerade motståndarna i Republikanerna.

– Retoriken vi hör från den andra sidan har aldrig varit lägre, sade Clinton.

– Nu måste vi skapa nya jobb och framtidens industri, säger Clinton. Vi måste fortsätta, vi måste jobba vidare, vi måste bryta ner barriärerna, sade hon medan publiken skanderade

Hennes motståndare inom det egna partiet, Bernie Sanders, som kallar sig demokratisk socialist, vann i hemstaten Vermont och i Oklahoma.

– Vi önskar att vinna i alla delar av landet ... men det säger någonting och betyder så mycket för mig att folket som känner mig bäst ... har röstat så starkt för att få oss till Vita huset. Stort tack, säger Bernie Sanders i sitt tacktal i Vermont.

Han säger också att han kommer att fortsätta sin kampanj i alla delstater.

Läs mer: Därför är ”super tuesday” viktigt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.