Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Här hyllas Donald Trump med Hitler-hälsningar

Foto: Axel Öberg

En video där en stor grupp åhörare hyllar Donald Trumps seger i USA:s presidentval med en nazistliknande hälsning med utsträckt arm väcker starka reaktioner och avsky.

Videon, där ”Hail Trump”, ”Hail our people” och ”Hail victory” skanderas, spelades in av tidskriften The Atlantic i helgen i Washington DC under ett möte vid den nationalistiska tankesmedjan National Policy Institute (NPI).

Läs mer: Hatet driver Trumps gräsrötter

Slagorden kan översättas med ”hylla Trump/vårt folk/segern” men också ses som en anspelning på nazisternas ”Heil Hitler”.

NPI har grundats av Richard Spencer, den man som anses ha myntat begreppet alt-right – en paraplyrörelse som samlar grupper med extrema åsikter, ofta med ideologier som vit överhöghet och antisemitism, och som står långt till höger om USA:s ”vanliga” konservativa.

Richard Spencer har tidigare efterfrågat en "fredlig etnisk rensning" för att stoppa "dekonstruktionen av den europeiska kulturen", enligt medborgarrättscentret SPLC. Han har också sagt att han "drömmer om ett nytt samhälle, en etno-stat som samlar alla européer. Det skulle bli ett nytt samhälle baserat på mycket annorlunda ideal än självständighetsförklaringen" i USA.

Vid lördagens möte firades Donald Trumps seger. Spencers tal på kvällen var rasistiskt och antisemitiskt, han talade om medier som ”lügenpresse” (ett uttryck som användes i Nazityskland för att attackera pressen) och sade att demokraten Hillary Clintons väljargrupper utgjordes av ”fientliga stammar, förenade enbart av ett hat mot vita”.

– Amerika var fram till den förra generationen ett vitt land, skapat för oss själva och våra efterkommande, sade Spencer bland annat.

Restaurangen där konferensens deltagare åt, Maggianos, har enligt amerikanska medier bett om ursäkt för att den stod värd för gruppen. Enligt restaurangen bokades borden under ett annat namn sent i fredags. Maggianos har sedan dess donerat motsvarande över 90 000 kronor till medborgarrättsorganisationen ADL, som jobbar mot hatbrott.

USA:s Förintelsemuseum, som ligger bara några kvarter därifrån, fördömde den "hatfulla retoriken" på mötet i ett uttalande.

"Förintelsen började inte med dödande; den började med ord. Museet ber alla amerikanska medborgare, våra religiösa och kommunala ledare och ledarskapet i alla sektorer av regeringen att konfrontera rasistiskt tänkande och splittrande hatisk tal", skriver museet på sin webbsida.

Läs mer: Så hamnade högerextrema i centrum av Trumps kampanj

USA:s blivande president Trump har inte kommenterat det inträffade, men i en intervju med tv-kanalen CNN tidigare i år hävdade han att han inte riktigt vet vad alt right-rörelsen är. Hans närmaste medarbetare har försäkrat olika medier om att Trump kommer att stå fast vid sitt löfte från valnatten, nämligen att vara en president för alla amerikaner.

Trumps utnämning av chefsstrateg i Vita huset har dock väckt stark kritik. Republikanen utsåg Steve Bannon, tidigare chef för den kontroversiella nyhetssajten Breitbart som anses stå alt-right-rörelsen nära.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.