Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Hårda ord mot Trump i sista debatten innan Supertisdagen

Foto: David J. Phillip/AP

Houston. Attackerna mot Donald Trump intensifierades i den sista tv-sända debatten innan den viktiga Supertisdagen. Starkast var de från Ted Cruz och Marco Rubio, som båda tävlar om att ta upp kampen med Trump.

Om fyra dagar röstar amerikaner i 14 delstater i primärval på den så kallade supertisdagen – och frågan som många nu ställer sig är om Donald Trump efter det går att stoppa.

Ted Cruz och Marco Rubio kommer att göra vad de kan: under den debatt som ägde rum i Houston, Texas, under natten till fredagen svensk tid försvarade sig Donald Trump mot intensiva attacker såväl mot hans person och hans politik.

Tidvis pratade kandidaterna så i munnen på varandra att till och med CNN:s seniore ankare och moderator Wolf Blitzer hade svårt att få tyst på de adrenalinstinna kandidaterna.

Du har ingen plan! Du har ingen plan!

Ted Cruz anklagade Donald Trump för att inte vara konservativ nog, en teknik som är given för en kandidat som själv står ideologiskt mycket långt åt höger och går till val på sin politiska konsekvens.

– Tro! Familj! Patriotism! framhöll Cruz sin egen priolista.

Han tog upp Trumps historia i abortfrågan, ett område där den politiskt oerfarne Trump har gått åt höger först på senare år.

En till synes inspirerad Marco Rubio pressade i stället Trump på detaljer i hans politiska program, en punkt där Trump hittills har varit vag och – kanske - skulle kunna vara sårbar.

– Det är en låtsasskola! Det är en låtsasskola! sa Rubio avspänt leende medan Donald Trump alltmer stressad försökte avbryta honom i ett intensivt replikskifte om Trump University, som grundades 2005 men där studenterna inte fick någon undervisning för de dyra undervisningssummor de betalade.

– Du har ingen plan! Du har ingen plan! Fortsatte Rubio ifråga om Trumps hälsovårdsförslag.

”Skulle kunna vara sårbar”, eftersom Trumps popularitet inte hittills har varit beroende av specifikt beskrivna förslag: det är inte säkert att hans supportrar bryr sig om fakta och uttänkta processer. Nu vidtar dock val i delstater där demografin ser helt annorlunda ut, och där minoriteterna utgör stora grupper.

De tidigare så giftiga attackerna mellan Cruz och Rubio var inte alls lika framträdande, vilket markerar en tydlig förändring i vem de ser som sin huvudfiende.

Och nattens debatt, den sista innan nästa viktiga valdag, då bland andra Texas, Georgia, Massachusetts, Tennessee och Virginia går till val, var i hög grad en trekamp mellan Cruz, Rubio och Trump.

Cruz ligger väl till i sin hemstat Texas, men står inför en utmaning i många av de övriga, med sitt religiösa, djupt konservativa budskap. Marco Rubio kämpar för att kliva fram som den enda möjliga kandidat vid sidan av Trump, och måste övertyga om att han är mogen väljarnas stöd.

Rubio gjorde också en pigg och orädd debatt och missade inga chanser att ge sig på Trump. Han inser att han måste dra ifrån Cruz och samla de republikaner som inte gillar den populistiske affärsmannen.

Han fick också av moderatorerna granskande frågor och sa att hans deklaration är under en rutinmässig, normal revision hos skattemyndigheterna och därför inte har offentliggjorts. Frågan om hans finansiella förhållanden har rests under senare dagar.

På moderatorernas fråga om vad han egentligen ska göra inom hälsovården, en infekterad fråga i USA och där Donald Trump tidigare har lovat ett system som är ”mycket mycket billigare, bättre och utan köer”, sa han apropå de försäkringsbolag som kan sälja sjukvårdsförsäkringar:– Det kommer att bli konkurrens! Konkurrens!

Moderatorn undrade om det inte fanns något mer att säga, men Donald Trump svarade:

– Nej! Det finns inget att tillägga.

Donald Trump skilde ut sig också inom utrikespolitiken – och menade att världen hade varit en säkrare plats om Saddam Hussein och Khadafi hade varit kvar vid makten i Irak respektive Libyen:

– Då hade båda länderna varit stabilare och terrorister hade inte kunnat ta kontroll över delar av de länderna. De var jättejättedåliga, men vi hade haft det bättre i dag om politikerna hade tagit ledigt och inte gått in i krig.

Uttalandet är anmärkningsvärt av en republikansk amerikansk kandidat.

På samma sätt fick han frågor om den mur som Trump vill uppföra längs gränsen. Under torsdagen sa Mexikos tidigare president Vicente Fox - i icke-citerbara ordalag - att Mexiko självfallet aldrig kommer att betala för den muren, ”Donald Trump är rik, han kan betala själv”.

Trump vidhöll att de visst kommer att betala och tryckte på sin hårda inställning:– I vår gräns finns stora hål, den är som en schweizisk ost.

I nomineringsvalen i Nevada i lördags fick Donald Trump en majoritet latinoröster, men det rör sig om ett väldigt litet urval i jämförelse med vad som nu kommer. Enligt färska opinionsmätningar har 8 av 10 latinos en negativ eller mycket negativ bild av Donald Trump.

Utanför Texas University i Houston där debatten hölls genomfördes en demonstration av folk som protesterade mot Donald Trumps invandringsfientliga politik. En stor andel av de skanderande demonstranterna var latinamerikaner, många av dem tillresta och aktiva inom den fackliga nationella kampanjen för höjda minimilöner.– Donald Trump attackerar alla invandrare. Vi vill inte ha honom. Han är farlig, han påminner mig om Hitler. Men stämningen mot oss latinos har blivit värre ända sedan George W Bush – med honom kom hatet ut ur garderoben, sa Juan Alvarez, ordförande i Latin American Organization for Human Rights.

Även om det rent tekniskt, räknat till antalet delegater sett, också efter supertisdagen är möjligt för Marco Rubio och Ted Cruz att ta hem nomineringen, kan det bli svårt att bryta igenom en eventuell segervåg signerade Donald Trump. Bakom attackerna ligger också viss desperation.

Kan någon snälla attackera mig? Please?

De övriga två kandidaterna, John Kasich och Ben Carson, blir allt mer marginaliserade. Kasich gjorde (i ny frisyr) ett engagerat framträdande, men något mycket överraskande ska hända om han ska ha en chans. Den pensionerade neurokirurgen Ben Carson anses av flertalet för länge sedan utspelad, och ignorerades i princip av övriga kandidater så till den grad att han vädjade

– Kan någon snälla attackera mig? Please?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.