Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 12:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/usa-valet/hatet-driver-trumps-grasrotter/

USA-valet

Hatet driver Trumps gräsrötter

01:49.

Trump kallar medierna för en ”kriminell kartell” och målar upp en konspiration för sina anhängare. DN:s Björn af Kleen och Lotta Härdelin har träffat väljarna som tror att han har rätt.

Bild 1 av 7 Donald Trump eldar på anhängarna som kommit för att se honom tala i Grand Junction.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 7 ”Trumps verksamhet förutsätter ett robust amerikanskt välstånd. Jag tror han är helt uppriktig med sin kärlek till Amerika.”Dan Achter ser bakom Donald Trumps affärsverksamhet en brinnande amerikansk patriotism.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 7 I takt med att traditionell media har rapporterat allt mer negativt om Donald Trump har digitala sajter som Breitbart News axlat den positiva bevakningen av Trump. Här rapporterar Sam Red för en Trumpvänlig radiokanal under ett massmötet i Johnstown.I valrörelsens upptakt fick Trump mycket positiv medieuppmärksamhet visar en ny studie av åtta stora nyhetsorganisationer från Harvards Shorenstein center. Journalisterna var sannolikt drivna av Trumps sensationella uttalanden och det faktum att han mot alla odds såg ut att vinna mark som politiker.Efter hand ändrades tonen och sedan framförallt det republikanska partikonventet i juli har stora medier granskat Trump hårt och Trump har svarat med ständiga attacker.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 7 Donald Trump beskyller journalister för att jobba för den ”kriminella kartellen”.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 7 Secret service skyddar den samlade presskåren vid valmötet i Grand Junction.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 7 ”Frihetskriget startade med sju personer och vi är betydligt fler än så.”Michael Arns och Stacey Young, ett par i Colorado, tillhör de Trumpfans som är övertygade om att valet är avgjort på förhand. ”Absolut, annars skulle Hillary sitta i fängelse för förräderi”, säger de.De upplever att medierna är 90 procent av problemet, eftersom dessa ägs av den demokratiska regeringen. Om Trump vinner skulle offentligheten börja påminna mer om 1950-talet med ökad balans och mer sanning.Om Trump förlorar utesluter de inte revolution. Vid en revolution skulle Michael Arns och Stacey Young försvara sin mark och sin familj mot motståndaren.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 7 Trump lämnar Grand Junction.
Foto: Lotta Härdelin

En ”kriminell kartell” kan avgöra valet, säger Donald Trump i valrörelsens slutskede. Hans anhängare ser en internationell konspiration av journalister, kapitalister och liberala politiker framför sig – här ingår Sverige som en skräckbild av ett mångkulturellt samhälle.

Och Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, bidrar med underlag till katastrofbilden.

DN:s Björn af Kleen och Lotta Härdelin möter Trumps globala gräsrotsrörelse. 

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in