Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Hatet driver Trumps gräsrötter

01:49. Trump kallar medierna för en ”kriminell kartell” och målar upp en konspiration för sina anhängare. DN:s Björn af Kleen och Lotta Härdelin har träffat väljarna som tror att han har rätt.

En ”kriminell kartell” kan avgöra valet, säger Donald Trump i valrörelsens slutskede. Hans anhängare ser en internationell konspiration av journalister, kapitalister och liberala politiker framför sig – här ingår Sverige som en skräckbild av ett mångkulturellt samhälle.

Och Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, bidrar med underlag till katastrofbilden.

DN:s Björn af Kleen och Lotta Härdelin möter Trumps globala gräsrotsrörelse. 

När Trump Force One lyfter mot Las Vegas står fansen kvar i flygplatshangaren i Colorado.

De har just fått sin föreställning om världen bekräftad av miljardären från Manhattan.

Om Donald Trump förlorar på tisdag är det resultatet av en global sammansvärjning. Kapitalister och journalister konspirerar mot Trump.

– Medierna är på Hillarys sida, säger gruvarbetaren Dan Achter. Hon finansieras av globala intressenter som satt henne på tronen. Hon en del av en kriminell komplott.

Många Trumpfans ger ett håglöst intryck. Achter, som rest från Salt Lake City, är en energisk fyrabarnsfar med universitetsexamen som ägnar sig åt skidåkning mellan skiften i dagbrottet Kennecott Utah Copper. Vältränad i mörk skäggstubb kunde han platsa på omslaget till en tidskrift om extremsport.

Foto: Lotta Härdelin

– Jag tror att en osynlig hand styr i bakgrunden, säger han. Många politiker är bara nickedockor för bankkartellerna som kontrollerar allt. Rockefellers, Rotschilds. Grejen med Trump är att han inte tar emot några lobbyistpengar. Han är inte en del av det systemet.

Samma kväll som Trump uppträder i Colorado, bjuder jag ut anhängaren Dan Achter på middag.

Grand Junction är bedövande vackert. Centralorten är omgiven av klippiga berg som glöder rött i förgrunden. Det torra gräset sträcker sig mil efter mil ut i evigheten. I Colorado kan man mäta Trumps genomslag efter höjdskillnaden. Bergssamhällena med sina sofistikerade skidanläggningar är Clintonland. Stäppen är Trumps. Grand Junction ligger lågt.

Kocken på det japanska stekhuset hinner knappt kasta entrecôten på teppanyakihällen förrän Achter börjar intervjua mig om Sverige.

När Achter undrar om ”islamifieringen” av Sverige tittar bordsgrannen upp. Den snaggade Trumpsupportern frågar om han får flytta över till oss. De är giriga på information om tillvaron i världens ”våldtäktshuvudstad”.

– Jag kastar fram min tanke, säger Dan Achter. Många av de här killarna som våldtar i Sverige kommer från länder där kvinnorna är så underställda ett det råder ett slags våldtäktskultur. De tar sig den friheten, så att säga. Så när de kommer till ett västerland så finns det en tendens att de fortsätter som vanligt.

Achter bläddrar fram en artikel om saken på favoritsajten Infowars. Den handlar om sexuella trakasserier på Peace & Love-festivalen i Borlänge, med statistik över brott i industristaden i Dalarna.

Klickar man på artikelns länkar hamnar man bland annat hos Fria tider, sajten som står Sverigedemokratisk ungdom nära. Sverigedemokraterna klippte bandet till Sverigedemokratisk ungdom 2015, delvis på grund av de ”neofascistiska” tendenser som partiledningen såg på Fria tider och sajten Motpol.

När Achter läser texten om Borlänge högt i restaurangen blir bordsgrannen, stor som en telefonkiosk, så berörd att han måste tacka för sig.

– Det blir för emotionellt, säger han.

För fem år sedan sade Dan Achter upp sin kabel-tv. Nu kombinerar han skidåkning med politiska självstudier. All information kommer från internet. Han beskriver sig som en ny typ av amerikansk man. Han vårdar inte sin patriotism genom att kolla sport på tv, utan genom outtröttlig konsumtion av nationalistiska sajter och poddar.

När vi ätit klart frågar jag: Vad ska du göra i kväll?

– Läsa.

Oceanen av fritid framstår som en gemensam nämnare för många Trumpanhängare.

I nya studien ”Men Without Work” beskriver demografikern Nicholas Eberstadt utanförskapet bland 20 miljoner arbetslösa amerikanska män mellan 20 och 65 år.

– De har i princip checkat ur från det civila samhället. De ägnar sig inte åt volontärarbete, de tar inte hand om barnen, de går inte till kyrkan, de ägnar sig mindre åt sina hem. De är djupt avskurna från samhället.

Vissa skaffar sig nya vänner och uppgifter på nätet.

Videobloggaren Martin Brodel, som söker kontakt i hangaren efter Trumps tal, blir överlycklig när han hör att jag rest från Sverige.

– Du skämtar! Jag snackar med folk från ditt land hela tiden. Dina landsmän är så förbannade på er regering. Ert land brukade vara toppen. Sen bestämde regeringen 1975 att ni inte skulle vara ett svenskt land längre utan ett multikulturellt. Så gick brotten i taket.

På högerextrema sajter som Breitbart och Infowars har en nygammal retorik om ”globalister” och ”plutokrater” fått fäste. När Trump förklarar att en ”kriminell kartell” redan avgjort valet lägger vissa i publiken samman ett och ett. Resultatet påminner om klassisk antisemitism.

Ta William Goss, en pensionerad industrimålare.

– Trump kommer ta makten från globalismen, säger han. Från världsregeringen. Från Rothschilds. Gates. George Soros. Jag tror folk har en generell bild av vilka det rör sig om. Om Trump förlorar blir det världsregering. Våra konstitutionella rättigheter ryker. FN och Nato reducerar oss till ett tredjevärlden-land. Det existerar sex internationella mediebolag som alla styrs av ett antal globalistiska miljonärer som bestämmer vad medierna kan göra och inte kan göra.

Jack McIndoe, en 57-årig pensionerad elektriker, specificerar ”kartellen” till ”Bilderberggruppen”, det årliga toppmöte som samlar företagsledare och politiker till överläggningar om världsläget. Konspirationsteoretiker har länge laddat Bilderberggruppen med mytiska föreställningar om strävan efter världsherravälde.

– De hade sitt möte i juni och då valdes Hillary Clinton och sedan var allt klart, säger han.

Fansens föreställningar om en internationell konspiration bekräftas ofta av Donald Trump själv. Alldeles nyss förklarade Trump från scenen i Colorado:

– Internationella donatorer kontrollerar varje steg hon tar. Om vi låter Clintonkartellen ta makten över regeringen kommer historien notera: 2017 förlorade Amerika sin självständighet!

Trumps massmöten har delvis ändrat karaktär sedan i våras. Då drog löftet om en mur mot Mexiko högst jubel. Även hans konspirationsteorier om muslimer har delvis förlorat i nyhetsvärde. I valrörelsens slutskede har systemkritiken exploderat i en apokalyptisk dystopi som tycks omfatta hela världen.

– Det är något på gång… säger Trump.

– Hon talade för utländsk bank och sa: ”Fri handel” – och där ryker era jobb! Hon sa: ”Öppna gränser” – och där ryker er nation!

Journalisterna arbetar för ”globalismen” och utgör den ”kriminella kartellens” nyttiga idioter.

Många i publiken blir exalterade när Trump avslöjar presskadern som femtekolonnare. Mot slutet av talet slänger sig en man i publiken mot kravallstaketet som ska skydda journalisterna, euforiskt vrålande:

– Lögnare!

Karaktärerna i Trumps kartell är de samma som i klassiska antisemitiska konspirationsteorier. Kapitalister, tidningsägare och socialister formar i hemlighet en världsregering. Det ingår i föreställningen att ickejudar ska hetsas mot varandra för att judarna ska kunna konspirera i lugn och ro.

Liknande föreställningar om att en elit medvetet söndrar folket återkommer i Colorado.

– Det är inte bara svarta som hetsas mot vita, säger videobloggaren Martin Brodel. Det är svarta mot svarta. Det är arbetstagare mot arbetslösa. Skattebetalare mot superrika.

Pete Sentry, som presenterar sig som oljeborrare och medarbetare på konspirationsforumet Godlikeproductions.com:

– Vet du hur mycket pengar som går till att driva raskrig i det här landet? Jag är inte totalt för Trump, för detta handlar egentligen inte om Trump. Man måste gå till ormens huvud: centralbanken. Den som kontrollerar oss.

I antisemitiska konspirationer styr judarna landets ekonomi genom kontroll av centralbanken.

Foto: Lotta HärdelinSecret service skyddar den samlade presskåren vid valmötet i Grand Junction. Foto: Lotta Härdelin

Pete Sentry hänger kvar vid kravallstaketet. Han blänger på Jason Carroll, en krallig svart CNN-journalist i tight polotröja och pilotglasögon.

Sinnebilden av en förrädare.

– Kolla på det där äcklet. Vem fan är det där. Jag blev just tillsagd av Trumps presschef: sluta trakassera reportrarna. Skämtar han? Fattar ni hur mycket ni jävlas med vårt samhälle? Varenda dag ljuger ni för oss.

Jason Carroll, CNN-reportern, har strukit under en mening i sitt anteckningsblock.

Journalister ”ljuger, fuskar och stjäl” sa Trump just på scen.

Gruvarbetaren Dan Achter tvekade länge inför Donald Trump.

Han är själv barnbarn till invandrare: farfar lämnade Tyskland 1928. Men för ett par månader sedan tog han ”in hela bilden”.

Så här tänker han: Hillary Clintons familjestiftelse har accepterat donationer från Saudiarabien, en regim som förtrycker kvinnor. Trots att Clinton utger sig för att vara feminist gör inte medierna någon poäng av den avgörande paradoxen, enligt Achter.

Trump, å sin sida, tänker avstå lön som president.

– Och när Trump började prata om att granska centralbanken, så slog det verkligen an en ton i mig, säger Dan Achter.

 

Jag tror verkligen Trump älskar Amerika. Hans verksamhet förutsätter ett robust amerikanskt välstånd, en medelklass som har råd att spela golf och åka på semester. 

 

Bakom Trumps affärsverksamhet, som rymmer konkurser och otaliga tvister som missgynnat anställda, brinner äkta amerikansk patriotism.

– Jag tror verkligen Trump älskar Amerika, säger Dan Achter. Jag såg det på honom i dag. Han äger hotell och golfbanor. Hans förmögenhet är inte skapad på Wall Street. Hans verksamhet förutsätter ett robust amerikanskt välstånd, en medelklass som har råd att spela golf och åka på semester. Därför tror jag han är helt uppriktig med sin kärlek till Amerika.

Föreställningar om utländska bankkarteller som kontrollerar nationalstater kan verka obskyra. En majoritet röstberättigade republikaner tror att valet kan vara avgjort på förhand, enligt opinionsmätningar.

– Kommer den tredjedel av röstbasen som stödjer Trump att fortsätta tro på en konspiration? frågar Richard Parker, lektor på Shorenstein center on Media, Politics and Public Policy vid Harvarduniversitet i Boston och rådgivare åt Greklands förre president.

– Omkring 40 procent av republikanerna tror fortfarande att Barack Obama är född i Kenya. Frågan är inte om paranoian består utan hur det politiska etablissemanget tänker hantera den om Trump förlorar den 8:e november.

Parker jämför med Joseph McCarthy, senatorn som jagade kommunistiska infiltratörer i amerikansk offentlighet under början av 1950-talet.

– McCarthy tilläts expandera tills han började attackera armén. Innan dess ansågs han användbar. McCarthy överdrev häftigt sina anklagelser men det republikanska etablissemanget levde med det eftersom han kunde användas för att misskreditera vänstern. Trump är en repris av samma fenomen. Hittills är partiet remarkabelt undfallande.

Konspirationsteoriernas kraft kan mätas på Twitter, det sociala medium som Trump föredrar.

Under kampanjåret har antalet hot mot judisk-amerikanska journalister ökat drastiskt.

Mellan augusti 2015 och juli 2016, då partiet ställde sig bakom Trump, skickades 2.6 miljoner budskap med antisemitisk retorik. 19 253 riktades mot journalister, många var repliker på Trumpkritiska tweets.

Organisationen Anti-Defamation League, som arbetar mot antisemitism och nyligen presenterade siffrorna ovan, sammanfattar:

”Det finns bevis för att Trump själv bidragit till ett klimat där reportrar straffas. Han har upprepade gånger fördömt reportrar som ’absoluta avskum’ och sagt om ’merparten av’ journalister: Jag skulle aldrig döda dom, men jag hatar dom.”

Dana Schwartz, nöjesreporter på veckotidningen New York Observer, är en av de hatade.

I somras reagerade Schwartz på en bild skickad av Trump där Hillary Clinton flankeras av hundradollarsedlar. ”Mest korrupta kandidaten någonsin!” står det i en davidsstjärna.

Bilden, som tidigare publicerats på ett forum för vitmakt-anhängare, rymmer de budskap som Trump driver i kampanjens slutskede: Clintonkartellen konspirerar med finansinstitutioner, med ”utländska banker”.

Davidsstjärnan antyder ett judiskt inslag i sammansvärjningen.

När Schwartz reagerade på bilden dränktes hon i hatiska repliker: bildcollage där hon klippts in i en gaskammare, bilder av Anne Frank intill en mikrovågsugn och budskap som ”Slå på ugnarna”.

”Kan du fixa ett jobb till mig på ett skitmagasin i New York? Jag har lång näsa och är redo att ljuga”. ”En värld utan judar vore mycket behagligare”. ”Här är en lösning på ditt problem: döda dig själv”.

I ett mejl till mig skriver Dana Schwartz:

”Jag hade aldrig tidigare behövt hantera antisemitism. Jag är från en förort präglat av judiskt liv och flyttade till New York City först efter college. Om jag fick en antisemitisk tweet så var det en engångsföreteelse, lätt att avfärda och skratta åt. Efter att Donald Trump blev en seriös kandidat har trakasserierna återkommit regelbundet. Det känns som det finns en motor bakom, en infrastruktur, snarare än enskild galning. I min föreställning är det definitivt kopplat till Trump. Det startade när jag började twittra om honom och så många av hans supportrar excellerar i antisemitiska kodord (globala bankkonspirationer, ondskefulla medier) och många av de som trakasserar mig på twitter bär Make America Great Again-kepsar på sina profilbilder.”

Är Donald Trump själv antisemit?

Inte på samma sätt som han är sexist eller islamofob, skriver historieprofessorn Cheryl Greenberg i Washington Post (26/10).

Men att Trump omedvetet eller indirekt ger röst åt antisemitiska konspirationer gör inte språkbruket mindre farligt.

”Genom att åberopa konspirationer utan att nämna judar introducerar han antisemitiska idéer i politikens mittfåra samtidigt som han uppmuntrar vita nationalister som fullt ut förstår implikationerna. Antisemitiska känslor och handlingar ökar utan att något explicit sägs.”

Paranoida föreställningar rör sig mot offentlighetens mitt.

Efter twitterstormen skrev Schwartz ett öppet brev till tidningens ägare.

Jared Kushner, som han heter, är gift med Donald Trumps äldsta dotter Ivanka. Båda spelar centrala roller som rådgivare i presidentkampanjen.

Jared Kushner är själv judisk och praktiserande ortodox. Ivanka är konvertit.

Schwartz skrev till Kushner i hans egen tidning:

”Du gick på Harvard, du har två examina. Snälla, försök inte underskatta mig genom att låtsas att du inte förstår bilden av en sexsidig stjärna intill pengar och anklagelser om ekonomisk oärlighet. Jag frågar dig, inte som liberal eller som journalist, utan som medmänniska: hur kan du låta detta ske?”

Kushner svarade att Trump i ”djupet av sitt hjärta” är pro-israelisk och pro-judisk.

Efter protesterna mot bilden med davidsstjärnan återkom Trump med en redigerad version där stjärnan täcks av en rund ring.

Den nya bilden har vinjetten ”America first”, namnet på den amerikanska aktivistgrupp som kämpade för en mer neutral hållning till Hitlertyskland och emot inblandning i andra världskriget.

Antisemiten David Duke, tidigare ledare för Ku Klux Klan, kommenterade den redigerade bilden på Twitter.

”Verkar som något ändrats? Det är ok, vi gillar när den osynliga handen exponerar sig själv”.

Samma ”osynliga hand”, samma föreställning om en ”världsregering” och en ”dold makt”, sprids nu på Trumps massmöten.

På ett Trumpmöte i Phoenix den 30:e oktober vänder sig en man till pressen och skanderar:

– JEW-S-A! JEW-SA! JEW-S-A!

En söndag i oktober uttalar sig statsvetarprofessorn Steve Levitsky om Trump i New York Times. Levitsky (som är av judisk börd) säger sig ”chockad” och ”oroad” av genomslaget för Trumps teorier om valfusk.

Genast fylls mejlboxen av frågor om Levitsky verkligen är amerikan. Far åt helvete, skriver supportrar.

– För ett par meningar i New York Times, säger Steve Levitsky över telefon. Mejlarna upprepar anklagelsen att valet är riggat och att de har rätt att fatta sina pistoler och försvara demokratin. I ett land med så många vapen, och där så många lever i en politisk subkultur utan kontakt med verkligheten, är det mycket sannolikt att en förlust i valet utlöser våld.

Steve Levitsky är specialist på auktoritära regimer i Latinamerika.

– Jag tror Trump är en patologisk narcissist. Varje gång han förlorar något hävdar han fusk. Knappast resultatet av en långsiktig strategi. I en annan tid hade han blivit utskrattad. Men istället för att bli hånad när han hävdar att systemet är korrupt möts han av jubel av sina allierade i den alternativa extremhögern runt sajten Breitbart.

Plattformen Breitbart, som omfattar nyhetssajter och tv-program i fem länder, kallas ”Trumps Pravda” eller ”Trumpbart” för dess lojalitet med Trump. Plattformens förre chef Stephen Bannon är sedan i augusti chef för Trumkampanjen. Trumps konspirationsteorier ekar av Breitbart.

Nyligen attackerade Breitbart historikern Anne Applebaum i knappt förtäckt antisemitiska ordlag: ”en polsk judisk amerikansk elitist” nätverkar med ”plutokratiska eliter” för att pådyvla folk en ”globalistisk världsbild”.

Foto: Lotta HärdelinMichael Arns och Stacey Young, ett par i Colorado, tillhör de Trumpfans som är övertygade om att valet är avgjort på förhand. ”Absolut, annars skulle ­Hillary sitta i fängelse för ­förräderi”, säger de. De upplever att medierna är 90 procent av problemet, eftersom dessa ägs av den demokratiska regeringen. Om Trump förlorar utesluter de inte revolution. Vid en revolution skulle Michael Arns och Stacey Young försvara sin mark och sin familj mot motståndaren. Foto: Lotta Härdelin

Robert Putnam, en av USA:s mest kända och respekterade statsvetare, tror inte att offentligheten läker efter Trump.

Putnam har rådgivit tre tidigare presidenter.

Jag talar med honom under en vecka då opinionsmätningarna i princip räknat ut Trump.

– Trump har gjort många medvetna om att den amerikanska demokratins normer – och då menar jag inte konstitutionen – är mer sårbara är vad vi anade. Hans språk, hans fullkomliga förakt för fakta, öppnar för en utveckling som är svår att hejda. Hans oanständighet kommer utan tvekan utgöra en frestelse för andra politiker – några mindre kapabla än honom, några mer kapabla…

– Givetvis påminner han mig om figurer från 1930-talet. Vi hade våra egna antisemitiska demagoger under 1930-talet och Europa hade tveklöst sina antisemitiska rasister under 1930-talet. Det är så långt du kan trycka på för att jag ska nämna namn.

Tre dagar i veckan vaknar Putnam övertygad om att en eventuell Clintonadministration och ett eventuellt republikansk partietablissemang i opposition kan enas om behovet av ekonomiska och sociala reformer. Missnöjet i den vita arbetarklass som röstat på Trump måste tas på allvar, säger han. Måndagar, onsdagar, lördagar och söndagar vaknar Putnam iskall, övertygad om att polariseringen har gått så långt att ”även rationella reaktioner” på Trump omöjligen kan ”konverteras till politisk handling i Washington DC”.

– Trumpismen kommer att bestå, säger han. En mer säker politiker hade kunnat kanalisera missnöjet – som i Brexit och i de nynationalistiska partierna på den europeiska kontinenten. Och det är mycket möjligt – jag vill inte använda ord för ledigt och historien upprepar sig aldrig – men de västerländska samhällena har gått igenom auktoritära faser tidigare och faran lurar i skuggan även i USA.

– I den bemärkelsen har den sista månaden varit hälsosam, säger Putnam den 25 oktober. Inte bara för att den inneburit framgångar för Hillary Clinton. Utan för att den resulterat i en större konsensus bland majoriteten amerikaner att han är en väldigt ”bad hombre” (dålig man) – för att använda hans eget språk. Givetvis finns en djup ådra av konspiratoriskt tänkande i Amerika, och jag har ingen aning om hur man ska förklara den alternativa högerns mytiska mardrömmar. Men vi kan leva med dem så länge som vi förmår hantera det legitima missnöjet bland den vita arbetarklass som hamnat ekonomiskt och socialt på efterkälken. Om vi inte förmår detta kommer vi leva under konstant hot. Tänk dig ett annat 2016. Där ekonomin varit i sämre form. Den situationen hade varit ännu farligare.

Hur tror du Trumpanhängarna reagerar på onsdag om han förlorar?

– Om hans anhängare kan tänka sig att rösta på honom – efter allt som hänt – är de också mottagliga för hans retorik. De kommer tro på hans analys även om den är nonsens. Å andra sidan tvivlar jag på hans kapacitet att kanalisera missnöjet till en riktig massrörelse. Han har ingen lokal organisation av gräsrötter någonstans, inget groundgame, som vi säger på amerikansk politisk jargong. Om en rörelse ska leva vidare bortom de flashmobs som han producerat hittills måste man ha gräsrötter. Han kanske fortsätter hysa attraktion som medieperson. Men det betyder inte att han utgör samma hot mot systemet.

Men kanske är de högerextrema sajterna Trumps groundgame, globala gräsrotsrörelse?

Även Trumpallierade Breitbart engagerar sig i Sverige på detaljnivå med nedslag i orter som Laholm och Strängnäs.

En av uppgiftslämnarna heter Tobias Andersson, 20-årig talesman för Ungsvenskarna, det ungdomsförbund som Sverigedemokraterna installerade efter brottet med SDU.

Andersson debuterade i augusti med en våldtäktsanalys.

”Genom att öppna porten för massiv invandring från Afrika och Mellanöstern har svenska politiker tagit hit kulturer och värderingar i strikt opposition till våra egna… Många manliga invandrare, som konfronteras med vår liberala livsstil och våra vackra kvinnor, är oförmögna att kontrollera sig själva”.

Artikeln, först publicerad i Londoneditionen, klickades så flitigt att den hamnade på Breitbarts amerikanska modersida.

Andersson har också rapporterat att ”politisk vänsterism och islamism har infiltrerat svenska kyrkan” och en tredje artikel om gruppvåldtäkten på Gotland väntar på publicering.

Andersson, som till vardags pluggar på Handelshögskolan i Göteborg, kom i kontakt med Breitbart via gemensamma vänner till Londonredaktören Raheem Kassam, som kandiderar som ny partiledare för främlingsfientliga partiet Ukip under parollen ”Make Ukip Great again”.

– Jag vet att de haft en del mediebevakning överlag om Sverige och jag erbjöd mig att höra av mig om det skulle dyka upp något intressant, säger Tobias Andersson. Det var uppskattat. Det händer att jag tipsar och får frågor om det är information som de kanske inte fullt ut förstår, då har jag kunnat förklara.

– Min första artikel fick enorm spridning. Den blev en av de mest delade på den amerikanska sidan under det dygnet. Vi pratar om en sajt med fler än en miljard sidvisningar bara i år.

Andersson ska bevaka det amerikanska valet, inbjuden av organisationen Young Republicans.

– Jag är för Trump. Med det sagt har jag invändningar mot vissa uttalanden och framförallt hans strategi, men jag stöder honom.

Är Tobias Anderssons Trumps gräsrot?

Kan rörelsen fortsätta växa om Trump skulle förlora på tisdag?

Samtidigt som det republikanska partiet ställde sig bakom Trump på konventet i juli fick Roger Ailes sparken från Fox News, som han styrt under 20 år. Ailes var en av den amerikanska högerns mäktigaste män. Genom Fox News visade han att reaktionär högerpopulism med paranoida tendenser kan vara folkligt gångbar och ekonomiskt lukrativ.

Foto: Lotta Härdelin

Genom att så tvivel om sådant som Barack Obamas födelseland, genom att låta programvärdar driva teser om Obamas avsky mot vita, lade Roger Ailes den ideologiska grunden till Trumpismen. Ailes tvingades bort från Fox News efter anklagelser om sexuella trakasserier, bland annat genom en stämning av tidigare programledaren Gretchen Carlson, 1989:s års Miss America. Ailes fick genast ett nytt jobb – som Trumps rådgivare inför presidentdebatterna. Mellan debatterna föll Trump på samma övergrepp som Ailes. Efter videon där Trump skryter om att nypa kvinnor i genitalierna har bland annat Miss Finland anklagat Trump för trakasserier.

Kan Roger Ailes, som tillfälligt sägs ha brutit med Trump, förvandla honom till en global Berlusconi?

Ta vara på hans groundgame vid en eventuell förlust?

–  Att Trump startar ”Trump TV” vore både förutsägbart och genialiskt, säger Richard Parker på Harvarduniversitetet som skrivit boken ”Mixed signals: the future of global television”. Han vore en idiot om han avstod från att kapitalisera på sin publik. Givetvis finns en marknad: CNN, som tjänar tio- eller hundratals miljoner om året, har en publik på omkring en-två miljoner; MSNBC opererar på 500.000 tittare. Frågan är bara om tittarna kommer fortsätta titta när det står klart att Trump inte förmår åstadkomma de förändringar han utlovat som politiker.

– Och då hittar de någon annan. Någon som inte är jude, homosexuell eller svart. Någon som inte representerar den gudlösa lesbianska radikalism som de är övertygade om hotar USA:s existens.

Tre dagar efter Colorado står jag utanför en sliten idrottshall i Johnstown, Pennsylvania.

Regner öser ner. En artig medelålders man i välstruken röd tenniströja, han kunde vara min pappa, har just övertygats av Donald Trump.

– Han skrämmer mig lite. Men det han sa om att omvärlden, européerna, tycker vi är så korkade fastnade verkligen i mig. Kanske kan han göra något åt det.

Foto i text: Lotta Härdelin

Fakta. Alternativ högermedia

Den digitala plattformen Breitbart News, som omfattar sajter och tv-kanaler i fem länder, är nära lierad med Donald Trump. Stephen Bannon, tidigare chef för Breitbart, är nu chef för Trumpkampanjen. Breitbarts trafik har ökat stort under kampanjåret.

I oktober 2014 hade Breitbart omkring 8 miljoner besökare och i juli 2016 hade den 18 miljoner besökare, enligt sajten FiveThirtyEight. I april konstaterade människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center att Breitbart var på väg att bli den alternativa högerns huvudsakliga medieplattform, det vill säga ett nationalistiskt och högerextremistiskt forum.

Såväl Breitbart som sajten Infowars, där konspirationsteoretikern Alex Jones radio- och tv-sändningar lockar storpublik, hyser stort intresse för Sverige. Den alternativa högern i USA ser Sverige som ett skräckexempel: ett islamifierat land  med världens våldtäktshuvudstad. Tobias Andersson, talesperson för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna, skriver och lämnar uppgifter om Sverige till Breitbart. 

Fakta. Konspirationsteorier i Trumpland

I valrörelsens slutskede har Trump allt oftare hävdat att valet är riggat, att Hillary Clinton konspirerar med utländska banker och att även medieföretag är inblandad i komplotten. Huvudpersonerna i Trumps konspiration är desamma som i klassisk antisemitism: judar formar i hemlighet en världsregering.

Trump nämner aldrig specifikt judiska personer när han målar upp sin konspiration men anhängare tror att han syftar på judiska namn som Rotschilds och George Soros, vilka återkommer i antisemitiska konspirationsteorier. Under valåret har antalet hot mot judisk-amerikanska journalister på Twitter ökat drastiskt, visar en ny rapport från organisationen Anti-Defamation League. Hoten formuleras ofta som svar på Trumpkritiska tweets. 

Artikeln i tre punkter.

Donalds Trumps föreställning om ett ”riggat val” har fått stort genomslag bland de republikanska röstarna.

Konspirationen har återuppväckt antisemitiskt färgade konspirationsteorier. Under valrörelsen har många judisk-amerikanska journalister hotats på Twitter.

Tobias Andersson från Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, bidrar till propagandan på Trumpallierade sajten Breitbart genom invandrarfientliga artiklar om Sverige.

Reportern och fotografen

DN:s reporter Björn af Kleen har under året fått stort genomslag för flera reportage om nationalism och rasism i den amerikanska och europeiska högern. Han skrev om Trumps fascistiska tendenser i januari och skildrade normaliseringen av Trumps extrema tankegods under det republikanska partikonventet i juli.

DN:s fotograf Lotta Härdelin belönades förra året med ett andrapris i kategorin ”Vardagsliv utland” i tävlingen Årets bild. Hon har bevakat valrörelsen i USA och i synnerhet Donald Trumps kamp för att bli president.

DN:s grafik ovan är baserad på oberoende Real Clear Politics sammanställning av samtliga aktuella opinionsundersökningar.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.