Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Hela listan: Trumps hundratals osanningar

Donald Trump och Hillary Clinton under den andra debatten.
Donald Trump och Hillary Clinton under den andra debatten. Foto: AP

Donald Trumps förhållande till sanningen är något löst. Torontotidningen The Star har kollat den republikanske presidentkandidatens påståenden och hittat hundratals osanningar.

The Stars korrespondent i Washington, Daniel Dale, började kolla vad Trump egentligen sa i sina tal och intervjuer den 15 september. Och efter två månaders lyssnande och kontrollerande har Dale sammanställt en lista över hundratals osanningar och halvsanningar. 

En del är enkla och rakt på: ”Hillary Clinton är för öppna gränser.” Vilket inte är sant. Och: ”58 procent av de unga afroamerikanerna kan inte få jobb.” I själva verket är siffran 26 procent.

Andra kan vara svåra för en lyssnare att kontrollera som när Trump den 15 oktober påstod att Obamaadministrationen ”monterat ned den federala kriminalvården” och att man ”frigett tiotusentals knarkhandlare”. I själva verket har Obama gett sitt samtycke till att frige 775 fångar under sin tid som president, ”inte alla av dem knarkhandlare”, konstaterar Dale.

Flest felaktigheter har Trump producerat när det gäller Hillary Clinton och hennes politik. Här hittade Dale 68 felaktiga påståenden. Denna kategori är tätt följd av olika påståenden om att Clinton skulle vara korrumperad – här har Trump slirat på sanningen 51 gånger under knappt två månader. I snitt två lögner eller felaktiga fakta om dagen.

En dag kunde Dale räkna in 37 felaktiga påståenden. Vid ett tal i Sanford i Florida den 25 oktober, som Daniel Dale kallar för ett ”ihållande ohederligt tal”, sa Trump att Hillary Clinton ljuger mer än någon annan människa”.

Daniel Dale tvekar kring den beskrivningen:

”Vår faktakontroll har visat att det finns åtminstone en människa som ljuger mer än hon gör. I de tre debatterna, där vi har kollat alla deras uttalanden, har Trump påstått 104 felaktiga saker, Clinton 13.”

Daniel Dale listar hundratals andra osanningar, många lätta att kontrollera. Ibland har Trump till och med uppmanat sina åhörare till en sådan kontroll:

– Antalet mord ökar i New York City. Okej. Kolla den saken, sa han i ett tal den 26 september i samband med att han pekade ut den nuvarande borgmästaren Bill de Blasio som motståndare till att ge polisen rätt att leta efter vapen på vem som helst som råkar passera på gatan.

När Dale kollade statistiken visade det sig att antalet mord i New York nått historiskt låga siffror under de Blasios första år som borgmästare, 2014, och att antalet ser ut att fortsätta gå ned även i år.

Bill de Blasio är demokrat och politisk motståndare till Trump.

Trump har även bett sina åhörare att kontrollera sitt påstående om att några val är uppgjorda på förhand:

– En del val är uppgjorda. Det vet alla. Kolla bara Philadelphia, Chicago och St. Louis, sa Trump den 25 oktober.

När Dale gjorde det visade det sig att det inte fanns några belägg för det påståendet.

The Star skriver att en del av Trumps felaktigheter passar in i en särskild kategori: ”Sådana som är rent löjliga och som är löjligt tydliga.”

Ett sådant exempel, från denna mycket långa lista, har tidningen hämtat från den 26 september då Donald Trump konstaterade att Palm Beach i Florida ”sannolikt är världens mest välbärgade samhälle”. Men trots att Trump har sin Mar-a-Lagoklubb där så kvalar Palm Beach inte ens in som mest välbärgade samhälle i USA. Där hamnar Palm Beach trea.

På världslistan är vägen betydligt längre till toppen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.