Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
USA-valet

Hillary Clinton oroas över rysk inblandning

Foto: Andrew Harnik / AP

Den eventuella ryska inblandningen i den amerikanska valprocessen oroar Hillary Clinton, som för första gången på länge svarade på frågor från pressuppbådet som följer hennes kampanj i hälarna.

– Det är som Watergate (skandalen), men i cybertidsåldern, sade Hillary Clinton ombord på sitt kampanjflyg.

Enligt en rapport från juli ska ryska hackare ligga bakom ett cyberintrång i hennes parti Demokraternas system. Uppgifterna, som förnekats från ryskt håll, ”väcker vissa allvarliga frågor om potentiell rysk inblandning i vår valprocess”, sade Clinton.

– Vi har aldrig haft en främmande makt som redan är inblandad i vår valprocess, och vi har aldrig haft en kandidat för ett av våra större partier som uppmanar ryssarna att hacka mera, sade Clinton, i en attack mot rivalen, republikanske Donald Trump.

Trump hamnade i blåsvädret i juli sedan han sagt att Ryssland borde försöka komma åt Clintons epost och publicera den.

Han anklagades för att det var snudd på landsförräderi av sina motståndare, och försökte släta över det genom att säga att det rörde sig om sarkasm.

– Han har väldigt tidigt allierat sig med Putins politik. Han verkar ha en bisarr dragning till diktatorer, inklusive Putin, sade Clinton om sin motståndare.

Valkampanjen intensifieras nu i USA under de sista två viktiga månaderna innan valet. Både Trump och Clinton lät för första gången journalister följa med på sina respektive kampanjflyg.

Clinton sade också att hon inte oroas över konspirationsteorier kring hennes hälsa. På frågan om hon oroas över opinionsundersökningar som tyder på att Trump knappar in svarade hon att hon alltid trott att valet ska bli jämnt.

– Det är därför vi jobbar så hårt. Vi tar inget för givet, sade Clinton.

Fakta.Höstens valrörelse i USA

  • 26 september: Den första debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump, i Hempstead i New York.
  • 4 oktober: Debatt mellan de båda vicepresidentkandidaterna i Farmville i Virginia.
  • 9 oktober: Andra debatten mellan Clinton och Trump, i Saint Louis i Missouri.
  • 19 oktober: Avslutande debatt i Las Vegas i Nevada.
  • 8 november: Presidentval samt kongressval och en rad lokalval.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.