Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Hillary Clinton vinner i South Carolina

Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: Nicholas Kamm/AFP

New York. Efter segern i South Carolina måste Hillary Clinton betraktas som klar favorit att bli Demokraternas presidentkandidat. Hon har vunnit den amerikanska Söderns väljare på ett budskap om att förvalta Barack Obamas politiska agenda.

I Demokraternas primärval i South Carolina vann Hillary Clinton större än väntat, 74 procent av rösterna mot 26 för Bernie Sanders. Det är en segermarginal som bådar gott för Clinton inför Super Tuesday nästa vecka, då 12 delstater röstar.

Hillary Clintons kampanj har länge talat om att de har en brandvägg av stöd från svarta väljare i den amerikanska Södern. Det visade sig stämma. Clinton vann 84 procent av svarta väljare, vilket slår till och med Barack Obamas rekord från primärvalet 2008, då han fick 78 procent av svarta röster.

Foto: Gerald Herbert/APFoto: Gerald Herbert/AP

Clinton gjorde en helhjärtad kampanj för att nå ut till den svarta väljarkåren här. De politiska ledarna, som den inflytelserike kongressledamoten Jim Clyburn, aktivister från medborgarrättsrörelsen, präster och lokala partipolitiker har till stor del slutit upp bakom hennes kampanj. Hon har framför allt lyft frågor om diskriminering i rättsväsendet och har gjort flera kampanjmöten här med mammor till svarta män som dödats av poliser.

I ett känslosamt tacktal efter valsegern i South Carolina pratade Clinton just om att sätta stopp för systematisk diskriminering och rasism.

– Föreställ er en framtid där varje barn kan växa upp utan rädsla för diskriminering, eller skräck för att bli deporterad. Vi måste kunna garantera möjligheter, värdighet och rättvisa för alla amerikaner, sade Clinton.

Det starka stödet bland svarta väljare var inte bara viktigt här i South Carolina, utan pekar också på ett stort övertag för Clinton nu när hela Demokraternas primärval skiftar fokus till den amerikanska Södern, där svarta väljare ofta avgör.

I nästa vecka röstar Demokraterna i Alabama, Georgia, Tennessee, Virginia, Arkansas och Texas, delstater där Clinton har en stor ledning i opinionsmätningarna. Om hon vinner stort i dessa val blir det svårt för Sanders att stoppa hennes väg till att bli Demokraternas presidentkandidat.

I amerikanska medier har man under de senaste veckorna rapporterat om en rad påstådda problem för Clinton-kampanjen. Det har sagts att hon har problem med att nå ut till kvinnliga väljare och att hennes stöd bland etniska minoriteter inte är så starkt som kampanjen själv påstår. Men valresultatet i South Carolina punkterade dessa myter. Utöver den stora segern bland svarta väljare vann hon även 74 procent av kvinnliga väljare.

Foto: Stephen Maturen/AFPBernie Sanders. Foto: Stephen Maturen/AFP

Hillary Clinton har byggt sin valkampanj i år på att vinna samma väljarkoalition som röstade på Obama 2008. I South Carolina pratade hon konsekvent om att hon är bäst lämpad att förvalta den politiska agenda som Obamas haft som president.

Enligt vallokalsundersökningarna var det också 7 av 10 väljare i South Carolina som sade att de ville se en kandidat som fortsätter föra Obamas politik. Det enda oroväckande för Hillary Clinton var att det totala valdeltagandet var relativt lågt. Omkring 361.000 röstade på lördagen, jämfört med 532.000 för åtta år sedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.