Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Ilska bland gayrepublikaner: Bakslag för HBTQ-frågor

Gregory T Angelo och hans medlemmar i Log Cabin Republicans, en organisation som samlar gayrepublikaner, rasar mot det man menar är en starkt bakåtsträvande behandling av HBTQ-frågan i partiets valplattform.
Gregory T Angelo och hans medlemmar i Log Cabin Republicans, en organisation som samlar gayrepublikaner, rasar mot det man menar är en starkt bakåtsträvande behandling av HBTQ-frågan i partiets valplattform. Foto: Log Cabin Republicans

Ilskan tilltar nu bland homosexuella republikaner. Den del i det konservativa amerikanska partiets valplattform som gäller sexuellt likaberättigande handlar om allt annat än just det, likaberättigande. Det hävdar Gregory T Angelo, president för Log Cabin Republicans (LCR), som organiserar gayrepublikaner.

Mitt under Republikanernas konvent i Cleveland går organisationen i en stort uppslagen tidningsannons ut med ett hårt angrepp på det egna partiet, samtidigt som presidentkandidaten Donald Trump skonas. LCR betraktar Trump som ”en vän till gay-USA”, medan de anser att ansvariga inom partiet som arbetat fram plattformen gjort sig skyldiga till förräderi i HBTQ-frågan (lika rättigheter för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner).

– Jag är så in i helvete arg. Detta är, i kvantifierade termer, det mest anti-HBTQ som partiet någonsin presterat i en plattform, säger Gregory T Angelo i samtal med kanadensiska radio- och tv-bolaget CBC:s reporter Matt Kwong.

Angelo säger vidare att plattformens antiinriktning inte reflekterar den inställning i dessa frågor som Trump står för.

I annonsen basunerar gayrepublikanerna ut: ”Förlorare, idioter, sorgligt!” Och tillägger att det inte handlar om några tweetar från Donald Trump, även om språket skulle antyda det. Nej, åsikten är den som omfattas av ”konservativa med sunt förnuft”, personer som reagerat starkt på att Republikanernas plattformskommitté nu backar dramatiskt i en fråga där framsteg är så viktigt.

”Utan känsla, över gränsen och i otakt med vad 61 procent av unga republikaner anser, att samkönade äktenskap ska tillåtas”, heter det bland annat i uppropet på LCR:s hemsida.

Frågan kommer att beröras under det fortsatta konventet, enligt organisationen, då Paypal-miljardären Peter Thiel, som den första öppet homosexuella talaren någonsin under ett republikanskt konvent, ska inta talarstolen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.