Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Kasich klamrar sig fast med hopp om konventstrid

John Kasich under sitt tal i Berea, Ohio natten till onsdagen.
John Kasich under sitt tal i Berea, Ohio natten till onsdagen. Foto: Tony Dejak/AP

John Kasichs hittills enda seger i de republikanska primärvalen ger honom vind i seglen och hopp om att en öppen strid på partikonventet ska kunna stoppa Trump. Men strategin kan slå tillbaka.

Efter ”lilla supertisdagen” den 15 mars är huvudslutsatsen att kandidatfältet klarnat ytterligare. Det lutar åt Trump mot Clinton. Men i Republikanernas märkliga lopp är det ändå inte säkert att överraskningarna är över.

Ett skäl till det är Ohioguvernören John Kasichs tydliga seger i sin hemstat Ohio, samtidigt som Marco Rubio kastade in handduken.

Kasich kommer nu att fortsätta rejset i konkurrens med Donald Trump och Ted Cruz. Även med ett litet antal Kasich-framgångar ökar möjligheten att Trump inte kan skrapa ihop över 50 procent av delegaterna till det republikanska partikonventet i juli. I så fall blir det ett öppet konvent, med omröstningar i flera omgångar. Precis det är också Kasichs hopp.

– På ett öppet konvent släpps delegaterna friare. Då börjar en väldig förhandling. Man skulle kunna tänka sig att Kasich då skulle kunna ses som en kandidat som har större chans att slå Hillary Clinton, säger Dag Blanck på Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Kasichs kampanjstrateg John Weaver förklarade efter Ohiosegern entusiastiskt att deras interna undersökningar visar att tre fjärdedelar av Rubiodelegaterna kommer att byta till Kasich.

Foto: Tony Dejak/APFoto: Tony Dejak/AP

Partikonventen är omvärvda av en mängd regler. En är att man måste ha vunnit ett visst antal delstater för att få bli föremål för omröstning. Men reglerna ändras också ibland.

– Det råder oklarhet, och det är det som är Kasichs strategi. Han tilltalar de mer moderata. Han skulle själv säga att han är mest valbar i det allmänna valet. Många i partiet vill inte ha Trump men inte heller Cruz, säger Blanck.

Frågan är vem den avhoppade Marco Rubios potentiella primärvalsväljare nu går till. Vilken av de kvarvarande kandidaterna Rubio själv så småningom ställer sig bakom kommer att ha viss betydelse. Mycket talar för att det blir Cruz, som står honom närmare än Kasich politiskt.

John Kasich fick ny energi efter sin delade andraplats i Michigan den 8 mars. Han började då ställa in sig på seger i hemstaten. Hans popularitet på hemmaplan fick honom att lätt vinna de stora städerna i Ohio men också att övervinna det mesta av den motiga opinionen på mindre orter som drabbats hårt av industrinedläggningar, konstaterar Washington Post. Trump vann bara i några counties i sydöstra delen av delstaten.

Kasich hade också nytta av en stor del av de demokrater som registrerat om sig som republikanska väljare i primärvalet, något han också uppmärksammade i sitt tacktal. Många av de demokratiska partibytarna taktikröstade för att hindra Trumps framfart i det republikanska partiet. Men det är inte hela sanningen. Runt 40 procent av partibytarna i delstaten röstade Trump.

Ohiosegern är dock knappast imponerande i historiskt perspektiv: Ingen sittande guvernör som kandiderat till presidentposten har förlorat i sin hemstat i modern amerikansk politisk historia.

 

Det råder oklarhet, och det är det som är Kasichs strategi. Han tilltalar de mer moderata. Han skulle själv säga att han är mest valbar i det allmänna valet. Många i partiet vill inte ha Trump men inte heller Cruz.

 

John Kasich är den sista av de återstående kandidaterna som faller i god jord hos det republikanska partietablissemanget.

Kasich satt i kongressen mellan 1983 och 2001 och gjorde sig känd som en konservativ republikansk ledamot. Han arbetade en kort tid på den konservativa nyhetskanalen Fox och på investmentbanken Lehmann Brothers, innan han 2010 vann guvernörsvalet i Ohio. Han blev omvald med stor majoritet fyra år senare.

Som guvernör har Kasich mer betonat samarbete än konservativa dogmer. Han är en av få republikaner som stött Obamas sjukvårdsreform.

En politisk risk med Ohioguvernörens kampanjstrategi är att en taktisk utmanövrering av Trump skulle kunna ge dennes anhängare ännu mer vatten på sin kvarn. Den bullriga miljardären kan ännu tydligare komma att framstå som folkets val mot elitens.

Planen kan också falla på en möjlig, om än inte trolig, händelseutveckling som diskuteras alltmer: att tillräckligt många republikaner som vill stoppa Trump ger upp och i stället satsar på en tredje kraft. I morgon torsdag hålls ett slutet möte i Washington DC, sammankallat av tre tongivande opinionsbildare i det republikanska partiet. Syftet är att lansera en tredje konservativ politisk kraft, i praktiken en partisplittring.

Enligt en opinionsmätning Fox News gjorde på tisdagen skulle sex av tio republikaner som inte vill ha Trump hellre rösta på ett tredje, fristående alternativ än på Trump i ett slutligt val mellan honom och Clinton.

Kasich hoppas närmast på ytterligare skjuts i april när det hålls primärval i delstater som hör till Ohios geografiska och socioekonomiska närhet, som Pennsylvania, Delaware, Connecticut och Wisconsin.

Foto: Ty Wright/AFPTidigare Kalifornienguvernören Arnold Schwarzenegger har visat sitt stöd för Kasich. Foto: Ty Wright/AFP

Det mycket viktiga New York, som anses liberalt, borde på papperet kunna vara en Kasich-stat, men Donald Trump leder än så länge ganska komfortabelt i denna sin hemstat. New York håller primärval den 19 april.

Tittar man ännu längre fram kan Kalifornien den 7 juni bli intressant nu när Rubio är borta ur leken. Kasich syntes knappt i opinionsmätningarna fram till början av året, men i två mätningar i den folkrikaste delstaten i början av mars hade han klättrat snabbt och låg i stort sett lika med Cruz på runt 20 procent efter ännu ledande Trump.

Den förra Kalifornienguvernören Arnold Schwarzenegger är en av Kasichs uppbackare, men det är en öppen fråga om den bitvis skandalomsusade ”Terminator”-skådisens stöd är en tillgång eller inte.

Republikanernas konvent äger rum den 18-21 juli i Cleveland, en medelstor amerikansk stad vid Eriesjöns södra strand – och den största staden i Kasichs hemstat Ohio.

Läs mer. Presidentvalet i USA
 • Donald Trump säger nej till debatt
  Donald Trump vill inte delta i nästa veckas tv-debatt i nyhetskanalen Fox News mellan de kvarvarande kandidaterna i det republikanska partiet.
 • Clinton och Trump närmare Vita huset
  Med flera stora segrar i tisdagens primärval utökade Hillary Clinton sitt försprång över Bernie Sanders till att bli i praktiken ointagligt. Donald Trump förlorade mot John Kasich i Ohio, men fick ändå ett ordentligt tillskott av delegater – och i Florida meddelade Marco Rubio att han lägger ned sin kampanj efter en förödande förlust.
 • Sanna Torén Björling: I förlängningen utesluts inte ens en partisplittring
  Analys. Donald Trump fortsätter att helt dominera det republikanska fältet. Tisdagens primärval gav honom dock inte det försprång han behövde för att säkra nomineringen, och John Kasichs vinst i Ohio kan möjligen göra Trump nervös.
 • Martin Gelin: Clinton snart omöjlig att stoppa
  Analys. Efter nattens övertygande segrar i Florida, Ohio och North Carolina är Hillary Clinton snart oövervinnlig i demokraternas primärval.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.