Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Könsanspelningar och kroppsvätskor – valkampen får föräldrar att stänga av teven

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: LAURA BUCKMAN

Årets amerikanska presidentvalskampanj har innehållit så många påhopp, sexuella antydningar och våldsanspelningar att en del politiskt intresserade föräldrar börjar undra om de kan låta sina barn titta på debatterna, skriver BBC.

Det är inte första gången rasistiska eller homofobiska kommentarer fälls i en valkampanj, men i årets amerikanska presidentrejs förfulas debatterna också av andra vulgära inslag.

Donald Trump har återkommande hackat på konkurrenten Marco Rubio. Han har påstått att Rubio är nervöst lagd och inte håller måttet, men han har också klankat ner på honom för att han är kort.

Rubio gav nyligen igen genom att spydigt referera till Trumps händer:

– Har ni sett hans händer? Ni vet vad de säger om män med små händer. Man kan inte lita på dem.

Trump svarade:

– Han hänvisade till mina händer. Om de är små måste något annat också vara litet. Jag kan försäkra er: det finns inget problem där.

En mor i New Jersey som tillsammans med sin 13-åriga dotter sett och hört Trump tala om sina ”händer” berättar för BBC om dotterns reaktion: ”Usch, talar han om vad jag tror att han talar om?”

Foto: Chio Somodevilla/AFPFoto: Chip Somodevilla/AFP

NBC:s politikreporter Tracie Potts skrev på Twitter att även hon brukar titta på debatterna med sina barn och var glad att hon inte gjorde det just när Trump sade det där om kroppsdelar: ”Ville inte förklara Trumps ’mandom’”.

Redan före penisantydningen hade kampanjen innehållit en mängd slag under bältet och grova ord. Övriga förolämpningar om andras utseende har, förutom längd, handlat om bland annat hår, blod, kläder, skor och svett.

Läs också: Trump i hetsig debatt med Cruz och Rubio

Kandidater har anklagat varandra för att svettas mycket eller att bli ”blöta i byxorna”.

När Donald Trump grillades av en kvinnlig programledare i en debatt avfärdade han henne med att säga att det var tydligt att ”blod kom ur henne, någonstans ifrån”. Han hånade vid ett annat tillfälle en reporter med funktionshinder.

Barnpsykiatrikern Steven Schlozman vid Havarduniversitetet säger till BBC att vad han kan påminna sig är detta första gången han ifrågasätter om han kan titta på de politiska debatterna med sina barn.

– Det finns ingen bra mall för hur man pratar med sin tioårige son om varför en presidentkandidat just talade om storleken på sitt organ, säger Schlozman.

Schlozman brukar alltid uppmuntra att vuxna tittar på politiska debatter med barn, säger han, och då kan man som vuxen förklara varför man håller med eller inte.

– Men det här handlar ju inte ens om det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.