Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Krismöten om Donalds Trumps framfart

Donald Trump valtalar i Fort Worth i Texas.
Donald Trump valtalar i Fort Worth i Texas. Foto: LAURA BUCKMAN

Med primärval i mer än tio delstater är Supertisdagen avgörande för nomineringen av presidentkandidater. I det Republikanska partiet är meningarna delade om hur Donald Trump ska hanteras. Med det försprång han har i dag tycks vägen till nominering svår att stoppa.

Donald Trumps försprång blir allt större och på nationell nivå har han enligt en mätning från CNN 49 procent av republikanska väljare. Tvåan Marco Rubio ligger långt efter med 16 procent, Ted Cruz har 15 och John Kasich 10 procent.

I de flesta av de delstater som håller primärval i dag leder Trump med stor marginal. Hans popularitet har lett till krismöten bland moderata republikaner och även inom partiets toppskikt. Den konservativa kommentatorn Pat Buchanan beskriver ett läge ”mellan panik och desperation”.

Dessa känslor tilltog under helgen då Donald Trump utmanade gränserna för vad som kan sägas öppet. Först återgav han på Twitter ett citat från fascistledaren Mussolini. Han förklarade det senare med att han vill förknippas med ”intressanta citat”, oavsett vem som myntat dem. Därpå vägrade Donald Trump att fördöma Ku Klux Klan, och hävdade att han saknade tillräcklig information för att göra det. Den historiskt rasistiska organisationen har ett våldsamt förflutet och bär på stark symbolik.

Dess förre ledare David Duke har gett sitt stöd till Trump.

Läs mer: Republikanerna våndas: Hur stoppa Trump?

Både inom partiet och bland konservativa donatorer och kommentatorer söker man nu febrilt efter ett sätt att stoppa Trumps nominering på partikonventet i juli. Det är då som de delegater som nu röstas fram i primärvalen utser partiets kandidat.

Foto: Michael Bloomberg överväger att ge sig in i kampen. Foto: Thibault Camus/AP

Det är en övning i regelverk, matematik och juridik – och även om det under vissa förutsättningar är möjligt för en helt ny kandidat att kliva in är det osäkert om det är görbart. New Yorks förre borgmästare Michael Bloomberg överväger sedan en tid att ge sig in kampen om presidentposten och ligger i så fall sannolikt närmast till hands. Men den partienighet som krävs för att ro i land en utmanövrering av Trump saknas.

Även om en rad kända republikaner har tagit avstånd från Trump, liksom den konservativa författaren Robert Kagan (som i protest mot Trump har sagt att han kommer att lägga sin röst på Hillary Clinton) – har Trump också börjat få stöd av välkända republikaner. Till dem hör den förre presidentkandidaten Chris Christie, Maines guvernör Paul LePage och senatorn Jeff Sessions från Alabama, som på söndagen ställde sig på Trumps sida med orden: ”Det här är ingen kampanj, det här är en rörelse!”

Ordföranden i det republikanska partiets nationella kommitté, Reince Priebus, har sagt att partiet kommer att ställa sig bakom den kandidat som nominerats, oavsett vem det är.

Kritiker inom partiet menar att den kris som Donald Trump har tydliggjort har vuxit fram under lång tid och är självförvållad, genom en tondövhet mot basen i väljarkåren och ett misslyckande med att kontrollera sina falanger.

Hur den krisen utvecklas är ännu omöjligt att säga.

På den demokratiska sidan ledde Hillary Clinton inför ”supertisdagen”. Bernie Sanders hade försprång endast i sin hemstat Vermont.

Klicka på grafiken för att se en större version.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.