Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Ledande republikaner tar avstånd från Donald Trump

Representanthusets talman Paul Ryan.
Representanthusets talman Paul Ryan. Foto: Cliff Owen/AP

Flera ledande företrädare för Republikanerna reagerar med upprördhet och avsky på de senaste sexistiska uttalandena av Donald Trump. Några drar nu tillbaka stödet för sitt partis presidentkandidat och Trumps egen vicepresidentkandidat kritiserar Trump.

Representanthusets talman Paul Ryan skriver i ett uttalande att han ”hoppas att Trump hanterar situationen med det allvar den förtjänar och jobbar för att visa för landet att han har större respekt för kvinnor än det här klippet antyder”.

TV: Hör Donald Trumps egna ord i videoklippet

Ryan meddelar också att Donald Trump inte är välkommen till ett planerat kampanjmöte i Wisconsin på lördagen.

Även Donald Trumps medkandidat och tilltänkta vicepresident, Mike Pence, kritiserar Trump för det han säger i videon:

”Jag tog anstöt av orden och de handlingar Donald Trump beskriver i videon”, säger Pence i ett uttalande på lördagen enligt Reuters.

Foto: AP
Mike Pence. Foto: AP

Ett av de tyngsta avhoppen kom sent på lördagskvällen svensk tid då nyhetsbyrån AFP kunde avslöja att senator John McCain drog tillbaka sitt stöd. McCain hade tidigare på dagen kommenterat Trumps agerande och då sagt att det inte fanns några som helst ursäkter för det:

”Han ensam måste bära ansvaret för sitt uppträdande och han ensam måste få känna av konsekvenserna,” skriver ABC15 i Arizona.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell, som tidigare undvikit att kommentera olämpligheter från Donald Trump säger att Trumps senaste kommentarer är ”frånstötande och oacceptabla i vilket sammanhang som helst”. McConnell menar också att Trump borde rikta en direkt ursäkt till alla kvinnor och flickor.

Det republikanska partiets ordförande Reince Priebus skriver i ett uttalande att ”ingen kvinna borde någonsin bli beskriven i dessa termer eller talad om på detta sätt”.

Senatorn från Louisiana Bill Cassidy säger att Trumps plumpa ord måste fördömas. Detsamma framhåller Idahosenatorn Mike Crapo, som tillägger att Trump måste göra avbön villkorslöst.

Foto: AP
John McCain. Foto: AP

Texassenatorn Ted Cruz, som förlorade primärvalskampanjen mot Trump och väntade ända till förra månaden med att ge sitt stöd för honom, säger nu att det inte finns någon ursäkt för det Trump säger på videoklippet.

Kongressledamoten Jason Chaffetz går längre och tillkännager att han nu drar tillbaka sitt stöd för Donald Trump. Samma beslut har Utahs guvernör Gary Herbert fattat.

Barbara Comstock, kongressledamot från Virginia, anser att Donald Trump nu bör hoppa av och i stället släppa fram sin vicepresidentkandidat Mike Pence i presidentrejset. Även kongressledamoten Mike Coffman anser att Trump borde avsäga sig kandidaturen ”för landets bästa och för att Republikanerna ska ha en chans att vinna över Hillary Clinton”.

Det tycker även den tidigare Utahguvernören John Huntsman, som nyligen sade att han skulle rösta på Trump.

Kongressledamoten från Washington Cathy McMorris Rodgers säger att Trump måste inse att oönskade sexuella närmanden ”inte har någon plats i offentliga eller privata samtal, vare sig nu eller i det förflutna”.

Föga förvånande fördömdes uttalandena också hårt av flera av Trumps politiska ovänner inom partiet.

”Ingen ursäkt kan gottgöra Donald Trumps klandervärda och kvinnoföraktande kommentarer” skriver Jeb Bush på Twitter.

I samma forum skriver Mitt Romney ”Sådana vidriga förnedringar förringar våra fruar och döttrar och förvrider bilden av Amerika i världen” och John Kasich ”Det är ingen tvekan, kommentarerna är fel och motbjudande. De är oförsvarbara”.

I Trumps kampanjläger råder chock och förstämning, enligt CNN. Historien är ”helt enkelt förskräcklig”, säger en nära rådgivare till den republikanska presidentkandidaten och medger att man i nuläget inte ens vågar gissa om Trump kan hämta sig från smällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.