Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Många väljare övertalas i sista stund

Överallt i snön sticker vimplar upp: Trump, Jeb, Bernie, Kasich, Hillary. Kampanjbussar ligger på vägarna och på kvällen fyller Donald Trump en arena i Manchester.

In i det sista pågår kampen om väljarna och det kan betala sig – många bestämmer sig sent.

Blå ”Bernie!”-skyltar snitslar banan in mot gymnastiksalen på ett college i Nashua och på parkeringen intill är det fullt. Kylan i salen lägger sig i takt med att allt fler kommer in efter noggranna säkerhetskontroller.

Sedan den 3 januari har Bernie Sanders skydd av Secret Service, också det ett bevis på hur många människor som dras till hans kampanjmöten och hur starka känslor han väcker.

– Vi behandlar folk som om de är kapabla att hantera sanningen. Demokrati handlar om att DU har makten att bestämma om ditt lands framtid, säger Sanders från podiet.

Han talar om framgångarna för sin kampanj, betar av några av sina punkter – inkomstskillnaderna, det giriga Wall Streets pengar, den korrupta politiska kampanjfinansieringen.

Publiken tycker om vad de hör.

– Jag ska absolut rösta på Bernie Sanders, jag gillar vad han säger och jag tycker inte om Hillary Clinton. Jag litar inte på henne, säger en kvinnlig student.

De negativa omdömena om Hillary Clinton som man möter, inte bara när Bernie Sanders talar, handlar nästan uteslutande om hennes trovärdighet. Hon ses inte som ärlig, hon anses stå för nära finansbranschen.

– Om hon blir nominerad kommer jag inte att rösta alls, säger Shane Denoncourt, som också har kommit för att rösta på Bernie.

Han går helt på ideologi, förklarar han, och kan inte se sig själv rösta på en demokratisk kandidat han inte litar på ens för att stoppa en republikan att ta över Vita huset.

Ron Dyer, en man i 55-årsåldern, har inte bestämt sig. Han gillar Bernie Sanders stil och politik, men han tänker strategiskt. Om det tycks som om Bernie Sanders kommer att vinna med trygg marginal över Hillary Clinton, så kommer han nog att lägga sin röst på republikanen John Kasich i stället.

Kasich ligger hyfsat till i New Hampshire, och hör till dem som kan kliva fram i den grupp av republikaner som ligger i den ideologiskt konservativa mitten och som utgör ett splittrat alternativ till Donald Trump.

– Jag gillar Bernie Sanders idéer, och han är autentisk. Men det är John Kasich också. Jag såg honom i går. Det är stor skillnad, förresten, på säkerheten. Där skriver man upp sitt namn och går in, där fanns ingen säkerhetsbåge att gå igenom. Ingen säkerhetspolis, såvitt jag kunde se.

Ron Dyer är en illustration på hur osäker valutgången i New Hampshire är, in på sluttampen.

Många väljare är obestämda, också över partigränserna – något som i den polariserade amerikanska politiken är ovanligt. Intresset för valet och det ovanliga fältet av kandidater väntas leda till ett högt valdeltagande – och den mediala uppmärksamheten är enorm.

Sändningsbussar står i snart sagt varje gathörn och i det stora hotellet mitt i stan är lobbyn förvandlad till en kombinerad studio och satellitredaktion med programledare, kameror och reportrar hukande över sina datorer.

Jakten på de osäkra väljarna påverkar även de mest populära kandidaterna – lika lite som Bernie Sanders tar någonting för givet, gör Donald Trump det, trots sin ledning på över 15 procent i opinionsundersökningarna.

På kvällen innan valdagen avslutar han sitt kampanjande i delstaten med ett framträdande på en stor arena i centrala Manchester. Utanför står protesterande med snöiga plakat och bilder av Edward Snowden. Innanför övervakar säkerhetspolis och polis med automatvapen inpasseringen.

– Vad som händer, om ni så ligger döende i er säng och knappt kan andas, well, det skiter jag i, ni måste ta er ut och rösta! You gotta go out to vote! säger Donald Trump.

På läktarna har han inga problem att hitta stöd. De är hängivna.

– Jag har gillat Donald Trump sedan i somras. Vårt land behöver en alfa-hanne. Vi behöver någon som är tuff. Vi behöver någon som kan visa att det här landet kan vara starkt. Jag tror att vårt bästa skydd mot både (den ryska presidenten, reds. anm) Putin och Kina är att vara på offensiven. Dessutom har han samma förnamn som jag, säger Donald Roberge och ler.

Hans svägerska Terry är lika övertygad:

– Vårt land behöver affärsman som sköter det här landet som ett företag.

Framför scenen spexar en Donald Trump-utklädd man inför tv-kamerorna. Hans brandgula peruk får uppmärksamhet även från huvudfiguren på scenen, som säger: ”fantastiskt!” men när han får syn på personens voluminösa kroppshydda tillägger han: ”jag hoppas verkligen inte att jag ser ut så där”.

Sedan återgår han till sitt tal.

Trump attackerar sina konkurrenter, ”Marco, åh, Marco, som han svettades!” kommenterar han Marco Rubios nervösa prestation i lördagens tv-debatt. Han lovar ett sjukvårdssystem som är ”mycket bättre - privat, utan köer och mycket, mycket billigare. I dag måste man köras över av en traktor om man ska passera självrisken!” Han säger också att ingen i hans USA ska behöva dö på trottoarerna. ”Vi tar hand om varandra i det här landet.”

För Donald Trump är segern här förväntad, men blir marginalen för liten kommer en vinst att betraktas som en halv förlust. För väljare som Ron Dyer, som tvekar mellan Sanders och Kasich, är det precis vad han skulle vilja se.

Om några timmar vet vi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.