Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Republikanernas inbördeskrig kommer att fortsätta

Marco Rubio.
Marco Rubio. Foto: Paul Sancya/AP

I en valkampanj där ingenting har varit sig likt började nomineringsmötet i Iowa på ett välbekant sätt.

Den kristna högerns kandidat vinner nästan alltid republikanernas val här och så blev det även i år. Ted Cruz, senator från Texas, gjorde en klassisk Iowa-kampanj där han outtröttligt reste runt till delstatens samtliga 99 valdistrikt, åt på varje pizzeria och vägkrog, höll tal efter tal i småstäder, på jordbruk och i kyrkorna på landsbygden. Det var precis så Rick Santorum vann här 2012 och det var så Mike Huckabee vann 2008. Cruz samlade träget på sig stöd från den kristna högerns nyckelfigurer, inte minst den inflytelserika ledaren Bob Vander Plaats, som generellt anses vara den enskilt viktigaste rösten för republikanerna i delstaten.

Han hade dessutom en imponerande organisation i delstaten med tusentals inresta volontärer som arbetat outtröttligt under de senaste dagarna för att försäkra sig om att varje potentiell Cruz-väljare verkligen dök upp på valdagen. Så blev valdeltagandet också ovanligt högt – drygt 180.000 enligt de tidiga beräkningar som gjordes vid midnatt lokal tid.

Cruz seger innebar också att vi för första gången sedan presidentkampanjerna rullade igång förra sommaren fick se Donald Trump något förödmjukad. Trump har byggt hela sin kampanj på sitt personliga varumärke som en vinnare, men fick nu nöja sig med en avlägsen andra plats. I Trumps tacktal till kampanjorganisationen såg man inget av det pompösa skryt som präglat så mycket av hans valkampanj tidigare. Även om nederlaget var en rejäl smäll för Trump förblir han favorit att vinna i nästa delstat, New Hampshire, och kommer sannolikt att fortsätta vara en nyckelfigur i primärvalsprocessen framöver.

För det republikanska partietablissemanget var det ingen glad överraskning att Cruz vann i stället för Trump. Cruz har konsekvent kritiserat och trotsat partieliten och har om möjligt skapat ännu mer oro bland partiledningen. Två av tre Cruz-anhängare säger också att de känner sig svikna av republikanerna som parti. Cruz förespråkar en mer kompromisslös konservativ agenda och har starkt stöd bland den kristna högern.

Inbördeskriget i det republikanska partiet kommer därmed att fortsätta, med outsiderkandidater mot etablissemangets favoriter.

Där har Marco Rubio nu blivit en solklar favorit. Med sin tredjeplats i Iowa hoppas han nu knyta till sig de republikanska väljare som först och främst vill ha en kandidat som har vettiga chanser att faktiskt vinna presidentvalet i november. Hans kampanj lyckades med den viktiga uppgiften att sänka förväntningarna inför valet så att hans avlägsna tredjeplats kunde framstå som en seger. I sitt tacktal gjorde Rubio ett tappert försök att imitera Barack Obamas klassiska segertal i Iowa 2008, då han precis som Obama förklarade att han överträffat de låga förväntningarna.

Men det gick inte att undgå att det fanns en markant skillnad mellan dessa två tacktal. Obama vann, Rubio kom trea.

Samtidigt är valet i Iowa ett krig om symboliska värden, snarare än de faktiska delegater man formellt tävlar om. Det viktiga för Rubio var inte att vinna utan att överleva, vilket han gjorde med besked. Avståndet mellan Rubio och Trump var vid midnatt lokal tid mindre än avståndet mellan Trump och Ted Cruz.

Rubios kampanj har också varit öppen med att strategin för de kommande primärvalen är att komma på andra plats i New Hampshire och sedan vinna i South Carolina. Det blir en uppförsbacke för Rubio, men han kan nu räkna med ett par dagar av positiv behandling i media och massivt stöd från en allt mer desperat partielit, som ser honom som det sista hoppet för en presidentkandidat som inte heter Cruz eller Trump.

Redan på måndagsnatten blev det klart att Rubio får stöd av senatorn Tim Scott, en nyckelfigur i South Carolinas viktiga primärval senare i februari.

Men med Rubios nya status som etablissemangets favorit får han samtidigt räkna med ett nytt hinder de kommande veckorna: en bombmatta av negativa reklamfilmer och en rad sannolikt inte särskilt hövliga attacker från Ted Cruz och Donald Trump.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.