Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Nevada ser ut att bli en rysare

Greenville. Nevada skulle bli Hillary Clintons räddning. Efter Bernie Sanders starka resultat i Iowa och New Hampshire hoppades Clintons kampanj att Nevada, där väljarkåren bättre speglar hela USA:s befolkning, skulle visa att hon har ett starkare övertag bland latinamerikaner och svarta väljare.

Följ nattens primärval live på DN.se

Nu ser det i stället ut som om Demokraternas primärval i Nevada natten till söndagen kan bli ännu ett väldigt jämnt val. I den senaste opinionsmätningen är det nästan dött lopp mellan Clinton och Sanders. Clintonkampanjen har under veckan gjort en offensiv för att nå ut till framför allt latinamerikaner i Nevada, som utgör nästan en tredjedel av demokraternas väljarkår där.

I en ny reklamfilm träffar Clinton barn till papperslösa invandrare. Vi får se en ung flicka som gråtande berättar att hennes föräldrar är rädda för att bli deporterade. Clinton vinkar åt flickan att komma och sätta sig i hennes knä, där hon tröstar flickan och lovar att hon inte ska behöva oroa sig över detta om Clinton blir president.

Dagarna före valet besökte Clinton även ett tvätteri under ett gigantiskt hotell och casino i Las Vegas, strax efter midnatt. Där träffade hon den latinamerikanska städpersonalen som arbetar nattskift för att tvätta hotellgästernas tusentals lakan och handdukar.

Kampanjen i Nevada är ett sätt för Clinton att möta kritik från sina motståndare. Bernie Sanders kampanj har ägnat vintern åt att utmåla henne som en världsfrånvänd, korrupt politiker som tillbringat för mycket tid med Washingtons politiska elit. Nu vill hon visa hur mycket hon bryr sig om vanliga människor. I kampanjtalen pratar hon mycket om sin bakgrund som jurist och politisk aktivist på 1970-talet, då hon framför allt var engagerad i frågor som rörde just låginkomsttagare och etniska minoriteters rättigheter.

Sanders låg under stort i opinionsmätningar förra året men tycks nu ha kommit ikapp Clinton. De utgår också från att latinamerikanska väljare avgör valet. Hans kampanj spenderar dubbelt så mycket pengar som Clinton på reklamfilmer i spanskspråkiga kanaler.

Även om Clinton skulle förlora i Nevada ser hon ut att ha en ointaglig ledning i Demokraternas val i South Carolina nästa vecka, som är det första valet i den amerikanska södern. I färska mätningar leder hon i tio av de tolv delstater som röstar på supertisdagen den 1 mars.

Natten till söndagen svensk tid håller även Republikanerna primärval fast i delstaten South Carolina.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.