Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Orden som gjorde Donald Trump rasande

Megyn Kelly.
Megyn Kelly. Foto: AFP

Washington. Donald Trump hoppade av den sista tv-sända debatten i Fox News på grund av sin aversion mot moderatorn och programledaren Megyn Kelly.

Så vem är hon?

”Du har kallat kvinnor du inte gillar för feta grisar, hundar, äckel och vidriga djur. En gång sa du till en av de tävlande i (realityshowen) ”Celebrity Apprentice” att det vore en snygg bild att se henne på knäna. Tycker du att det låter som ett temperament för en man som vi borde välja till president, och hur avser du att svara på Hillary Clintons anklagelser om att du är en del av kriget mot kvinnorna?”

Den repliken gjorde Donald Trump rasande.

Megyn Kelly, som fällde den, hade ingen tanke på att låta Trump slippa frågor om sin kvinnosyn (se klippet nedan).

Det var den första debatten mellan de republikanska presidentkandidaterna, det var början av augusti 2015 och Kelly var en av moderatorerna hos kabelbolaget Fox News, som arrangerade debatten tillsammans med Facebook.

Donald Trump har emellertid fortfarande, nästan ett halvår senare, inte släppt vad han såg som ett påhopp, och Megyn Kellys fråga är i grunden orsaken till att han har hoppat av den sista tv-sända debatten innan primärvalssäsongen drar i gång – också i regi av Fox, också med Megyn Kelly som en av moderatorerna.

Foto: Av de amerikanska kabelbolagen har Fox News den överlägset största publiken. Kanalen driver en hård konservativ linje. Det hindrar inte att dess journalister är skarpa också mot konservativa och republikanska politiker.

En av dem är Megyn Kelly.

Hon kom till Fox News för tolv år sedan, efter att ha jobbat för en lokalstation för ABC i Washington, först som kommentator, därefter med egna program. Under tre år ledde hon tvåtimmarsshowen ”America Live” dagtid, men har sedan hösten 2013 sitt eget kvällsprogram, ”The Kelly File”, som sänds vardagar och rapporterar om nyheter och politik. Under hösten 2015 hade hennes program de högsta tittarsiffrorna av samtliga nyhetsprogram i amerikansk kabel-tv i USA.

Megyn Kelly är känd för att vara vass, påläst och för att inte dra sig för att nåla fast också väletablerade studiogäster av olika bakgrund. Under valkvällen 2012, då Barack Obama vann sin andra mandatperiod, såg hon till exempel valresultaten komma in med den konservativa kommentatorn och tidigare rådgivaren Karl Rove i studion. Rove vände och vred på detaljerade valkretsresultat för att visa att Obama nog inte alls hade vunnit, varpå Kelly sa:

– Är det här matte som du gör som republikan för att du ska må lite bättre? Eller är det på riktigt?

Megyn Kelly är född 1970, uppvuxen i Albany, New York State, är gift med författaren Douglas Brunt och har tre barn – Yates, Thatcher och Yardley.

Hon kallar sig inte feminist och håller sin åsikt i den i USA brännande abortfrågan hemlig. Även bland liberala profiler åtnjuter hon respekt för sin integritet och sylvassa rättframhet – och för att hon är mindre aggressiv och hatisk än andra programledare hos Fox News – och hon har varit inbjuden till Fortunes konferens för mäktiga kvinnor – av Facebookchefen och författaren Sheryl Sandberg, som kallat henne ”tuff, rättvis och obevekligt modig”.

Kelly började läsa kommunikation, men bytte till statsvetenskap och tog examen i juridik. Advokatkarriären såg lovande ut, men Megyn Kelly var inte nöjd, säger hon i en intervju i tidskriften Vanity Fair: ”Jag tyckte att jag var mer intressant än så. Jag var mer intresserad än så.” Mediekarriären har också varit lukrativ, och hon tjänar nu enligt uppgift upp till 75 miljoner kronor om året.

I samma intervju berättar hon om förberedelserna inför debatten i augusti – ”tror du att jag skulle gå ut med en sådan fråga i den första republikanska debatten utan att vara hundra procent säker på att varje ord stämde?” – men också att hon vägrade låta sig hindras på grund av magsjuka, och genomförde debatten i fullt smink men med en spann bredvid sig.

Donald Trumps reaktion på Megyn Kellys fråga hör till presidentkampanjens grövsta, med insinuationer kring hennes menstruation. Han har kallat henne för lättviktig, för bimbo och för en inkompetent, tredjeklassens journalist.

Kelly har hela tiden vidhållit att frågan var korrekt. För övrigt, säger hon, hände det att Donald Trump långt innan han lanserade sin presidentvalskampanj, skickade henne pressklipp om henne, endast signerade ”Donald Trump”.

Då förstod hon inte varför.

Fox News har aldrig övervägt att byta ut Megyn Kelly som moderator för den sista debatten, för att blidka Donald Trump.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.