Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Rädslan växer bland USA:s muslimska kvinnor

Hoten och förolämpningarna har haglat över muslimer och andra minoritetsgrupper under Donald Trumps valkampanj. Många muslimska kvinnor överväger nu att ta av sig den främsta symbolen för sin religion, slöjan.

– Jag utesluter inte att jag tvingas göra det för min egen säkerhets skull, säger Nourah Shaban.

Blekta rester av ett mörkblått läppstift sitter fortfarande kvar i mungiporna. Nourah Shaban gnuggar frenetiskt, men färgen sitter envist kvar.

– Jag orkar inte med fler påminnelser om hoppet jag kände på valdagen, säger hon.

24-åriga Nourah Shaban går sakta genom Washington Square Park på Manhattan. På marken ligger ett nedtrampat plakat från dagens demonstration: ”Pussy power”.

Rösten övergår i gråt. Budskapet på skylten och verkligheten kolliderar kraftigt just nu.

Hon berättar om morgonen efter valet.

– Mordor. Du har sett ”Sagan om ringen”, eller? Det kändes precis som att vakna upp i Saurons rike. Regnet, den tunga grå himlen. Det var som att vakna upp till en helt ny oberäknelig värld. Som dagen efter 11 september. Rädsla och hopplöshet. Osäkerhet. Det finns ett före och ett efter den 8 november 2016.

Läs mer: Trump: Inga muslimer till USA

Nourah arbetar som assistent på ett större företag i finansbranschen. Många kollegor är tysta – men hängivna – Trumpsupportrar. Hon har svårt att se dem i ögonen, det syns att de är nöjda med resultatet.

– De här människorna inser inte vad de röstat på, säger hon.

– En man vars retorik uppmuntrar till ännu mer utanförskap och diskriminering än den som redan finns i det amerikanska samhället. Varje dag arbetar jag alltså bredvid människor som indirekt vill sådana som mig illa. Det är surrealistiskt, säger hon.

Under sin valkampanj har Donald Trump bland annat sagt att han vill förbjuda muslimer att resa in i USA, något han sedan modifierat till muslimer som kommer från länder med en historia av terror. Han har även talat om ökad övervakning av muslimer och moskéer i USA.

De senaste dagarna har flera muslimer attackerats av Trump-supportrar, rapporterar den amerikansk-muslimska organisationen CAIR. I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger talespersonen Ibrahim Hooper att incidenterna är direkt kopplade till valresultatet.

– Tyvärr är det upp till Donald Trump att förkasta och ta avstånd från den här typen av händelser.

I sociala medier vittnar många unga kvinnor om hur de nu överväger att ta av sig slöjan för att slippa trakasserier. Nourah Shaban har läst några av deras berättelser och låter först tvärsäker när hon argumenterar för att det nu är viktigare än någonsin att vara stark i sin tro och inte låta Donald Trump och en fientlig opinion styra hur hon ska praktisera sin religion. Men efter en stund tystnar hon. Det kan inte uteslutas, konstaterar hon.

– Om slöjan äventyrar min säkerhet kanske det måste bli så.

Foto: Chris MaluszynskiFredagsbön i East Village. De senaste dagarna har flera muslimer attackerats av Trump-supportrar, rapporterar den amerikansk-muslimska organisationen CAIR.

Ett par kilometer bort utanför en moské på Middle East Side har 76 män precis inlett sin bön. Inomhus är det fullt sedan länge och i led efter led fyller männen nu trottoaren. Här är stämningen en annan, mer uppsluppen. Frågor om Donald Trump väcker inga oroliga blickar, snarare undvikande. Flera beskriver kort valets vinnare som en prövning från Allah.

– Och Putin är ju glad också! säger Toni som sopar trottoaren utanför moskén ren från höstlöv och gamla fimpar. Han skrattar för sig själv, fingrar i sitt grånande skägg.

– Det hade varken blivit bättre eller sämre med Hillary. Det är så klart inte bra att muslimer känner sig rädda för att bli trakasserade, men det är ju heller inget nytt. Vi har alltid varit diskriminerade, säger han.

Ge Trump en chans!

Det låter ungefär likadant överallt bland männen utanför moskén. ”Hur mycket skit hinner han ställa till med på fyra år?” Dataanalytikern Abdel Seffari, 28, ställer frågan högt till sig själv och besvarar den efter en stunds tystnad.

– Inte så mycket. Han har väl folk runtomkring sig som håller honom på jorden, får man anta.

 

 

Som muslimsk kvinna är jag rädd för mitt liv eftersom sjalen gör det uppenbart att jag är muslim och nu när Trump blir president känns det som att det är tillåtet, till och med sanktionerat, att ta ut sin ilska och frustration på mig.

 

Skillnaden mellan männen och kvinnorna här är påtaglig. Den 21-åriga studenten Basante Yassein suckar när hon hör deras resonemang.

– Det är klart att de inte är oroliga, det syns ju inte på samma sätt vilken religion de tillhör som det gör för oss kvinnor. Jag är amerikan, jag är född här. Men jag ser ut som en outsider. Som muslimsk kvinna är jag rädd för mitt liv eftersom sjalen gör det uppenbart att jag är muslim och nu när Trump blir president känns det som att det är tillåtet, till och med sanktionerat, att ta ut sin ilska och frustration på mig och min religion.

Foto: Chris Maluszynski

Sedan valdagen får hon flera samtal om dagen från sin mamma som vill veta var hon är och vad hon gör. Hon är ständigt på sin vakt, orolig för vad som ska hända framöver. Hennes kompis, Nora Ahmed, ”born and raised in New York” är glad att hon bor här och ingen annanstans i landet. Här kan hon fortfarande bära sin slöja ifred.

Men reser hon längre söderut åker den av.

– Ska man se något positivt med det här har jag aldrig i hela mitt liv sett eller hört samhällsdebatten handla om hur mycket minoriteter måste skyddas.

Från fjärde våningen i New York-universitetets lokaler vid Union Square har man en utmärkt utsikt över parken. Gula höstlöv ramar in de unga demonstranterna som fortsätter sina protester mot valresultatet. ”Say it loud, say it clear – refugees are welcome here”, skriker de så högt att det hörs genom fyra tjocka glasrutor. ("Säg det högt, säg det klart – flyktingar är välkomna hit”).

Läs mer: Trump fortsatte attackera muslimer

Albert Chan från den amerikansk-muslimska organisationen CAIR ser belåtet på innan han vänder sig mot studenterna som tagit plats på golvet. Kursen han ska hålla i dag handlar om muslimers rättigheter i samhället. ”Det har sällan varit så viktigt och aktuellt som nu efter den 8 november …” inleder han. Studenterna matas med paragrafer, regler och argument. ”Spela in, spela in, spela in” upprepar Chan som ett mantra av råd om hur viktigt det är att kunna dokumentera orättvisorna.

– Vi kommer nu att kämpa mot en diskriminerande politik som vunnit folkets hjärta, då gäller det att vara beredd.

Fakta. Muslimer i USA
  • Runt en procent av USA:s befolkning är muslimer, enligt en färsk uppskattning från ansedda Pew Research Center, vilket innebär runt 3,3 miljoner muslimer. Det är färre än antalet judar (5,7 miljoner) och fler än antalet hinduer (2 miljoner).
  • Runt en tredjedel av amerikanska muslimer är afro-amerikaner, varav många har konverterat till islam. En tredjedel har rötter i Sydostasien, från länder som Bangladesh, Pakistan och Indonesien. Runt en fjärdedel har arabiska rötter.
  • Pew räknar med att andelen amerikanska muslimer kommer att stiga, och att muslimer år 2050 kommer att utgöra 2,1 procent av USA:s befolkning. Det innebär i så fall att antalet amerikanska muslimer kommer att vara drygt 8 miljoner.
  • Muslimer i USA är i genomsnitt ganska unga jämfört med den övriga befolkningen, vilket gör att de förväntas föda fler barn. Pews forskare betonar att det inte är lätt att vara säker på hur stort antalet muslimer egentligen är, eftersom det inte finns någon statistik som anger medborgares religiösa tillhörighet.
  • Källa: Pew Research Center
Känslorna efter USA-valet

• Trump om protesterna: Orättvist
USA har präglats av massprotester mot Donald Trump sedan han valts till landets nästa president. ”Väldigt orättvist”, skriver han på Twitter om protesterna som han hävdar utförs av yrkesdemonstranter som uppviglats av medier.

• Zuckerberg: Facebook påverkade inte USA-valet
Facebook har fått kritik för att ha spridit falska nyheter inför USA:s presidentval – och därmed påverkat valresultatet. Men Mark Zuckerberg slår ifrån sig kritiken.

• Ilska och hopp fick demokratiska fästen att falla
Donald Trumps tal om förändring fick väljare i flera demokratiska fästen att överge Hillary Clinton. DN har besökt Detroit i Michigan som för första gången sedan 1988 röstade för den republikanske kandidaten i ett presidentval.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.